Az okos otthon segítségével akkor is kapcsolatban maradhatunk a lakásunkkal, ha nem vagyunk otthon, sőt akkor is, ha épp a világ másik végén nyaralunk. Mindig tudni fogjuk, hogy mi történik otthonunkban.


Az okos otthon technológia lehetővé teszi, hogy távolról is szemmel tudjuk tartani a házat, ha elmegyünk egy hosszabb üzleti útra vagy épp csak elutazunk vidékre pár napra. Egy ilyen út alkalmával mindig bennünk bujkál, hogy lekapcsoltuk-e vajon a villanyt, kihúztuk-e a vasalót, bezártuk-e az ajtót és nem fognak-e betörni hozzánk, amíg távol vagyunk. 

Az okos eszközök segítségével, kamerával, érzékelőkkel, szenzorokkal, mindent le tudunk ellenőrizni a házon belül és kívül. És nemcsak ellenőrizni tudjuk, hanem távolról állítani, be- vagy épp kikapcsolni az eszközöket. 

Mutatunk pár praktikus példát:

1.    A szénmonoxid és füstérzékelők jeleznek egy esetleges tűz esetén, mi pedig azonnal cselekedhetünk. Időben, gyorsan cselekedni pedig nagyon fontos ilyen esetben!

2.    A vízszivárgás érzékelőket főképp vizes helyiségekbe ajánlott telepíteni, így a mosókonyhába, a fürdőszobába vagy egyenesen a vízóra aknánkba. Így ezek akkor jeleznek, ha a szenzort víz éri, azaz csőtörésünk van, vagy beáztunk, esetleg nyitva hagytunk egy csapot. Roppant kellemetlen úgy hazaérni, hogy úszik a fél ház, vagy több köbméter víz elfolyt az aknában. A vízjelző szenzor ebben lesz segítségünkre!

3.    Kameránk már akkor is jelzést küld nekünk, ha egy idegen csenget nálunk. Ilyenkor a munkahelyünkről is meg tudjuk nézni élőben, hogy ki jár épp nálunk, sőt, bele is tudunk szólni a kaputelefonba.

4.    Az okos konnektorok segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy minden le van-e kapcsolva. Energiát spórolunk, és az sem fog minket piszkálni távollétünkben, hogy nem hagytuk-e bedugva a kávéfőzőt.

5.    Az okos zárat távolról tudjuk nyitni, zárni, így például ha a nagyszülők nálunk korábban érkeznek meg, be tudjuk őket engedni. Ha pedig elfelejtettük bezárni az ajtót, megtehetjük utólag is, bárhonnan!

Ezekkel az okos eszközökkel garantáltan nyugodt lesz a nyaralásunk, hiszen otthonunkat a lehető legnagyobb biztonságban tudhatjuk!