A kényelem és energia optimalizálás mellett, okos otthonunk legnagyobb előnye a biztonság. Napjaink okosotthon eszközei úgy, mint az Amazon Echo, Fitbit vagy akár a FIBARO, vigyáznak ránk és otthonunkra akkor is, amikor nem gondolnánk.

Bűntény feltárás

A los angelesi rendőr állomáson már mindennapos, hogy egy bűntény feltárásánál az okos otthon eszközöket is tüzetesen átvizsgálják, írja a The Guardian. Nem egy esetben lepleztek le egy balesetnek álcázott jakuzziba fojtást, vagy gyújtogatást okos otthon eszközökkel. Arkansasban egy férfi egyik barátját fojtotta a jakuzzijába, amit megpróbált balesetnek álcázni, ám az Amazon Echo-ja rögzítette a dulakodás hangjait, amelyet később a rendőrség a vádlott beleegyezésével átvizsgálhatott, és fény derült az igazságra.

okosotthon okos otthon otthonautomatika biztonság FIBARO smart home okos eszköz modern ház okos ház intelligens otthon

Mivel a betörők többnyire éjszaka törnek be, elhagyatott otthonokba, a Fibaronak van néhány eszköze, amellyel könnyedén átverhetjük a nem kívánt betolakodókat.

Jelenlét szimuláció

Fokozott biztonságot nyújthat az intelligens otthon rendszerek használóinak a FIBARO Roller Shutter 2 – Redőnyvezérlő modulja és a FIBARO Dimmer 2 – Fényerőszabályzó modulja, amelyek távollét esetén telefonról szabályozza, hogy az üresen álló házban mikor égjenek a villanyok, vagy mozogjanak a redőnyök. Sőt, hosszabb idejű távollétünk esetén, beállíthatjuk az okosotthon rendszerünk központi vezérlőegységét, hogy sötétedés után véletlenszerűen kapcsolgassa a lámpáinkat és automatikusan működtesse a redőnyöket.

okosotthon okos otthon otthonautomatika biztonság FIBARO smart home okos eszköz modern ház okos ház intelligens otthon

Halló, van itthon valaki?

Betörőknél gyakran bevett szokás, hogy becsöngetnek a házakba, mielőtt munkához látnak, így szerezve bizonyosságot arról, hogy a tulajdonosok valóban nincsenek otthon. Modern otthonunkban hasznos eszköz lehet ilyen esetben egy wifi kapcsolattal rendelkező, videokamerával felszerelt, mobiltelefonnal irányítható okos kapucsengő.

Kaliforniában egy betörő párost így kapott el a rendőrség, számol be a The Guardian. Miután becsengettek, a nyaraló tulaj táveléréssel kapcsolatba lépett velük és azonnal hívta a rendőrséget, akik a környéken el is kapták a betörőket.