Egyre nehezebb dolguk van a filmgyárosoknak, hiszen egyre nehezebb olyan effekteket, találmányokat a filmvászonra vinni, amitől leesik mindenki álla. Ennek egy oka van: az emberiség olyan technológiai fejlődésbe kezdett, hogy lassan utoléri a filmekben látott szintet. Pár éve a Vasember, a Különvélemény, az Ötödik elem még hihetetlennek és távolinak tűnt, de azok számára, akik követik, hogy milyen találmányok kerülnek sorra piacra mostanában és a közeljövőben, azok tudják, hogy az életünk hamarosan filmbe illő irányt vesz.

Vasember

A Vasemberből mindenki ismeri Jarvis-t, a hűséges és kellemes társat, aki a mesterséges intelligencia mellett már-már emberi vonásokat is mutat. Mindent hangparancsra tesz, hihetetlen képességeivel pedig nagyon sokat segít gazdájának. A számítógépes hologram trükkök a virtuális valóságnak köszönhetően szintén nincsenek már messze, egyértelmű, már igencsak meggyőző előrelépéseket látni ezen a téren is.

Valóság

Az Amazon Alexája még nem tart nyilván Jarvis szintjén, személyiségjegyeket nem mutat, viszont képes megtanulni szokásainkat, és ennek megfelelően ad tanácsot nekünk.

Ötödik elem

Az Ötödik elem című filmből a legjobban talán a repülő kocsik maradtak meg mindenkinek. Már több koncepció a célegyenesben tart. Kíváncsian várjuk, mennyit kell még várnunk, hogy az első eladott darabok megjelenjenek a hétköznapjainkban. 

Valóság

Ha nem is pont úgy fognak kinézni, mint a filmben, de az AeroMobilnak már van kész koncepciója, és 2020-ban már meg is fognak jelenni a piacon. 

Különvélemény

A Különvéleményben a legspeciálisabb effekt a Tom Cruise által használt spéci, hologram felhasználói felület. Megdöbbentő, hogy bizony már ez a technológia is létezik. 

Valóság

A reklám technológiában már hamarosan alkalmazni fogják ezeket a rendkívül látványos megjelenési módokat.