Nemrég az okos otthon kifejezés mindössze egy távoli ötletelésnek hangzott, amit maximum a sci-fi filmekben láthatunk.
Ezzel ellentétben ez nagyon is jelen van mindennapjainkban és már nem csak nagy cégek, de magánszemélyek is ugyanúgy élvezhetik az okos eszközök nyújtotta kényelmet, biztonságot, megtakarítást. 
 Az okos technológia egy erősen fejlődő iparág, a gyártók folyamatosan fejlesztenek, keresik a legfelhasználóbarátabb megoldásokat, ezzel megkönnyítve a használatot. Gondoljunk csak bele, hogy – nem kis szegmense az okos eszközöknek – segíti az idősebb korosztály mindennapjait, ezzel pedig az egész érintett családot tehermentesíti.
Azzal kapcsolatban válaszoltak a Forbes Technology munkatársai, hogy a közeljövőben melyek lesznek azok a fejlesztések, amiket a legtöbb okos otthonban megtalálhatunk. Nézzük!


1.    Digitális kijelző tapéta helyett


Egyből egy erős ötlet, de ha azt nézzük, hogy az OLED technológia (organikus fénykibocsátó dióda) egyik pillanatról a másikra lesz egyre olcsóbb, már nem is tűnik őrültségnek, hogy az egész falunkat ilyen kijelzővel borítsuk. Így képeket küldhetünk a telefonunkról a falra, megváltoztathatjuk a szoba színét, megnézhetünk egy filmet a lakásunk bármely részén. Lehet, hogy ezzel búcsút mondhatunk a tévéknek is? 

2.    Proaktív mesterséges intelligencia


Képzeljük el, amint belépünk a házunkba, köszön nekünk az asszisztensünk, megkérdezi, hogy melegítheti a vacsorát, feljebb vegye-e a hőmérsékletet, készítsen kávét, beindítsa-e a mosást. Az okos eszközökkel mindez könnyen megvalósítható és pár éven belül sok háztartás használni is fogja.

3.    Egyetlen hálózat otthonunkban


Talán mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, amikor egy tévét 4 távkapcsolóval irányítunk. Az okos otthon világában eljön annak is az ideje, amikor minden eszközünk egy hálózathoz fog kapcsolódni, így mindent könnyen elérhetünk. Leegyszerűsödik az információcsere, minden mindennel kompatibilis lesz és ehhez mindössze a telefonunkra lesz szükségünk.

4.    Energiagazdálkodás

Az okos rendszerek egyik fő pozitívuma, hogy otthonunkból a lehető legtakarékosabb energiafelhasználást hozza ki, úgy hogy a megszokott életvitelünk nem változik. Nem lesz hidegebb, nem lesz félhomály, mindig lesz meleg víz. Épp csak annyit tesz, hogy megfigyeli szokásaink és ahhoz optimalizálja a rendszert. A hőmérsékletet, a világítást, figyeli a szivárgásokat, ezzel nem kevés pénzt spórolva meg nekünk!

5.    Öntisztító házak


Azzal mindenki ki tudna békülni, ha a házimunkát más végezné el helyette. Ez már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen ez a szegmense is rohamosan fejlődik az okos eszközöknek. Egy önműködő porszívó, magát tisztító ablakok, szőnyegtisztító, de akár egy napi szintű átszellőztetés is mindig tiszta és friss otthont biztosít majd.

6.    Hangalapú irányítás az egész ház felett


A billentyűzet, egér, kijelzők, távkapcsolók, kapunyitók, az összes vezérlő egység feleslegessé válik, ha mindent a hangunkkal tudunk majd irányítani. A ma kapható otthoni asszisztensek is rengeteg dologra képesek, megjegyzik kedvenc zenéinket, felolvassák a napi híreket, szabályozhatjuk a hőmérsékletet, akár társalogni is tudunk velük. A Forbes Technology munkatársai szerint, az elkövetkező években még nagyobb fejlődésnek lehetünk szemtanúi. 

Cikkünk következő részét is érdemes lesz elolvasni, mert még 6 újabb, szakemberektől érkező „jóslatot” mutatunk meg, hogy milyen jövő elébe is nézünk az okos rendszerek terén.

forrás: https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2019/01/28/12-technologies-experts-say-will-populate-the-homes-of-tomorrow