Bár a smart home (okosotthon) fogalma egyre ismertebb és elterjedtebb, még mindig rengeteg tévhit él az emberek fejében. Ez a három leggyakoribb mind közül:

1. Az okosotthont az okos telefonról lehet vezérelni

Szinte mindenki azonnal az okostelefonnal való irányításra gondol, ha intelligens otthonról beszélünk. Pedig gondoljunk bele: miért lenne kényelmesebb minden egyes alkalommal előkaparni a telefonunkat, feloldani a billentyűzárat, előkeresni az applikációt és úgy vezérelni a világítást, mint egyszerűen odamenni a kapcsolóhoz? Egy jól beállított okosotthonban nincs szükség telefonra, ugyanis programozással teljes mértékben a szokásainkhoz tudjuk igazítani ezeket a működéseket. Időponthoz, nyitásérzékelőhöz, mozgásérzékelőhöz vagy a riasztó állapotához is tudjuk kötni ezeket a funkciókat. Így lényegében az okosotthon észrevétlenül, a háttérben teszi a dolgát.

okosotthon okoslakás intelligens otthon smart home fibaro zwave

2. Ha az okosotthon elromlik, nem fog működni semmi sem

Az okosotthon egy plusz intelligenciát jelent az otthonodban, így a régi funkciók teljes mértékben megmaradnak. Továbbra is működni fognak a villany- és redőnykapcsolók, ezután is be lehet kapcsolni a tévét a saját távirányítójával, a fűtés és a klíma is ugyanúgy működtethető az okosotthon nélkül is.

3. Ha nem gondoltam rá az építkezésnél, akkor már késő

Szerencsére már ez sem igaz, hála a vezeték nélküli technológiának. A gyártók - mint például a lengyel származású Fibaro is - arra specializálódott, hogy miniatűr moduljaival és szenzoraival a meglévő otthonokba is könnyedén illeszthető legyen, a már meglévő berendezésekhez, gépészethez. További előnye, hogy költöztethető, így akár albérletbe is nyuodt szívvel telepíthetjük.

okosotthon okoslakás intelligens otthon smart home fibaro zwave

Fibaro

4. Az okosotthon luxus termék

Egy vezeték nélküli okosotthon rendszer már nem kerül milliókba, többé nem luxus termék. A vezetékezési munkálatok nélkül, és a tömeggyártásnak köszönhetően ma már szélesebb rétegek számára megfizethető. A központ, ami minden ilyen rendszer agyaként funkcionál egy erősebb laptop árával ér fel, a modulok és szenzorok pedig 10-20 ezer forint között mozognak. Ráadásul bármikor rugalmasan bővíthető, így el lehet indulni egy kisebb rendszerrel, később egyszerűen fejleszthetjük további kiegészítőkkel.