Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Okos szénmonoxid érzékelő – miért jobb mint a hagyományos?

Bár szerencsére még messze van, de lassan érdemes fontolgatni a fűtési rendszerünk felkészítését a következő szezonra.

Sajnos minden télen hallunk szörnyű híreket szén-monoxid okozta halálesetekről, vagy legalábbis enyhébb mérgezésekről. Egy régebbi kazán, egy nem ellenőrzött konvektor, egy rossz gázzal működtetett kályha komoly veszélyt jelenthetnek, a belőlük kiáramló szén-monoxid végzetes mérgezést is okozhat. Mivel egy színtelen, szagtalan gázról beszélünk, így mindenképpen érzékelő szükséges a detektálásához. Ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, akkor már csak a rosszullét megjelenése után kezdünk el gyanakodni, ilyenkor sokszor már túl késő.

Mivel tud többet egy okos CO érzékelő, mint egy hagyományos?

Egy okosotthon rendszerhez illeszthető érzékelő nem csak a detektálásban, hanem a veszély elhárításában is segít. Felkészülve az efféle vészhelyzetekre automatizáhatjuk az ablakokat, amelyek ilyenkor a központtól kapott jelre kinyílnak. Az okos zárral rendelkező ajtónkat is feloldhatjuk, hogy a család akadálymentesen, a lehető leggyorsabban kijusson a házból.

A Z-Wave-es technológiának köszönhetően egy ilyen rendszer már átépítés nélkül, megfizethető áron kialakítható. 

okosotthon co érzékelő szénmonoxid szénmonoxid érzékelő FIBARO IOT Z-Wave

FIBARO

Az okos CO sensor ráadásul nem csak hanggal jelzi a szénmonoxid túl magas szintjét, hanem a telefonunkra is értesítést küld. Így akkor is értesülünk a veszélyről, ha épp nem vagyunk otthon. Okos érzékelőnk ráadásul már a legkisebb szénmonoxid jelenlétet is képes felismerni, ami azért fontos, mert ennek a gáznak a hosszú távú minimális jelenléte is egészségkárosodáshoz vezethet. Ha pedig kisállatunk van a lakásban, és eszközünk jelzi a mérgező gáz első jeleit, van időnk hazarohanni, és megoldani a problémát.

0 Tovább

Mit jelent az, hogy Z-Wave?

Itt az ideje, hogy tisztában légy ezzel a fogalommal, ugyanis az okosotthonok elterjedésével - azon is belül a vezeték nélküli rendszerekével - egyre ismertebb lesz ez a kifejezés. 

Egyes okosotthon rendszerek a szabadalmaztatott vezeték nélküli kommunikációs protokollt, a Z-Wave-t használják. Ezt kifejezetten az épületautomatizálási, okosotthon rendszerek területére fejlesztették ki. 
A technológia egyik nagy előnye, hogy olyan MHz frekvenciasávon kommunikál, amely elkerüli a Wi-Fi rendszerek által használt, zsúfolt területeket. 
Másik nagy előnye az okosotthon rendszer által használt Z-Wave kommunikációnak, hogy működését nem hátráltatják falak, és egy adott lakásban, szinte az összes elektromos eszköz vezérlése megoldható. 
Ennek köszönhetően például a FIBARO okosotthon rendszer a meglévő otthonokba is könnyűszerrel telepíthető és bővíthető. A Z-Wave rendszert úgy tervezték, hogy egyszerűen beágyazható legyen az elektronikai termékekbe, beleértve az elemmel működő készülékeket is.
A Z-Wave szisztéma magába foglalja az automatizált okosotthon előnyeit: megbízhatóság, egyszerű telepítés és megfizethetőség.  
 

0 Tovább

Az okosotthon életet mentett

okosotthon amazon echo echo dot hangvezérlés smart home AI mesterséges intelligencia

A segítség hívása a megfelelő időben lehet a döntő abban, hogy egy vagy több élet megmeneküljön. Szerencsére egy anya és a lánya Új-Mexikóban éppen emiatt megmenekült. A különleges a történetben, hogy nem ők indították a hívást, hanem az intelligens asszisztens hívta fel és értesítette a rendőrséget az épp folyamatban lévő incidensről.

A Bernillo Megyei Sheriff Osztály hatóságait riasztották egy állítólagos incidensről, amelyet a 911-en jelentett egy okos eszköz. Az operátor hallotta a kiabálást a háttérben – Eduardo Barros és barátnőjének felettébb hangos vitáját. Barros, aki vigyázott aznap a házra, állítólag pisztolyt szegezett barátnőjére, és azt kérdezte: „Did you call the sheriffs (Hívtad a rendőrséget)?” Az okos eszköz hallotta a parancsot „Call the sheriffs (Hívd a rendőrséget!)” és indította is a hívást.

A rohamosztag megérkezett a helyszínre és sikeresen elfogták a tettest néhány óra tárgyalás után. A barátnője megsérült, a rendőrség jelentései szerint, de a kislánya sértetlen volt.

A megyei seriff, Manuel Gonzales kifejezte elismerését a technológiáról. „A sürgősségi szolgálatokkal való kapcsolatfelvétel új technológiájának váratlan használata valószínűleg segített megmenteni az életet. Ez a csodálatos technológia határozottan segített megmenteni egy anya és gyermeke egy nagyon erőszakos helyzetből.”

Valójában ez nem az első eset, hogy az IOT (Dolgok Internete) segített a törvény ügyében. 2016-ban az Amazon átadta az egyik Echo eszközének adatait, amelyek egy 2015-ös gyilkosság vizsgálat során kulcsfontosságú bizonyítékként szolgáltak.

Míg a mesterséges intelligencia jogainak kérdését még meg kell vitatni, az már biztos, hogy ezek az okos eszközök folyamatosan figyelnek. Mindkét ügy esetében, ez a mindent halló jelenlét bizonyított. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor az intelligens eszköz olyat hall, amit nem szeretnénk. A feladatunk az, hogy megtaláljuk az aranyutat a biztonság és a magánélet védelme között.

0 Tovább

Takarékoskodj okosotthonnal 4 féle képpen

A vezeték nélküli okosotthon (smart home) rendszer elsősorban kényelmi funkciói miatt nagyon közkedvelt. További előnye, hogy egy ilyen automatikával akár megtakarítani is tudunk. Erre több különböző lehetőség közül is választhatunk megoldásokat. A Z-Wave-es kommunikációnak hála ma már vezetékezés nélkül is kialakítható egy ilyen rendszer. 

  1. Elektromos eszközök monitorozása

A Z-Wave-es vezeték nélküli FIBARO wall plug már működés közben, a gyűrűjének színével is jelzi, hogy melyik eszközünk milyen teljesítménnyel működik. Segít abban, hogy azonosítsuk azokat az eszközeinket, amelyek a legtöbb energiát igénylik. Napszakonként és szobánként is láthatjuk a napi fogyasztást.

otthonautomatika okosotthon smart home intelligens otthon energiamagtakarítás fibaro

  1. Automatikus kikapcsolás

A FIBARO okosotthon rendszer azt is lehetővé teszi, hogy távozáskor automatikusan lekapcsoljon minden olyan eszközt, aminek napközben nincs szükség a működésére. Időzíthetjük azt is, hogy elektromos eszközeink az éjszaka folyamán se használjanak áramot standby módban.

otthonautomatika okosotthon smart home intelligens otthon energiamagtakarítás fibaro

  1. Hőenergia megtakarítás redőnyökkel

A redőnyök köztudottan jól funkcionálnak a nyílászárók szigetelő képességének fokozásában. Az őszi-téli időszakban a napsütés felmelegíti otthonunkat, a napnyugtakor leengedett redőnyök pedig segítenek ezt a hőmérsékletet a lehető legtovább megtartani. Nyáron pedig a jól programozott árnyékolónkkal megelőzhetjük a túlzott felmelegedést, így a klímát is kisebb teljesítménnyel működtethetjük.

otthonautomatika okosotthon smart home intelligens otthon energiamagtakarítás fibaro

  1. Világítás a fénymennyiséghez igazítva

A FIBARO multifunkcionális mozgásérzékelője fénymennyiség detektálására is alkalmas. A Dimmer modulokkal pedig beállíthatjuk, hogy az adott fényviszonyokhoz igazodva akkora fényerővel kapcsoljanak fel a lámpák, amekkorával éppen szükséges.

otthonautomatika okosotthon smart home intelligens otthon energiamagtakarítás fibaro

1 Tovább

Kényelem vagy biztonság? Miért választanál okosotthont?

Nemrégiben készült egy okosotthon felmérés, amiben 2000 amerikai felnőttet (USA) kérdeztek szokásaikról, természetesen az intelligens otthonhoz kapcsolódva. 

okosotthon iot smarthome

Érdekes látni, hogy az óceánon túl, hogyan látják ennek az iparágnak helyzetét, milyen szempontok alapján választanak okos otthon rendszert. Ami a legkiugróbban kiderül a felmérésből, hogy a megkérdezettek fele a legnagyobb előnyként jelölte meg az otthon biztonságát. Széles körben köztudott, hogy a legalizált fegyvertartók egyik legnépesebb országáról beszélünk. Ennek bizonyára az az oka, hogy az okosotthon az intelligens viselkedésén túl, számos olyan előnnyel, tulajdonsággal rendelkezik, amelyek hatványozottan a biztonságra irányulnak. Öröm, ha a felhasználó maga is szembesül ezekkel a jellemzőkkel.

okosotthon iot smarthome

A második helyre rangsorolták a használók a megfigyelés lehetőséget. Valóban hasznos funkció, amikor a munkahelyünkről, távolról is hozzáférünk lakásunk elektromos eszközeihez. Az okos otthon egyik tökéletes funkcionalitása, hogy a világ bármely pontjáról tudjuk irányítani, szabályozni intelligens lakásunkat.

A dobogó harmadik fokára fért fel az energiatakarékossági szempont, ami 10-ből 4 amerikai használónak fontos szempont az okos otthonok tekintetében. Valószínűleg az okosotthont még csak távolról ismerők az első helyre tették volna a kényelem szükségességét, ami érdekes módon Amerikában csak a negyedik helyhez volt elég.

A kérdőíves kutatásban az utolsó kettő felhasználói vélemény a nagyobb tűz- és víz védelmet, illetve a technikai hozzáértést említi meg. 

 

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)