5 legjobb okos otthon tipp az idősebb generáció védelmében

Az intelligens otthoni technológia trendjei túlmutatnak a pánik gombokon. A modern intelligens otthonok lassan, de biztosan felbecsülhetetlen értékű eszközzé válnak: segítenek gondoskodni idősebb hozzátartozóinkról, akik bizony nem akarnak megszokott otthonukból kimozdulni, de sajnos az egyedüllét veszélyeket tartogathat a számukra. 

Milyen okos otthon funkciók segíthetnek nekünk abban, hogy az egyedül élő idősebb rokonainkat biztonságban tudhassuk? 


1. Észreveszi a szokatlan cselekvéseket 

A házban stratégiailag telepített mozgásérzékelők jelezhet nekünk, hogy idős rokonunk mikor ébred, hogyan közlekedik a helyiségeken belül vagy éppen kinyitja a hűtőszekrényt. A rendszer rögzíti a napi rutint, és ha a megszokottól eltérőt tapasztal, ezt is észleli. Például figyelmeztetést kaphatunk, ha a ház lakója a szokásosnál sokkal hosszabb ideig az ágyban marad vagy a fürdőszobában több időt tölt (persze tiszteletben tartva magánéletét).

2. Figyeli a bejárati ajtót

Intelligens zárral és mágneses ajtóérzékelőkkel a családtagok minden alkalommal értesítést kaphatnak, amikor valaki belép a házba vagy elhagyja otthonát. Sőt az intelligens ajtózárak programozhatók, hogy ütemezett, ideiglenes hozzáférést biztosítsanak a rendszeresen házhoz járó gondozók, orvosok számára, illetve esetlegesen vészhelyzetben távolról is ki tudjuk nyitni a bejárati ajtót a segítségül érkezőknek. Különösen előnyös az olyan idősek számára, akik egyre nehezebben mozognak, valamint azoknak a korai stádiumban lévő demenciában szenvedőknek, akik számára akár veszélyes lehet a ház elhagyása.

3. Segíthet a gyógyszerek használatának nyomon követésében

A funkció kiépítéséhez szükség van egy különálló gyógyszeres szekrény beüzemelésére, amelynek az ajtajára okos zárat szerelünk. Így a csatlakoztatott aktivitási napló elérhető lesz egy okostelefon alkalmazással, amelyen nyomon követhető, hogy a szekrény mikor volt nyitott állapotban. Sőt megelőzésképpen létrehozhatunk intelligens szabályokat kreatív módon gyógyszerbevételi emlékeztető küldésére:  Például a konyhában lévő fény különböző színváltozásokra programozható, amikor az éjszakai gyógyszereket kell bevenni, és addig nem vált vissza az eredeti színére, amíg az gyógyszeres szekrény zárja nem érzékeli a kinyitás és bezárás folyamatát. 

4. Figyelmeztet biztonsági szituációkra

A füst, a szén-monoxid és a vízérzékelők segítségével extra biztonsági intézkedést hozhatunk létre. Tegyük fel, hogy valaki elfelejti kikapcsolni a tűzhelyet, de ott hagyja főzés közben az edényt és valami égni (füstölni) kezd, vagy a forró víz elárasztaná a konyhabútort. Azonnali értesítést kaphatunk a mobiltelefonunkra, amelyet követően az elektromos tűzhelyet azonnal távolról kikapcsolhatjuk, és akár értesíthetünk egy közelben lakót, hogy idős szerettünk segítségére siessen. Hasonlóképpen, az intelligens termosztát biztosítja, hogy a ház soha nem túl meleg vagy túl hideg. Hideg téli napokon, amikor esetleg a bent lakó elfelejtetené bekapcsolni a fűtést, az egészsége is veszélybe kerülhet. 

5. Bűnmegelőzés, védelem a házon belül is

Sokan ódzoknak attól, hogy a házukon belül is kamerákat helyezzenek el, de kétségtelen, hogy az otthonunkba csatlakoztatott kamerák bizony hasznos eszközök lehetnek például betörés esetén. A mozgásérzékelő és a kamera lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkra érkező riasztás esetén azonnal lássuk a riasztást kiváltó cselekvést és távolról nyomban intézkedjünk. Az idősebbek sajnos különösen ki vannak téve külső behatolóknak. 

(Forrás: homecaremag.com)


 

 

0 Tovább

Jönnek a szülők? Így segíthet rajtad a technológia

Tedd gördülékenyebbé és stresszmentesebbé a család látogatását egy kis okosítással.

Mindenkinek ismerős a helyzet, amikor a szüleid egyszercsak rádírnak a Viberen, (igen, már az apukád is ezt használja) hogy "Meglepetés!" Épp Budapesten járnak, szóval meglátogatnak, hogy lássák, milyen az új lakásod, vagy hoznak neked egy kis hazait, mert már nagyon ki lehetsz éhezve a sok gyorskaja után.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

A 3 reakció, ami ilyenkor végigfut az emberben: először is természetesen imádod a szüleidet, de sajnos nincs rá időd, hogy szórakoztasd őket minden hétvégén, ráadásul még mindig a melóban vagy. Kettő: ha meg is tudod oldani, hogy addig beengedd őket a lakásba, annak már nem igazán örülnél, ha a szüleid szabadon garázdálkodhatnának a lakásodban, amíg te nem vagy ott. Három: a szobatársad ha felkel, akkor hagymás rántottával kezdi a napot, aminek a szagát még este is érzed, amikor hazaérsz. Nem örülsz, hogy ilyen körülmények fogadják a családodat.

A jó hír:  az okosotthon technológia segíthet rajtad.  Igen, ha albérletben laksz, akkor is, hiszen a vezeték nélküli rendszerek egyszerűen telepíthetőek, és nem is kerülnek már sokba.

Itt van azoknak a dolgoknak a listája, amikre szükséged lehet:

1.Okos légtisztító

Ha a lakásodnak friss levegőre van szüksége, akkor ez az okos légtisztító lehet a segítségedre. Nem tudod teljesen megszüntetni vele a kellemetlen szagokat, de mindenképpen sokat javíthatsz a helyzeten. Ráadásul távolról vetérelheted, így a meglepetés üzenet után már el is indíthatod a folyamatot.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Luke Westaway/CNET

2.Okos zár

Nem kell azon aggódnod, hogy be tudod-e fejezni a munkádat időben. Ha túlóráznod kell, nem kell még azon is stresszelned, hogy a szüleid ott toporzékolnak a küszöböd előtt. Egy okos zárral ideiglenes elektronikus kulcsot adhatsz vendégeidnek, és értesítést is kapsz arról, ha használják.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Chris Monroe/CNET

3.Okos távirányító

Ha a te szüleid is olyanok, mint a legtöbb szülő, akiknek problémája van a legújabb TV-k használatával, akkor egy okos távirányító életmentő lehet. A Logitech Harmony hub és távirányító például lehetővé teszi, hogy hangparanccsal elindítsd a Netflix-et, Alexa asszisztens segítségével.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Sarah Tew/CNET

4.Ablak/Ajtó nyitás érzékelő

Ha szeretnéd tudni, hogy a szüleid megérkeztek-e rendben hozzád, akkor egy ilyen egyszerű eszköz is a segítségedre lehet. A FIBARO vezeték nélküli okosotthon rendszernek például tartozéka, és a nyitáson kívül hőmérséklet érzékelésére is alkalmas. Egy ilyen eszközzel azt is ellenőrizheted, ha olyan helyre nyitnak be, amely számodra kellemetlen, és nem szeretnéd, ha ott kutakodnának. Ilyenkor értesítést kapsz, és már jelezheted is az illetőnek, hogy tiltott területen jár.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Fibaro

5.Fiókzár

Mindenkinek vannak olyan holmijai, amit nem szeret ha szem előtt vannak. Ha nem szeretnél többszáz dollárt kiadni egy széfre, akkor ez a Smart Armor Cube okos fiókzár hasznos lehet a számodra.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Tyler Lizenby/CNET

6.Echo Dot

Echo sokat segíthet abban, hogy lefoglald a szüleidet, miközben te távol vagy. Informásiókat, ötleteket adhat, hogy mit lehet csinálni a közelben, de abban is a segítségedre lehet, hogy alap infókat megkérdezhessenek tőle a szüleid, mint pl. a Wi-Fi jelszó.

7.Okos konnektor

Most hogy már te is felnőt lettél, külön lakással, máris érezheted az aggódalmat, miután elmentek a szüleid: ugye nem hagyták úgy a lámpát? Vagy a kávéfőzőt? Egy intelligens dugaljjal távolról ellenőrizheted, sőt ki is kapcsolhatod eszeket az eszközöket.

okosotthon smart home fibaro okos zár okos távirányító intelligens otthon okos ház okos lakás

Fibaro

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (67),smart home (41),okos otthon (31),intelligens otthon (21),otthonautomatika (19),smarthome (19),iot (17),FIBARO (14),fibaro (13),z-wave (11),IOT (9),okos ház (7),okos eszköz (7),lakberendezés (6),design (5),mesterséges intelligencia (5),otthon (4),lakásfelújítás (4),biztonság (4),FIBARO (4),okos konyha (4),fűtésvezérlés (4),berendezés (3),co sensor (3),okos világítás (3),fűtés (3),világítás (3),okosház (3),okos eszközök (3),construma (3),futurizmus (3),okos nyaraló (3),életmód (2),smartme (2),zwave (2),technológia (2),alexa (2),szén-monoxid érzékelő (2),kislakás (2),okos lakás (2),virtuális valóság (2),DIY (2),okoslakás (2),otthon design (2),airbnb (2),ingatlan (2),szénmonoxid érzékelő (2),futurism (2),jövő technológia (2),találmányok (2),vezetéknélküli eszköz (2),okos termosztát (2),CES2018 (2),ces (2),tech (2),2017 trendek (2),okos autó (2),IoT (2),jövő (2),otthon design tippek (2),amazon (1), biztonságos otthon (1),energiamagtakarítás (1),nyílt nap (1),echo (1),épületek (1),utazás (1),co érzékelő (1),CES (1),Z-Wave (1),szénmonoxid (1), generációk (1),hangvezérlés (1),AI (1),echo dot (1),nyaralás (1),telefontöltés (1),kirándulás (1), okos zár (1),találmány (1), (1),siri (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),kütyü (1), füstérzékelő (1),lakások (1),élettér (1),okos redőnyvezérlés (1),smart kitchen (1),otthonok (1), szén-monoxid érzékelő (1),design világítás (1),okos konnektor (1),wallplug (1),kutatás (1),videochat (1),házimunka (1),karácsony (1),ünnepi fények (1),ifa2017 (1),okos hűtő (1),dekoráció (1),okos randizás (1),konyha (1),modern ház (1),okosotthon ipar (1),intelligens otthon (1),halloween dekoráció (1),halloween (1),ünnepek (1),okos fűtés (1),energiamegtakarítás (1),okosotthon rendszerek (1),művészet (1),felújítás (1),okos_otthon (1),okos paplan (1),alvás okosan (1),alvás (1),okosotthon (1),kisállatok (1),intelligens ház (1),kütyük (1),technology (1),ötletek (1),tipp (1),távoli vezérlés (1),távoli elérés (1),1 nap (1),fürdőszoba (1),sonos (1),diy (1),IKEA (1),okos árnyékolóvezérlés (1),okos távirányító (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),ház eladás (1),lakás (1),gyorsétterem (1),ces2017 (1),automata étterem (1),okos étterem (1),vezeték nélküli töltő (1),fejlesztések (1),2017 trend (1),dekor (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),2017-es trendek (1),lakás design (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),okos otthon (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),design tippek (1),otthon automatika (1),alkalmazások (1),time management (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),applikációk (1),informatika (1),button (1),mini eszközök (1),elektronika (1),házépítés (1),újítások (1),okos alvás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),egészség (1),irodafelújítás (1),Do it yourself (1),okos zár (1),feladat (1),csináldmagad (1),érintés nélküli vezérlés (1),távvezérlés (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),építészet (1),okos fűnyíró (1),jövő szakmái (1),szakma (1),Internet of things (1),AR (1),nyitásérzékelő (1),hosszú hétvége (1),selfie (1),tárolás (1),nyaralók (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),vezeték nélküli okosotthon (1),vezetékes okosotthon (1),helykihasználás (1),smartshop (1),okosbolt (1),autócsodák (1),Aero Mobil (1),amazon echo look (1),divatblogger (1),divat (1),amazon (1),automatika (1),oktatás (1),digitális jövő (1),VR (1),kert (1)