Már erőteljesen elkezdődött a folyamat, amikor is eszközeink nagy része okossá válik, azaz hamarosan csatlakozni fog az internethez a hűtőnktől kezdve a kávéfőzőig vagy akár a zárig szinte minden berendezésünk, így komplett okosotthon rendszert alkotva. Az intelligens otthonok megjelenésével sokakban felmerült a kérdés, hogy ezek a rendszerek mennyire biztonságosak a hackerek támadásaival szemben, hiszen amint valami kikerül az internetre, az egyúttal támadhatóvá is válik.

Miközben az Internet of Things (a dolgok internete) kényelmet, hatékonyságot és akár költségmegtakarítást is eredményez az otthonokban, újabb támadási felületeket ad a hackerek támadásaihoz. A legtöbb eszközünk meghackelése igazából főként csak gonosz tréfák célpontjává tehetnek minket, mint például a tv ki-be kapcsolgatása, a világítás vagy a redőnyök, függönyök vezérlése, de vannak olyan eszközök is, amelyek adatokat tárolhatnak rólunk, vagy szokásainkról, így érdemes megtenni mindent, amit csak lehet ezeknek a támadásoknak a megelőzése érdekében. Íme hat tipp, hogy hogyan:

IOT smart home otthonautomatika okosotthon okos otthon intelligens otthon okos ház

  1. Mindig változtass az alapbeállításokon

A Wifi-s eszközök sokszor alapértelmezett jelszóval rendelkeznek, amelyet rendszerint elfelejtenek megváltoztatni a felhasználók, így könnyű célpontjává válhatnak a hacker támadásának. Minden csatlakoztatott eszköznek van egy ID-ja, amely sokszor tartalmazza a gyártót és a típust. Erre rákeresve könnyen megtalálhatják az alapértelmezett jelszót, ezért érdemes ezt is úgy megváltoztatni, hogy csak te tudd beazonosítani.

 

  1. Telepítsd a legújabb frissítéseket

Ugyanúgy, ahogy a telefonod vagy a laptopod szoftverét is frissíted, az okos eszközökét is figyelemmel kell kísérni. Semmi sem tökéletes, az okosotthon eszközök gyártói is még tanulási fázisban vannak, sokszor adódnak biztonsági rések, amelyeket folyamatosan javítanak. Némelyik eszköz automatikusan frissül, némelyik pedig manuálisan. Érdemes a gyártó oldalán ellenőrizni ezeket a beállításokat, és értesítéseket kérni a frissítésekről.

  1. Különítsd el az eszközeidet az otthoni hálózatodtól

Fel kell készülni az esetleges hacker támadásokra, hiszen mindig felfedezhetnek újabb és újabb biztonsági réseket.

Ilyen körülmények közt meg kell előzni, hogy a támadó elérjen a laptopodhoz, számítógépedhez, ahol a személyes dokumentumaidat tárolod. A legtöbb otthoni hálózatnak van vendég hálózat funkciója, ahova az eszközeidet elkülönítve tudod csatlakoztatni, ezzel megelőzve azt, hogy a teljes hálózathoz hozzáférjenek.

  1. Minimalizáld a kapcsolatok számát

Sok eszköznél lehetőség van többféle kapcsolódási módra is, mint az ethernet és a WI-FI. Egy jól bevált biztonsági óvintézkedés, ha az egyiket, amelyiket nem használod, azt letiltod, ezzel minimalizálva a támadási felületet. A vezetékes kapcsolatok általában biztonságosabb a vezeték nélkülieknél.

  1. Inaktiváld azokat a funkciókat, amiket nem használsz

Sok eszköznek van beépített kamerája vagy mikrofonja, a hackerek ezeknek a funkcióknak a feltörésében a legérdekeltebbek. Ha van rá lehetőség, kapcsold ki ezeket a funkciókat. A kameráknál bevált módszer, ha leragasztják a kamerát vagy egyszerűen csak a fal felé fordítják.

  1. Állíts be tűzfalat

A legtöbb otthoni routernek eleve van egy beépített tűzfala, ami véd a támadások ellen, és blokkolja a hozzáférést a használaton kívüli portokhoz. Ha még nem aktiváltad, tedd meg most, ugyanis a laptopoddal ellentétben az okos eszközeidnek nincs saját tűzfala sem vírusvédelme, így könnyű célpontjai a hackereknek.

A tűzfalak megoldást jelentenek az okos eszközök biztonsági réseire is.