Aki az otthonautomatika világában jártas, vagy fogyasztója is akár, akkor az biztos, hogy belefutott már az "Internet Of Things" nevű angol kifejezésbe. Magyarul ez annyit jelent, Dolgok Internete. Hogy mit takar, hogyan is alakult ki, és milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár. A téma nagyon "mai", és felettébb érdekes! Mindenkinek ajánljuk!

A Dolgok Internete azt fejezi ki, hogy kisebb háztartási eszközök, fűtési rendszerek, légkondícionálók és még sorolhatnánk, az internetre csatlakoznak, és ami a legfontosabb, hogy ezen keresztül az okostelefonunkkal vezérelhetjük is őket a világ bármely részéről.
Elképzelhető a kifejezés újkeletűen hat sokaknak, de higyjék el, itt nem egy új koncepciórol van szó.

1999-ben a Proctor and Gamble-nél Kevin Ashton használta előszőr az RFID-nál (rádiófrekvenciás azonosítás). Ashton úr volt az, aki azt a koncepciót megálmodta, hogy minden az internetre csatlakoztatott otthoni eszközt egy azonosító számmal kell ellátni, hogy azok követhetők és irányíthatóak maradjanak, ráadásul még információkat is lehessen róluk gyűjteni.

A Dolgok Csatlakozása koncepció egy sokkal korábbi elképzelés volt, ami - a Cisco Internet Business Solutions Group cég szerint - 2008, 2009 között nőtte ki magát a Dolgok Internetévé! Az előhívó ok nagyon egyszerű. Ekkorra már sokkal több eszköz csatlakozott az internetre, mint ember.

Nem sokkal ezután jöttek az okostelefonok, és ez a "vezérlő egység" mindent megváltoztatott. Megváltoztatta, hogy hogyan kommunikálunk egymással, és természetesen lehetővé tette, hogy távolról vezéreljük az otthoni eszközeinket. Ezek után a Dolgok Internete teljesen kifejlődött, és ez a fejlődés nem úgy tűnik, hogy mostanában fog megállni.