A Z-wave egy forradalmian új technológia, amely kétirányú vezeték nélküli rádiós kommunikációt biztosít vezérlési és állapot lekérdezési feladatokra otthoni és kisebb irodai környezetben.

Érdemes megemlíteni, hogy kétirányú kommunikációt folytat. A hagyományos vezeték nélküli vezérlési rendszerektől eltérően, ha a Z-wave rendszerben két olyan eszköz kíván egymással kommunikálni, amelyek rádiófrekvenciás szempontból egymás hatósugarán kívül esnek, a rendszer képes további pontok bevonásával a parancsot a célpontba eljuttatni.

Önszervező, frekvencia önjavító, megbízható, megfizethető és nem utolsó sorban egyszerűen telepíthető. A modulokat a kapcsolók mögött kényelmesen elhelyezhetjük, így újrakábelezés, és az azzal járó esetleges falbontástól teljesen tudjuk magunkat mentesíteni.

A Z-Wave rádiós technológia még viszonylat új, de mára már technológiai szabvánnyá nőtte ki magát. Különböző iparágak neves gyártói kínálnak Z-Wave technológián alapuló megoldásokat és alkalmazásokat, amelyek egymással kompatibilisek. Ez teszi a rendszert a fejlesztők számára is biztos táptalajjá és ad lehetőséget a további fejlesztésekre.