Az okos otthonok egy kicsit jövőbelinek, vagy épp ijesztőnek is hangozhatnak. Ennek ellenére ez ne vegye el kedvünket attól, hogy többet megtudjunk róluk. 

Az otthonok technikai fejlettsége manapság már nagyon különböző. Smart TV-k, tabletek, Wi-Fi-n keresztül kommunikáló eszközök, rendszerbe kapcsolható kamerák, riasztók és a lista szinte végtelen… De mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk okos otthonokról, és azok miben különböznek azoktól a rendszerektől, amik csak összekötött eszközökből állnak.

Ha 1990 előtt született, akkor Önt is a Jetsons család vezette be a jövőbe, és az automatizált élet világába. A Jetsons családról írtunk korábban már egy terjedelmes cikket. Érdemes elolvasni!

2062-be repít a sorozat, és plafonba húzódó lapos TV-ket, mozgó járdákat, otthoni robotokat, hangvezérelt eszközöket és még egy úgynevezett „Foodarackacycle” gépet is megismerhettünk benne. Ez a szerkezet egy gombnyomásra az általunk kívánt ételt megcsinálta. Kényelmes, nemde?

2062 egy kicsit messzinek tűnik, és azt már látjuk, hogy addig nem kell várnunk, hogy okos otthonunk legyen. Sőt! 1974-ben egy skót cég, a Pico Electronics, már piacra dobta az X10-et. Ez a rendszer már megengedte, hogy az összekapcsolt eszközök már a meglévő kábeleken keresztül kommunikáljanak egymással.