A házad, lakásod attól lesz igazán otthonos, ha jó érzésekkel térsz haza egy nehéz nap után, és valóban tudsz pihenni benne. Az okos otthonoknál éppen ezért a biztonság és az energiatakarékosság mellett a komfortérzet biztosítása is nagyon fontos!


Te is megpróbálsz úgy spórolni a fűtésszámlán, hogy amikor elindulsz otthonról, letekerd a fűtést, hogy az ne menjen feleslegesen egész nap? A téli nagy hidegekben ezzel sajnos inkább ártasz és pedig nem spórolsz, ráadásul a hideg lakásba hazaérve nem is érzed magad majd igazán komfortosan, mivel bőven kell idő ahhoz, hogy a napközben áthűlt szobák ismét megfelelő hőmérsékletűek legyenek. 


Miért ne tekerd le nagyon a fűtést?

Ha egy átlagos méretűnek mondható téglaházat vagy lakást fűtesz, akkor ott a szerkezet is átmelegszik a hőnek köszönhetően. Ha letekered a fűtést, a falak még legalább fél napig érezhetően adják le a meleget, ez viszont pont annyi idő, hogy mire hazaérsz, a falak is teljesen áthűlnek. Este bár bekapcsolod a fűtést, az áthűlt falak már a hideget fogják sugározni sok-sok órán keresztül. 
A falak újra felfűtése pedig sokkal nagyobb energiafelhasználást igényel, mintha egy kellemes szobahőmérsékleten hagynád napközbenre is a fűtést. 

Mi a megoldás?

Egy okos rendszer pont a fenti probléma megoldásában segít neked! Szerencsére már olyan okos fűtőrendszerek vannak, amiket a telefonodról is irányíthatsz. Így indulás előtt az irodából, az edzőteremből kilépve vagy épp bevásárlás közben is megnézheted, hogy hány fok van épp otthon és kedvedre állíthatod azt.
Óriási előnye, hogy ez a rendszer a szokásaid alapján felállít egy algoritmust és azt felhasználva szabályozza otthonod fűtését.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor elmész otthonról, bekapcsol a takarékos funkció, az üres lakásban csökken a hőmérséklet, mégsem hűl ki. Ezzel sok energiát megspórolsz úgy, hogy mégis meleg házba érhetsz haza. 
Ha te általában délután 5-6 óra körül érsz haza, akkor a vezérlés már 4 órától fokozatosan fűti fel a lakást, hogy a megfelelő hőmérsékletű szobába léphess be a nap végén.
Ha este 10-kor mész lefeküdni és általában 2-3 fokkal veszed le ilyenkor a fűtést, az okos rendszer követni fogja a szokásaidat, és ezek alapján felállít egy algoritmust, ami vezérli majd a fűtést. Neked már nem kell tekergetni a termosztátot, hanem a rendszer automatikusan lejjebb állítja a hőfokot éjjelre.

Praktikum és kényelem egyszerre?

A konyhában legyen 20 fok, a fürdőben 23, a garázst elég 16 fokon tartani? Amíg reggelizel vagy filmet nézel a nappaliban, miért menjen a hálószobában a fűtés 28 fokon? Minek fűteni a vendégszobát, ha csak hétvégén mennek át hozzád a barátok? Az okos vezérléssel nagyon egyszerűen minden helyiséget külön hőmérsékletre tudsz állítani, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást. 


Az okos otthonok már nem a jövő találmányait, hanem a jelen praktikáit jelentik, amik használatával rövidtávon megtérülnek a beszerzési költségeid. Otthonod pedig a saját igényeidre szabva teljesen komfortos lesz számodra, és nem utolsó sorban a környezet terhelését is csökkented!