Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kényelem vagy biztonság? Miért választanál okosotthont?

Nemrégiben készült egy okosotthon felmérés, amiben 2000 amerikai felnőttet (USA) kérdeztek szokásaikról, természetesen az intelligens otthonhoz kapcsolódva. 

okosotthon iot smarthome

Érdekes látni, hogy az óceánon túl, hogyan látják ennek az iparágnak helyzetét, milyen szempontok alapján választanak okos otthon rendszert. Ami a legkiugróbban kiderül a felmérésből, hogy a megkérdezettek fele a legnagyobb előnyként jelölte meg az otthon biztonságát. Széles körben köztudott, hogy a legalizált fegyvertartók egyik legnépesebb országáról beszélünk. Ennek bizonyára az az oka, hogy az okosotthon az intelligens viselkedésén túl, számos olyan előnnyel, tulajdonsággal rendelkezik, amelyek hatványozottan a biztonságra irányulnak. Öröm, ha a felhasználó maga is szembesül ezekkel a jellemzőkkel.

okosotthon iot smarthome

A második helyre rangsorolták a használók a megfigyelés lehetőséget. Valóban hasznos funkció, amikor a munkahelyünkről, távolról is hozzáférünk lakásunk elektromos eszközeihez. Az okos otthon egyik tökéletes funkcionalitása, hogy a világ bármely pontjáról tudjuk irányítani, szabályozni intelligens lakásunkat.

A dobogó harmadik fokára fért fel az energiatakarékossági szempont, ami 10-ből 4 amerikai használónak fontos szempont az okos otthonok tekintetében. Valószínűleg az okosotthont még csak távolról ismerők az első helyre tették volna a kényelem szükségességét, ami érdekes módon Amerikában csak a negyedik helyhez volt elég.

A kérdőíves kutatásban az utolsó kettő felhasználói vélemény a nagyobb tűz- és víz védelmet, illetve a technikai hozzáértést említi meg. 

 

0 Tovább

Top 10 dolog, amit elfelejtesz reggel, távozáskor

Egy brit kutatás szerint napjaink szuper elfoglalt és szétszórt embereinek többsége folyamatosan elfelejt valamit távozáskor. Az aggódó ház- vagy lakástulajdonosok életük során átlagosan 3.136 alkalommal fordulnak vissza, hogy ellenőrizzék, hogy bezárták-e az ajtót, tehát az átlagember egy héten legalább egyszer visszafordul, hogy meggyőződjön otthona biztonságáról.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A kutatás arra is rávilágított, hogy az ilyen elfoglalt személyeknél gyakori, hogy felkapcsolva hagyják a villanyokat vagy nyitva marad az ablak. 12% még a TV-t is bekapcsolva hagyja. A mobiltelefon otthon hagyása, az elfelejtett szemetes és a fűtés lekapcsolása is a „top 10 elfelejtett dolgok” lista elején vannak.

Utazáskor a megkérdezettek 2/3-a vallotta be, hogy aggódik otthona biztonságáért – oly annyira, hogy 13% meg is szakítja a nyaralást, mert annyira nem tud másra gondolni. Ez több mint 4 millió aggódó britet jelent nyaraláskor.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A tanulmányból az is kiderült, hogy az értékek otthonfelejtése, a riasztó élesítés kihagyása és a hajvasaló kihúzása szintén nagyon gyakoriak az elfelejtett teendők listáján, körülbelül 12% a napja nagy részében emiatt aggodalmaskodik.

6-ból 1 ember el is késik a munkahelyéről amiatt, mert visszafordul ellenőrizni, hogy bezárta-e az ajtót, 20-ból 1 pedig fontos találkozóról késik el emiatt. 10-ből 1 ember bevallotta, hogy felhívta a szomszédját, hogy ellenőrizze, míg 20-ból 1 felhívja egy barátját, hogy ugorjon át megnézni.

Több mint 4 embernek a 10-ből a legnagyobb aggodalma, hogy bezárta-e az ajtót, míg 21% gyakran aggódik azon, hogy bezárta-e az ablakot.

Annak ellenére, hogy ennyire sok időt töltenek aggódással, csak a harmaduk rendelkezik riasztó berendezéssel és csak 16%-uk mozgásérzékelővel.  Kevesebb mint 40%-a a háztulajdonosoknak gondolkodik el az okosotthon rendszeren, ami megelőzhetné a folyamatos aggódást otthonunk biztonságáért. A központi rendszerrel együtt működő Z-Wave-es intelligens konnektorok, nyitásérzékelők mind megoldást jelenthetnének ezekre a problémákra úgy, hogy még csak szét sem kell verni a házat, hiszen a vezeték nélküli technológia segíti az eszközök stabil kommunikációját.

okosotthon iot smarthome életmód kutatás

A TOP 10-as lista amit a britek elfelejtenek

  1. Telefon
  2. Kivinni a szemetet
  3. Lekapcsolni a villanyt
  4. Becsukni az ablakot
  5. Kikapcsolni a fűtést
  6. Bevásárló listát készíteni
  7. Kikapcsolni a TV-t
  8. Összeszedni a ruhákat mielőtt vendégek jönnek
  9. Bezárni a bejárati ajtót
  10. Pénztárca

 

2 Tovább

Minden, amire egy okos konyha képes lehet

Az okos konyha megoldások nagyfokú kényelmet és nyugalmat biztosítanak. Rengeteg olyan hasznos funkciót érhetünk el, amik megkönnyítik életünket, és csökkentik az otthoni munkával töltött időnket, hogy ezzel is több időnk maradjon pihenésre és a családra.

Nézzük, mik a legjobb okos konyhaeszközök és funkciók, amik már nem csak az álmainkban vagy a filmekben léteznek. A legjobb, hogy ezek mostmár akár a hétköznapi emberek számára is elérhetőek.

okosotthon intelligens otthon okos konyha smart home smart kitchen IOT z-wave

Okos hűtő

Senki sem képes napról napra fejben tartani a hűtő aktuális tartalmát. Így a boltban ácsorogva sokszor nem jut eszünkbe, mi fogyott el. Ilyenkor hatalmas segítség lehet, ha a rá tudunk pillantani távolról is a hűtő tartalmára. A Samsung okos hűtők LCD kijelzős panellel is rendelkeznek, így ezen keresztül, online is bevásárolhatunk. Ez a panel a posztitokat is kiváltja, elektronikusan írhatsz fel üzeneteket, emlékeztetőket, melyeket szinkronizálhatsz telefonoddal is.

okosotthon intelligens otthon okos konyha smart home smart kitchen IOT z-wave

samsung

Távoli elérés telefonnal

0 Tovább

5 ok amiért az emberek az okosotthon mellett döntenek

#1 – Nagyobb biztonságérzet

Hány gondterhelt arcot látni a metrón és a dugóban a szomszédos autókban, akiknek valószínűleg azon jár az agya, hogy lekapcsolta-e a villanyt mindenhol, kihúzta-e a vasalót reggel, vagy a kávéfőző bekapcsolva maradt-e. Ezentúl egy képernyőérintéssel megbizonyosodhatsz minderről, és akár le is kapcsolhatsz mindent egy gombnyomásra. Ha hosszabb időre elutazol a családdal, akkor a „jelenlét szimulátor” azt a látszatot kelti, hogy otthonod, lakásod nem üres.

okosotthon fibaro smart home intelligens otthon iot

#2 – Fűtésoptimalizálás

Ha nem akarsz nagyobb és költségesebb gépészeti átalakítást a fűtésrendszernél, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy okos termosztátba, vagy okosotthon rendszerbe fektetsz be. Az egyéni életritmust szemmel tartó, aktuális igényekhez alkalmazkodó, és akár tanulni képes megoldás alapesetben látható kiadáscsökkenéssel is járhat. Ne fűts fölöslegesen!

okosotthon fibaro smart home intelligens otthon iot

#3 – Tartsd szemmel bármikor otthonodat

A nyaralás akkor az igazi, ha el tudjuk engedni magunkat teljesen, és nem aggódunk otthonunk biztonsága miatt. Az otthonautomatika rendszerrel könnyen nyomon követheted, hogy mi történik az otthonodban, és biztosra mehetsz, hogy nem lesznek ezentúl hívatlan vendégeid. Egy képernyőérintéssel bárhonnan megnézheted, hogy épp mi folyik otthon.

okosotthon fibaro smart home intelligens otthon iot

#4 – Redőnyszabályozás

Bizonyított tény, hogy természetes fényre kelni a legegészségesebb ás a legkellemesebb is. Lehetőség van arra, hogy a redőnyök a kinti fényviszonyokhoz, időjáráshoz alkalmazkodva engedjenek be fényt. Ha leszáll az este, és kint még hideg van, akkor a redőny egy extra szigetelőrétegként is tud funkcionálni.

okosotthon fibaro smart home intelligens otthon iot

#5 – Időt takarít meg

Vitathatatlan, hogy egyre kevesebb időnk van ebben a rohanó világban. Mindenki szereti a kényelmet, de nem tud már honnan időt elvenni. A tennivalók listája néha úgy tűnik, hogy soha véget nem érő.

Nem kell már semmi bizonytalan miatt hazaszaladnod, hogy ellenőrizd. A jól beállított okosotthon rendszerrel olyan automatizmusokat állíthatsz be, melyek igazodnak a napi rutinodhoz. Ilyen például a fűtés, világítás, redőnyvezérlés, éjszakai fény. Beállíthatsz több funkciót, úgynevezett jeleneteket, melyek egy gombnyomásra vagy bizonyos érzékelések vagy történések alapján mennek végbe.

okosotthon fibaro smart home intelligens otthon iot

1 Tovább

Nyaralni mész? Ki vigyáz az otthonodra?

Végre itt a nyár, itt az ideje, hogy a lábad lógasd a selymes vízbe, gyöngyöző fröccsel a kezedben, amint egyik szemeddel a lángosos stand előtt pásztázod a kínálatot. Az évközben felgyülemlett gondok, terhek ilyenkor pillekönnyűvé válnak, átadva a testet és szellemet az aktív pihenésnek.  Végre a családdal lenni, jókat beszélgeti, sétálni a szikrázó hold fénye alatt, bízva abban, hogy otthon biztonságban vannak értékeink. 

okosotthon nyaralás biztonság iot smarthome

A betörő nem megy nyaralni

A fentiekben leírt idilli hangulatot könnyen beárnyékolhatja egy hívatlan látogató. Nyáron a szabadságok és a hosszabb utazások miatt ugrásszerűen megnő a betörések száma. A nyár hagyományosan a hosszabb szabadságok, az utazások időszaka, amelyre a legtöbb család már jó előre készül. Míg te vígan posztolsz a nyaralásodról, addig valaki lehet, hogy épp az alkalmat keresi a betöréshez otthonodba. A biztosító társaságoknál bejelentett károk alapján a legnépszerűbb elkövetési mód az ajtó és ablak befeszítése, betörése, ilyen módszerrel jut be a betörők 71 százaléka a lakásba (forrás: MABISZ) 

Megoldás-e a lakásriasztó?

A mechanikai biztonsági, védelmi eszközök a kisstílű bűnözőket elriaszthatják, de sajnos mostanában már a többségüknek csak rövid ideig tartó akadályt jelentenek. Egy szakszerűen kialakított elektronikus biztonságtechnikai rendszer minden esetben jelezni fog, ha illetéktelenek próbálnak bejutni a védendő ingatlanba, de a riasztók nem akadályozzák meg a betörési kísérletet, csak jelzik azt a külvilág felé.

Mielőtt megtörténik a baj, engedünk a berögzült szokásnak, és megkérjük a szomszédot, hogy vizsgázzon jelesre jóhiszeműségből, és szóljon nekünk, vagy hívja a rendőrséget, ha megszólal a riasztó. Viszont azt senkitől sem várhatjuk el, hogy intézkedjen, főleg olyantól nem, aki adottsága miatt nem alkalmas, nem képes erre. Abba sem bízzunk, hogy a téves riasztások számának növekedése miatt, a rendőrség azonnal intézkedik. Ami a legaggasztóbb, hogy ma már az emberek sem figyelnek oda, ha megszólal egy riasztó. 

A FIBARO okosotthon megoldja ezt is

A FIBARO okosotthon rendszer az igényeinkhez tökéletesen idomuló automatizált rendszer, melyben az elektromos eszközök a szokásainkhoz alkalmazkodva önálló életet élnek. Az egyes rendszerek kompatibilitásának köszönhetően lehetőség nyílik szinte bármilyen elektromos eszköz működését automatizálni, szabályozni, távolról ellenőrizni. Egy okosotthon rendszer olyan széles funkciókkal rendelkezik, amelyek hathatós segítséget nyújtanak biztonsági szempontból a lakások, ingatlanok tekintetében.

FIBARO okosotthon jelenlét szimulációval

Az okosotthon rendszer központi egysége sötétedés után kapcsolgatja a kültéri- és beltéri lámpákat az egyes helyiségekben, és a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint. A beprogramozott szimuláció tudatja a külvilággal, hogy a lakás életében nem történt változás, miközben a család nyaralását tölti.

Távoli ellenőrzés, fokozott biztonság

A lakástulajdonos bármikor és bárhonnan, távolról is ellenőrizheti otthonának állapotát. Laptopon, telefonon, tableten távolról is látja a kamerájának képét.

Biztonságérzetét tovább növeli a FIBARO okosotthon rendszer, amikor illetéktelen behatolás esetén a hangjelzésen kívül nyomatékosan fokozza a riasztást a külvilág felé: a lámpák folyamatosan fel-le kapcsolnak, illetve a redőnyök automatikusan le- vagy felmennek. Betörő legyen a talpán, aki nem ijed meg egy ilyen szokatlan és váratlan helyzetben. Az okosotthon rendszer ezen kommunikációja pedig egyértelmű jeleket küld az utca emberének, hogy valami nem stimmel a lakásban. 

A FIBARO okosotthon rendszer azon túl, hogy megteremti az elektromos eszközök automatizálást és időzítését, olyan funkciókat szolgáltat a tulajdonos számára, amelyek fokozott biztonságot nyújtanak a nyári szabadságolások ideje alatt is. A rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára, a FIBARO okosotthon valós megoldást kínál az ingatlan védelmére.  

 

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)