Nincs kulcs, nincs probléma

Okostelefonok, és okoseszközök segítségével irányítunk már szinte minden manapság. A lakatok már közel 100 éve nem változtak radikálisan.

Az alap koncepció megmaradt. Lakat, kulcs! Egyszerű ugyan, de többször felejtjük otthon a kulcsunkat, mint a mobileszközeinket. A kulcs több okból is macerás lehet. Elveszthetjük, ellophatják, vagy kellemetlenségek okozhat, ha oda kell adnunk valakinek.

A FÜZ Design gondolt egy nagyot, és megalkotta a teljesen kulcsmentes lakatot.

Mihelyst kezünkbe került az új lakat, le tudjuk tölteni a lakathoz tartozó alkalmazást. A lakat bluetooth 4.0-t használ, és ha nyitni szeretnénk a lakatot, akkor még a telefont sem kell elővenni. Nyomjuk le a fül részét a lakatnak, és hagyjuk, hogy a lakat megkeresse a telefonunkon tárolt „kulcsot”.

Extra kényelmet nyújt az a funkció is, hogy meg tudjuk a nyitási lehetőséget osztani másokkal is. Van állandó, és egyszeri megosztási lehetőség is, és bármikor vissza tudjuk venni ezeket a jogosultságokat.

A kérdés már sokak fejében megfogalmazódott, így gyorsan meg is válaszolom. Ha nincs nálunk a telefonunk, vagy lemerült, akkor is ki tudjuk nyitni a lakatot. Egy „klikk” beléptető kódot az üzembe helyezésnél megadva, bármikor ki tudjuk nyitni saját lakatunkat.

Főbb jellemzői:

Tetszetős – Olyan egyszerű, amilyen egyszerű használni!

Erős – Edzett acél szerkezet!

Vízálló – Minden helyszínen használható!

Hosszú üzemidő – Akár 1 évig is bírja az elem, és ez könnye cserélhető

0 Tovább

Knight Rider és a Samsung Smart Home

Nem tisztünk eldönteni, hogy előrelátó húzás volt-e David „The Hoff” Hasselhoff-ot egy okos otthon rendszer reklámba betenni, de az biztos, hogy nagyon vicces!

A saját magát alakító Hasselhoff azzal tölti az idejét, hogy megpróbál a Samsung rendszeréről beszélni, de ezt KITT nem nagyon engedi. Kicsit úgy érzi az autó, hogy „megcsalták”. Figyelmeztet, hogy ő már 1982 óta „okos”, és olyan dolgokra volt már akkor is képes, amire a Samsung Smart Home csak most vált képessé...

A reklám véletlenül (vagy teljesen tudatosan) csak nagyon keveset árul el a rendszerről. Ez pont elég arra, hogy felkeltse az érdeklődést, és árgus szemekkel figyeljük innentől, hogy merre haladnak a fejlesztések.

A Samsung komolyan gondolja, és ebben látja a jövőt!

Több, mint 200 millió USD-vel támogatta azt a start-up céget, amit SmartThings-nek hívnak, és Alex Hawkins alapított. A cég olyan Wi-Fi-t használó rendszert fejleszt, amivel a teljes otthonunkat az irányításunk alá tudunk vonni.
 

0 Tovább

Okos otthon - a szcenárió

„A szcenárió környezet jövőbeli alakulásának egy lehetséges irányát írja le.”

 Az okos otthon rendszereknél a szcenárió egy olyan előre meghatározott programfolyamatra utal, amit egy bizonyos impulzus indít el. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hogy miként teheti egy-egy előre beállított programfolyamat könnyebbé az életünket.

Mikor hasznos a szcenárió?

A szcenárió akkor könnyíti meg az ember dolgát, ha szeretné, ha az otthona saját maga végezne el olyan folyamatokat, amik Önnek extra időbe telne. Legyen ez a spórolás érdekében való fűtésszabályozás vagy a villanyok, redőnyök, zsaluziák vezérlése. De az időjáráshoz igazodóan a kerti locsolót is tudja irányítani a rendszer.

Mit csinál a szcenárió?

Egy ilyen, előre beállított parancssor el tud végezni helyettünk számtalan feladatot. Olyanokat is akár, amikre mi talán képesek sem lennénk normál esetben.

A fűtésszámla-barát megoldás az, amikor a naplementével egy időben engedi le a rendszer a redőnyöket, így tartva meg a benti kellemes hőmérsékletet. De napközben is döntést tud hozni a rendszer. Ha napos az idő, és megy a fűtés, de a beérkező napfénnyel meg lehet tartani a kívánt hőmérsékletet egy-egy helyiségben, akkor ott leszabályozza a fűtést. Lehet-e így spórolni? Minden bizonnyal!

Egy másik, a számtalan lehetőség közül az, amikor a reggeli ébresztő kommunikál a rendszerrel, és a lámpákat felkapcsolja az általunk bejárt helyeken, vagy akár a kávéfőzőt is be tudja nekünk indítani.

Hogyan készül a szcenáriók?

Először olyan igényeket kell felmérni, vagy olyan elképzeléseket kell összegyűjteni, amik megkönnyíthetik az Ön mindennapjait, vagy a családja életét. Ha az alap koncepció megvan, és az okos otthon rendszer felszereltsége megengedi a kivitelezést, akkor egy, különböző eszközöket és modulokat vezérlő parancssort kell írni LUA programnyelven, amit a központi egység le tud követni.

0 Tovább

FIBARO - Home Center Lite

A Home Center az Alfája és Omegája egy okos otthon rendszernek. Itt kapcsolódnak össze a Z-Wave technológiával kommunikáló eszközök, és ez a fő eszköz osztja ki a parancsokat az egész házban.

Home Center Lite!

A Home Center Lite egy kicsi eszköz, amiben szinte kimeríthetetlen lehetőségek rejlenek.

A kevesebb eszközt kezelő, és LUA (wiki) programozással nem beállítható központ egy olcsóbb, és korlátozottabb megoldást kínál a felhasználóknak. A lengyel Fibaro cég gondolt azokra az egyszerűbb megoldásokat kereső felhasználókra, akik igazán csak az alapoknál szeretnék kezdeni az okos otthonokban rejlő lehetőségek és kényelem felfedezését.

A Fibaro csapata arra fektette a tervezés alatt a legnagyobb hangsúlyt, hogy a méretbeli korlátozások által engedett maximálisnak kihasználtságot a lehető leghatékonyabb módon hasznosítsák. A Home Center Lite egy ultra-kompakt központ, amely minden eddiginél kényelmesebbé teszi az okos otthonok irányítását.

A vezeték nélküli Z-Wave kommunikációs technológiának köszönhetően a Fibaro rendszer telepítése nem igényel semmilyen átalakítást, bontást vagy kábelezést. Bármilyen akár már berendezett épületbe is könnyedén telepíthető. 

Műszaki adatok:

ARM Cortex A6 720 Mhz processzor

128 MB RAM, 128 MB tárhely

Z-Wave protokoll

Frekvencia: 868,4 MHz

Átviteli hatótávolság: akár 50 m szabadtéren, akár 30 m beltéren (épületszerkezet függő)

0 Tovább

RING - Mozdulatokkal irányítani

Minden olyan KickStarter-en megjelenő újítást, ami az Okos Otthon, otthonautomatika témában megjelenik, és mi érdekesnek tartunk, arról írunk pár sort.

A mai betevő az egy gyűrű, amit nem meglepően RING-nek neveztek el. A névválasztás nem takarja a találékonyságot mögötte, sem a korszakalkotó fejlesztéseket.

Az alábbi videó szépen demonstrálja, hogy milyen alap, vagy akár összetettebb mozdulatokat is képes lekövetni a gyűrű. Minden mozdulathoz hozzá tudunk tanítani egy olyan parancssort, ami helyettünk elvégez mindent.

Üzenetet tudunk írni, küldeni, fizetni tudunk a mozdulatainkkal, kapcsolgatni tudjuk a TV-t, világítást és ki tudja még, hogy milyen dolgokra képes a gyűrű.

4 méretben lesz kapható, így mindenki megtalálja majd a magának való tökéletes méretet. 3 óra alatt fel tudjuk tölteni, és aktív használat mellett 1-3 nap közötti időt bőven kibír a kütyü. A készenléti ideje körülbelül 18 nap, ami igen figyelemreméltó teljesítmény ahhoz képest, hogy csak egy  lithium-polymer akkumulátor 3.7v / 22mA) van benne.


 

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (65),smart home (39),okos otthon (26),intelligens otthon (20),otthonautomatika (19),smarthome (18),iot (17),FIBARO (14),fibaro (11),z-wave (11),IOT (9),okos eszköz (7),okos ház (7),lakberendezés (6),design (5),lakásfelújítás (4),otthon (4),okos konyha (4),fűtésvezérlés (4),mesterséges intelligencia (4),biztonság (4),co sensor (3),okosház (3),futurizmus (3),világítás (3),okos világítás (3),berendezés (3),okos eszközök (3),okos nyaraló (3),FIBARO (3),fűtés (3),kislakás (2),okoslakás (2),okos lakás (2),virtuális valóság (2),zwave (2),alexa (2),technológia (2),életmód (2),ingatlan (2),airbnb (2),találmányok (2),jövő technológia (2),szénmonoxid érzékelő (2),okos autó (2),DIY (2),otthon design (2),futurism (2),tech (2),szén-monoxid érzékelő (2),jövő (2),otthon design tippek (2),vezetéknélküli eszköz (2),okos termosztát (2),2017 trendek (2),ces (2),otthonok (1),lakások (1),élettér (1),wallplug (1),okos konnektor (1),találmány (1),kütyü (1),design világítás (1),energiamegtakarítás (1),nyaralás (1),energiamagtakarítás (1),amazon (1),dekoráció (1),utazás (1),épületek (1),smart kitchen (1),kutatás (1),kirándulás (1),okosotthon ipar (1),építészet (1),okos fűnyíró (1),kert (1),IKEA (1),miniatűr otthon (1),jövő szakmái (1),okosotthon (1),okos öntözőrendszer (1),sonos (1),házimunka (1),karácsony (1),telefontöltés (1),ünnepi fények (1),siri (1),homekit (1),netatmo (1),apple (1),okos fűtés (1),echo (1),diy (1),halloween (1),okos_otthon (1),tipp (1),ötletek (1),okos paplan (1),alvás okosan (1),alvás (1),intelligens otthon (1),szakma (1),távoli elérés (1),1 nap (1),ifa2017 (1),távoli vezérlés (1),okosotthon rendszerek (1),fürdőszoba (1),művészet (1),kisállatok (1),videochat (1),hangvezérlés (1),AI (1),co érzékelő (1),konyha (1),okos randizás (1),felújítás (1),echo dot (1),szénmonoxid (1),ünnepek (1),okos árnyékolóvezérlés (1),intelligens ház (1),kütyük (1),okos hűtő (1),halloween dekoráció (1),Z-Wave (1),okos redőnyvezérlés (1),modern ház (1),amazon echo look (1),gyorsétterem (1),lakás (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),okos étterem (1),automata étterem (1),lakás design (1),2017-es trendek (1),ces2017 (1),ingatlan eladás tippek (1),ház eladás (1),elektromos autó (1),2017 tavasz (1),2017 trend (1),jövő autó (1),Aston Martin (1),vezeték nélküli töltő (1),fejlesztések (1),autók (1),otthon technológia (1),lifestyle (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),okos otthon (1),design tippek (1),applikációk (1),alkalmazások (1),time management (1),informatika (1),elektronika (1),otthon automatika (1),button (1),mini eszközök (1),dekor (1),lakásdekor (1),okos zár (1),okos távirányító (1),smartme (1),csináldmagad (1),hosszú hétvége (1),selfie (1),feladat (1),divatblogger (1),divat (1),Do it yourself (1),irodafelújítás (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),AR (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),okos alvás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),amazon (1),automatika (1),smartshop (1),okosbolt (1),vezetékes okosotthon (1),construma (1),helykihasználás (1),3d nyomtatás (1),házépítés (1),újítások (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),oktatás (1),digitális jövő (1),VR (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),nyaralók (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),nyitásérzékelő (1)