Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Intelligens koki a sofőröknek

Hétről-hétre azon vagyok, hogy olyan okos és intelligens kütyüket mutassak be az oldalon, melyek hasznossá teszik napjainkat. Ezek az eszközök leginkább kényelmet, biztonságot nyújtanak a usernek, de vannak olyan kütyük is, amelyekkel energiát is megtakaríthatunk.

Ergo az okos szerkezetek úgy kúsznak be az életünkbe szép lassan, mint Kapás Bogi a hajnali 800-as gyors döntőjében: komótos kezdés, aztán a végén azt vesszük észre, hogy kaptunk egy akkora tockost a technológiától, hogy a fal adja a másikat. Bogi úszása hatalmas bravúr volt, innen is gratulálok.

Szóval, mai írásom, egyelőre csak kísérleti projekt, pedig a svédek általában a technológiai vívmányok megálmodásában és kivitelezésében élenjáró nemzetnek számítanak Európában. Mégis ez az intelligens fekvőrendör egyelőre valamelyik íróasztal nehezéke, aminek én annyira személy szerint nem örülök.

Visszatérve északi szomszédjainkhoz, régóta bevett szokás náluk, hogy akár extrém eszközökkel is hajlandók tenni azért, hogy jelentősen csökkentsék a közúton történő balesetek számát. Várhatóan a következő 50 évben nálunk is valami hasonló szemléletmód fog kialakulni hálózatfenntartó és társadalom között.

De addig is legyen itt példaként az Actibump nevő szerkezet – kezdő angolosoknak mai új szókapcsolatunk: bump into - amely egy elektromos-mechanikus szerkezet, bájosan megbújva az úttest felületén. Magyar kollégáknak mondom, hogy ez nem összetévesztendő a nálunk már-már kultikus ereklyének számtó csatornafedél halmaznak, melyek amúgy is hatással van az autók felfüggesztésére.

Tehát ez a fekvő akadály, ami a köznyelvben, vízszintesen elhelyezkedő, biztonsági hatóságot is jelent, csak akkor mutatja rosszarcát felénk, ha a megengedettnél gyorsabban érkezünk eléje.

A szerkezet képes akár 6 centimétert is süllyedni, ami éppen elég ahhoz, hogy egy halk koppanással jelezze a vezető számára, hogy lassabban a járművel. Tudom, tudom, hogy van egy csomó hasonló eszköz szerte Európában, de ilyen technológia megoldást egyik sem tartalmaz.

Az igazsághoz tartozik az is, hogy a projekt nagyjából 3-4 éve indult, és azóta lapít mindenki, mint Rihanna-rajongó a Szigetes koncert után. Magam részről én biztos vagyok abban, hogy a világ megtalálja a módját annak, hogy ilyen eszközökkel vegyük körbe magunkat az utakon is, mert sajnos mindig lesznek olyan renitensek a közlekedésben, akik csak egy ilyen okos koki után fogják vakargatni a buksijukat.

5 Tovább

Írni billentyűzet nélkül: igen akarom

Szenzációs interfész, mellyel bárhol, bármikor írhatsz anélkül, hogy a telefonodhoz, tabletedhez nyúlnál.

Az meg van ugye, amikor unalomba fulladva azon vesszük észre magunkat, hogy ujjainkkal vad ritmusokat dobolunk az asztalon, és bambán nézve fejünkből, a legelképzelhetetlenebb helyen járunk agyunk egyik szűk szegletében.

Amikor először láttam ezt a szenzációs okos kütyüt, először a boxer, a boxerek jutottak eszembe. Tudva levő, hogy a szónak több jelentése van: kutyi, támadó eszköz, kínai felkelés lásd Wikipédia szigorúan bokszerként írva, fehérnemű és még ki tudja mennyi, amiről én magam sem tudok.

Felvezetésként legyen annyi elég, hogy napjaink szavakkal, mondatokkal, hangulatjelekkel teli kommunikációs sztrádáján, karaktereket nem sajnálva írunk, üzenünk, chat-elünk ismeretlen ismerősökkel, kiadva magunkból a minket érő ingereket.

Ezekhez a performanszokhoz kiváló társ mai intelligens díszpéldányunk a TAP. Az angol szó jelentése kopogás, megkoppint, ami teljes metszetében mutatja is a szóhoz kapcsolódó funkciót. Az eszköz első ránézésre nem árulja el magáról, hogy kiféle-miféle. Hajlékony anyagból, gumiból készült, és a kezünkön lévő összes ujjunknak van helye, ahogy azt felvesszük.

A TAP-ban, annak szíjában a fejlesztők sok-sok érzékelőt telepítettek, amelyek adatokat szolgáltatnak az ujjak mozgásáról. Ezek az információk feldolgozásra kerülnek a szíjban található MCU – mikrovezérlő  vagy mikroprocesszor  programmemóriával – által, majd dekódolás és a kapott karakterek továbbítódnak Bluetooth-on keresztül a használt készülékre. Nem is olyan bonyolult, ugye?

Három egyszerű lépés az üzembe helyezéshez:

  • csinálunk egy TAP account-ot
  • letöltjük az alkalmazást
  • és végül startolunk az eszközzel.

Az okos eszköz hagyományos USB-kábellel tölthető, egyszeri feltöltéssel 3 óra üzemidő lehetséges. A fejlesztők szerint nagyjából 1 óra alatt elsajátítható a használat, amihez külön alkalmazás érhető el (iOS App Store). Akár két kütyüt is használhatunk egyszerre, megvalósítva a tízujjas gépelést, írást.

Enyhe savanykás szájízzel intünk búcsút a kütyünek, mert csak olyan készüléken lehet használni, amely támogatja a Bluetooth Keyboard-ot.

0 Tovább

Okos cipővel a Pokémonok ellen

Nagyot hasít a virtuális tér, mióta Pokémon Go őrület van a világban. Lehajtott fejű, zombiszerű lények járkálnak városainkban, hajtva, űzve szegény csóri állatokat, bízva abban, hogy egyszer magukra csatolhatják a vadászoknak kijáró fekete övet, mint a csúcsra felért mesterek mestere.

Alighogy megjelent a Pokémon Go játék, sok fejlesztő cég látta meg a lehetőséget és készített segédleteket a felhasználók számára, így könnyítve a szórakozást, a könnyed percek múlását. Várhatóan szeptemberben lesz elérhető az a csúcs-mega-cool-cipő a fanatikusok számára, amivel jóval könnyebb lesz kivívni a legjobbaknak járó képzeletbeli titulust.

A cipőbe egy úgynevezett navigációs szenzort építettek be, amely szinkronban van a játékkal, és rezgést generál a lábbeliben, amint az Pokémont észlel a közelben (természetesen telefon szükséges).

A cipő teljes sarka kapott egy beépített display-t, ami sok-sok apró LED izzó halmaza, abszolút személyre-, testre szabható és programozható, ergo azon túl, hogy rezeg a csuka, még képet is láthatunk a sarkunkon, már ha lesz időn csodálni ezt a technikai remekművet vadászat közben.

A folyamat leírása és bemutatása a világon egyedülálló technikai megoldás jelenleg. Az egyénre szabható e-csuka ( e mint elektronikus), beépített kijelzővel rendelkezik, és olyan érzékelő van benne, amely reagál mozgásra és hangra.

A játék komolyságát, vagy komolytalanságát túl van itt még pár apróság. Csakúgy, mint a szinkronizált játékok többségénél, ennél a típusnál is a viselő értesítést kap, ha social média felületére értesítés érkezik, de szintén rezgéssel jelez a cipő, ha bejövő hívás van vagy email érkezett. Sőt, a Google Maps használatkor azt is jelezni fogja a szenzor, hogy merre kell fordulni, hogy kelepcébe csaljuk az átkozott Pokémont.

Egy szóval a hétvége kellékei: mobil, cipő és Pokémon Go, hajrá!

 

0 Tovább

Kicsi a lakásod? Használj okos bútort!  

Elfogytak a dicsérő szavak, amikor először olvastam az Ori új bútordarabjáról, egy szimpla szekrényről. Az első pillanatban megérzi az ember egy okos kütyü hasznosságát, annak várható élettartalmát. Jelen esetben a belülről érkező késztetés az volt, hogy az egyszerűség találkozott a zsenialitással.

Maga a cégnév a japán papírhajtogatás jelentéséből, az origami-ból ered, ami már magában hordozza a szépséget és figyelemre méltó csodát. Képzeljünk el egy olyan szekrény, mely egyetlen kapcsoló megnyomásával, irodát, hálószobát, nappalit képes csinálni, attól függően, hogy éppen mihez van kedvünk és igényünk.

Az alapkoncepció egy olyan szekrény, aminek a belsejében van ágykeret, íróasztal és kanapé. A tervező cég nem akart sokat markolni, nem akarta egyből megváltani a világot, ezért csupán csak a hasznosság határozott talaján állt két lábbal, és glóriát emelt a kis lakásban élők feje felé.

Az egész szerkezet mozgatója egy kapcsoló, mely egyben interfész is, mert minden opció látszik rajta. A kapcsoló mögött robot technika húzódik, melynek kettő mozgási lehetősége van. Reggeli ébredéskor az ágyból kikelve a szekrénybe irányíthatjuk azt, miközben a tárolók megnyílásával egy gardróbszobává válik a helyiség. A kapcsoló egyik irányba történő működtetése nappalit csinál, másik irányba kapcsolva a kihúzható asztalnak lesz helye és irodává alakul a szoba.

Okos kütyühöz illően a világ bármely pontjáról tudjuk alkalmazás segítségével állítani az okos szekrényt.A bútor várhatóan jövőre kerül az eladható, kézzel megfogható fázisba és egyelőre csak három amerikai város, új építésű lakásaiban lesz széria felszereltség.

0 Tovább

Ízirájder Öcsém! Véd, irányít, jelez és kommunikál veled az okos sisak.

Dennis Hopper és Peter Fonda klasszikus filmje az Easy Rider jutott eszembe. Kemény pasik, vad motorok, a száguldás és az élet szabadsága, miközben a motoros sisak (vö. bukósisak) végig a moci hátulján, a csomagtartón pihentetve.

Fővárosunk biciklis használhatóságból nem a legideálisabb város Európa térképén, de nem hiszem, hogy szégyenkezve, lehajtott fejjel kell járkálnunk. Van hova fejlődni, van miért fejlődni, de nem ítélem kritikusnak a helyzetet.

Mai okos kütyünk az eddigi írásokhoz, az eddigi tartalmakhoz igazodva, ismét egy népszerű területhez nyúl. A kerékpárral való közlekedés több aspektusból is tömeget mozgat meg. Sokan használják munkába menet, és a hétvégére is kellően kecsegtető a családok, párok, szinglik körében, ha bicajozásról van szó. Nem mehetünk el szó nélkül a MOL Bubi rendszere mellet sem, mert lehet, hogy savanyúbb és sárgább, de a mienk.

A közkedvelt szabadidős tevékenység kötelező kelléke a biztonsági szett. Némiképpen árnyékolja a szitut, hogy hazánkban még ennek nincs nagy foganatja, nem a népszerűség netovábbja, de higgyék el, fontos kiegészítőkről beszélek.

A Classon-sisak tervezői most eggyel emelték a tétet, és próbálnak az innováció meredek emelkedőjén, oxigénpalack nélkül feljutni a csúcsra. A cikk végén szerintem győztesként tekinthetünk rájuk.

Valljuk be őszintén magunknak a gyónás sikamlós oltárán, hogy nem könnyű kerékpárral közlekedni, ha az autósok úgy vesznek körül minket, mint születendő gyermeket a magzatvíz. Dudálnak, türkölnek, újjal mutogatnak ránk, ha szerencsések vagyunk megússzuk egy grimasszal, de lelkileg megerőltető a harc minden nap.

Ehhez képest az intelligens kerékpáros sisak érzékeli az autók közeledését, amint azok belépnek a holt térbe, a sisak hátuljába épített világító lámpák jeleznek, ha lassítás vagy irányváltás történik.

Holt tér érzékelés

Mindig tartsd szem előtt, hogy amikor az úton közlekedsz, több választásod is van egy-egy szituációban és ezek közül az egyik a legjobb. A sisakban két beépített kamera folyamatosan vizsgálja a környezetet. A kapott információs tartalom interpretálódik algoritmussá és kommunikál a használóval. Ez egy abszolút nem zavaró fény a látómező alatt villog, aminek az erősségét, fényerejét lehet állítani.  

Intuitív irányjelzés

Van egy gesztusérzékelő a készülékben, amely érti és látja a biciklis természetes mozgást, így aktiválva a világítást. Egy szimpla karjelzést is olvas már az érzékelő, ezzel működésbe hozva a fényjelzést a sisakon. A világítás elől és hátul felszereltség az okos eszközön, amely tökéletesen biztosítja a láthatóság követelményét.

Automatikusan bekapcsolódó féklámpa

A sisakba a tervezők építettek egy gyorsulásmérőt is. Amint a sebesség csökkenését, lassítást mér az érzékelő, a sisak hátsó részén automatikusan kigyullad a piros színű fény.

Navigáció

Elég, ha a telefonon az alkalmazás segítségével beállítjuk a célt, és nem marad más, mint a navigációs utasításokat követni. A szemünk közben folyamatosan a használt útra szegeződik, ergo balesetmentes használat garantálja a kitűzött célhoz való érkezést. Az irányított fények sorozata, szintén a látómező alatt dolgozik, kommunikálva a haladási irányt balra, jobbra vagy egyenesen.

Extrák

Biciklizés közben a sisak első kamerája felvételt készít, rögzíti a megtett utat. Könnyen szerkeszthető ebből GIF formátum, és a road movie megosztható az ismerősökkel.

Az okos sisak úgy lett formatervezve, hogy annak oldalára tettek egy lyukat, aminek a funkciója, hogy ezen keresztül sokkal könnyebb megoldani a bicikli rögzítését, ami természetesen a sisak védelmét is megoldja egyben.

2017 áprilisában tervezik az első szállításokat a megrendelők felé. Az európai ára szállítással együtt, nagyjából 330 USA dollár lesz.

 

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)