Már korábban olvashattak bejegyzést a FIBARO termékeiről. Most újra elővesszük a témát, és magáról a rendszerről ejtünk néhány szót.

A FIBARO rendszer olyan megoldást kínál, amely nem teszi szükségessé falak bontását - vésését, valamint a hagyományos, vezetékes rendszereknél megszokott kábelezést. Az eszközök telepítése könnyen és gyorsan elvégezhető. A miniatürizált vezérlő modulok beépíthetők a mindennapokban használt fali aljzatokba, villanykapcsolók mögé, vagy esetleg a motoros redőny vezérlőkapcsolója mellé. Az eszközök bármilyen elektromos rendszerrel kompatibilisek. A FIBARO  rádiós eszközei a telepítés után is nagyfokú szabadságot biztosítanak. Az egyes eszközök Z-wave vezeték nélküli protokollt használva kommunikálnak egymással. A rendszer konfigurációját grafikus felületen végezhetjük el.

A FIBARO rendszer teljes szabadságot kínál a vezérlés és a kommunikáció terén. Kompatibilis az IOS és Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokat és egyéb mobileszközöket gyártók jelenleg kapható termékeivel. A különböző gyártók termékei közül közel 300 vezeték nélküli, Z-Wave technológiát használó eszközzel kompatibilis. Együtt működik a jelenleg kapható IP kamerákkal is - ha eseményt érzékel a rendszer, képet vagy videót küld mobiltelefonunkra.

A központi egység folyamatosan ellenőrzi és felügyeli a rendszer elemeinek állapotát, és ha szükséges, tájékoztatást küld a bekövetkezett változásokról, eseményről. 
 A rendszer másolatot készít az aktuális beállításokról, és felhőszolgáltatásban is tárolja azokat. Az elemmel működő eszközök előre jelzést küldenek, hogy időben cserélhessük a lemerülőben lévő energiaforrásokat.