Az intelligens hálózatok használata lehetőséget ad arra, hogy egy rendszerbe tartozó eszközöket együttesen irányítsunk. Ezzel pedig egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely a biztonságot, az energiatakarékosságot vagy az kényelmet helyezi előtérbe. Így minden igényünket kielégíti.

Az okos rendszerek, így a FIBARO használata is, lehetővé teszi számunkra, hogy különböző eseményekre többféleképpen reagáljon az okos otthonunk. Nézzünk egy forgatókönyvet példának!

Hazaérünk a munkából, a kamera felismer minket és egyből felkapcsolja a lámpákat a kocsi behajtótól a konyháig, kinyílik a bejárati ajtó, beindul a kávéfőző és bekapcsol a kedvenc rádiócsatornánk. 

Ugye milyen kellemes így hazaérni, mintha mindig várna otthon valaki?

Nem kell a kulcsokkal bíbelődni, nem kell a csomagokat ide-oda rakosgatni és a lámpakapcsolót sem kell keresgélni a sötétben.

De mi van, ha nem mi érkezünk haza, hanem valaki beugrik a kerítésen?
Ismét a kamera indítja be a folyamatot, egyből értesít minket, hogy illetéktelen van a kertben, ellenőrzi, hogy minden ajtó és ablak zárva van-e, ha erőszakos behatolás lehetősége áll fenn, beindítja a riasztó és értesíti a rendőrséget. Esetleg bekapcsolja a kerti locsolót is, egy kis elriasztásnak.

Nézzünk másik példát, vegyük az energiatakarékosságot!

A rendszer magát programozza be, tudja, mikor megyünk el otthonról és mikor jövünk, általában mikor fürdünk és mikor alszunk. Így mindent ehhez igazít, nap közben csak temperálja a hőmérsékletet, a vizet is csak akkor melegíti fel, amikor fürdéshez készülünk és mindent a praktikum szerint rendez. Ezzel pedig rengeteg energiát, és pénzt spórolunk otthonunkban, úgy hogy közben ténylegesen környezetkímélő szemlélettel állunk a háztartásunkhoz.

A kényelmi funkciók pedig a mindennapjainkat könnyítik meg és teszik komfortosabbá. A hang alapú vezérlés fejlődése révén nincs szükségünk irányítókra, egy asszisztenssel az egész házat irányítani tudjuk. Vagy éppen okos telefonunkkal bezárhatjuk az ajtót, ha elfelejtettük volna a reggeli rohanásban. 

Mindezeket a kényelmi és biztonsági funkciókat egy hálózaton, egy asszisztenssel elvégezhetjük! Nincsenek kábelek, felesleges irányítok, csak elégedettség!