Okos otthon - Micsoda? - Második rész

A legelterjedtebb Okos otthon rendszerek az úgynevezett, MESH hálózati protokollt használják. A MESH hálózatot az átlag felhasználó a WiFi rendszerek kialakításánál használhatja sikerrel akkor, ha nagyobb lefedettséget szeretnének elérni, különösebb szaktudás nélkül.

Az Okos otthonok által használt Z-wave nem csak frekvenciájában tér el a Wi-Fi-től, hanem attól is, hogy önszervező és önjavító módon a rendszerhez csatlakoztatott eszközök is „jeltovábbítóként” járnak el. Tehát, ha egy eszköz a vezérlő modul hatósugarán kívül van, de egy másik, még a hatósugáron belüli eszköz közelében, akkor is megkapja a vezérlő modul által küldött parancsot.

„Egy kép többet mond ezer szónál”, így ha a fentebb leírtak nem egyértelműek, akkor vessenek egy pillantást az alábbi képre. Így könnyebben emészthető!


A Mesh hálózatot alkotó modulok teljesen önkonfigurálók. Saját maguk térképezik fel a hálózat többi tagját, az üzem közben kiesett hálózat elemeket maguktól kikerülik, saját magukon működő programokat automatikusan frissítik, ha épp arra van szükség.

Ez egy igazi plug-and-play megoldás. Ennél könnyebbet már el sem tudunk képzelni!

Azonban arra fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy az otthonautomatikai megoldások állandóan fejlődnek. Érdemes körültekintően szétnézni a piacon, hogy milyen eszközt vásárolunk magunknak, nehogy kompatibilitási vagy kommunikációs problémák nehezítsék a dolgunkat, és vegyék el a kedvünket attól az első kis lépéstől, amit könnyedén megtehetnénk egy kényelmesebb élet felé.

Vagy! Bízza ránk, kérjen ingyenes tippeket, és hagyja, hogy segítsünk eligazodni csodás, okos otthonok által nyújtott megoldások szinte kiapadhatatlan folyamában.

A harmadik részben folytatjuk!


 

0 Tovább

Okos otthon - Micsoda?

Az okos otthonok egy kicsit jövőbelinek, vagy épp ijesztőnek is hangozhatnak. Ennek ellenére ez ne vegye el kedvünket attól, hogy többet megtudjunk róluk. 

Az otthonok technikai fejlettsége manapság már nagyon különböző. Smart TV-k, tabletek, Wi-Fi-n keresztül kommunikáló eszközök, rendszerbe kapcsolható kamerák, riasztók és a lista szinte végtelen… De mégis sokakban felmerül a kérdés, hogy mikortól beszélhetünk okos otthonokról, és azok miben különböznek azoktól a rendszerektől, amik csak összekötött eszközökből állnak.

Ha 1990 előtt született, akkor Önt is a Jetsons család vezette be a jövőbe, és az automatizált élet világába. A Jetsons családról írtunk korábban már egy terjedelmes cikket. Érdemes elolvasni!

2062-be repít a sorozat, és plafonba húzódó lapos TV-ket, mozgó járdákat, otthoni robotokat, hangvezérelt eszközöket és még egy úgynevezett „Foodarackacycle” gépet is megismerhettünk benne. Ez a szerkezet egy gombnyomásra az általunk kívánt ételt megcsinálta. Kényelmes, nemde?

2062 egy kicsit messzinek tűnik, és azt már látjuk, hogy addig nem kell várnunk, hogy okos otthonunk legyen. Sőt! 1974-ben egy skót cég, a Pico Electronics, már piacra dobta az X10-et. Ez a rendszer már megengedte, hogy az összekapcsolt eszközök már a meglévő kábeleken keresztül kommunikáljanak egymással.

0 Tovább

Sensative, a Svédek lépést tartanak!

A lundi székhelyű svéd csapatot különböző iparágakból összeállt emberek alkotják. Ez a kis cég bejelentette, hogy forradalmasítani akarja a mágneses szenzorokat, nyitásérzékelőket a biztonságtechnika, és az otthonautomatika piacán.

A csík, ami szerintük új irányt teremt ultra-vékony! 3 mm csak, és a hosszúsága tetszőlegesen változtatható.

A mágnes csík úgy lett kialakítva, hogy láthatatlanul el lehessen helyezni a legtöbb olyan helyen, ahol az eddigi mágneses érzékelők is előfordultak. A mai biztonsági rendszerek nagymértékben támaszkodnak a mozgásérzékelőkre, amely csak azután jeleznek, ha már a behatolás megtörtént.

A csík állandóan figyel, de a téves riasztásokat minimálisra csökkenti. A kisállat tűrést a fejlesztők tökéletesnek mondták!

A csíkokat olyan egyszerű telepíteni, mint egy matricát a falra ragasztani. Ami különleges, és nagyon előrelátó tulajdonsága a csíknak, hogy Z-Wave-es, így könnyen illeszthető bármilyen Z-Wave protokollt használó otthonautomatikai rendszerhez.

Ha szeretne még további érdekességeket olvasni a témában,  látogassa meg weboldalunkat.

Csak egy kattintás!

Kérdezzen és szakértőink válaszolnak Önnek.

0 Tovább

FIBARO Button - Csak egy gombnyomás

A FIBARO a CES 2016 kiállításon jelentette be, hogy idén forgalmazni kezdi új Z-Wave-es kiegészítő eszközüket, amit egyszerűen csak a „A GOMB”-nak neveztek el.

 A gomb egy kompakt, elemmel működő eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy különböző egyedi jeleneteket indíthassunk el saját FIBARO rendszerükben. A felszerelése egyszerű, szinte bárhova rögzíthetjük. Éjjeli vagy dohányzóasztalra, asztal alá, vagy a falra. Több színben lesz kapható, így mindenki megtalálja a megfelelőt, ami illeszkedik az otthoni környezethez.

 Mint az összes többi termékük, „A GOMB” is vezeték nélküli Z-Wave technológiával kapcsolódik a FIBARO rendszerhez, így a telepítés és a rendszerhez adás után a gomb azonnal kommunikálni képes akár a biztonsági berendezésekkel, riasztóval, és egyéb csatlakoztatott eszközökkel otthonunkban.


 Létrehozhatunk bonyolultabb és személyre szabott jeleneteket, melyeket a gombhoz rendelhetünk. Más történik, ha egyszer nyomjuk meg, és más, amikor többször. Ezeket a jeleneteket mind a Home Center grafikus felületén tudjuk beállítani. Használhatjuk egyszerű pánik gombként, de bonyolultabb vezérléseket is meg tudunk vele oldani. Pl. Két egymás utáni gyors megnyomásra az összes fogyasztót kikapcsolja a lakásban, amikor távozunk. A sokszínű testreszabási lehetőség és a könnyű használat jellemzi a gombot is a többi FIBARO termékhez hasonlóan.

0 Tovább

Okos Otthon - A megoldás!

Kérdezzen meg öt különböző embert arról, hogy mi is az otthonautomatizálás, és öt különböző választ fog kapni. Ezek a rendszerek olyan technológiát használnak az otthonában, vagy az irodában, amik a mindennapokat könnyebbé, költséghatékonyabbá és biztonságosabbá teszik. Az otthonautomatikai rendszerek távolról is képesek a lámpákat fel- és lekapcsolni, a fényerőt szabályozni. Megerősítik a már meglévő riasztórendszert, távolról, vagy automatikusan tudnak ajtókat, ablakokat nyitni, zárni, és nem utolsó sorban energiatakarékosabbá teszi az otthonát.

Mindenki számára?

Az Okos Otthon hiába tűnik futurisztikusnak, és hangzik luxuskategóriájú dolognak, egy kezdő rendszer már középkategóriás mobiltelefon árából beépíthető. A rendszerek úgy vannak kialakítva, hogy azokat bármikor bővíteni lehessen. Mindezt természetesen kábelezés nélkül, és mindenki számára!

Mit ad még az otthonautomatika?

A kiszámíthatatlan gazdasági helyzet miatt nagyon sokan telepíttettek Okos Otthon rendszert az otthonukba. A korszerűsítés segít a kiadásokat csökkenteni. Szinte megszünteti a fölösleges áramfogyasztást, az elektromos redőnyök a szigetelés hatékonyságát növelik, így optimalizálva a kiadásainkat. Ami nem elhanyagolható szempont még sokak számára, hogy a rendszer növeli az ingatlan árát is. Akiknek otthonuk biztonsága a legfontosabb, azok megerősíthetik a riasztórendszerüket, Okos Otthon rendszerre kapcsolva azt. Ha nincs otthon, de valami szokatlan történik otthonában, akkor a rendszer push üzenetet küld önnek, ami azonnali reagálást tesz lehetővé. Azt is ellenőrizheti, hogy mikor értek haza a gyerekek, vagy álle-e a garázsban autó?

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (53),smart home (27),intelligens otthon (19),iot (17),smarthome (16),okos otthon (13),otthonautomatika (13),fibaro (11),z-wave (9),IOT (9),okos ház (7),okos eszköz (6),lakberendezés (6),design (5),FIBARO (5),okos konyha (4),otthon (4),okos nyaraló (3),berendezés (3),okos eszközök (3),lakásfelújítás (3),biztonság (3),futurizmus (3),okosház (3),mesterséges intelligencia (3),okos világítás (3),zwave (3),vezetékes okosotthon (2),okoslakás (2),okos lakás (2),jövő technológia (2),találmányok (2),futurism (2),DIY (2),kislakás (2),jövő (2),vezeték nélküli okosotthon (2),ces (2),virtuális valóság (2),vezetéknélküli eszköz (2),ingatlan (2),életmód (2),kert (1),házimunka (1),irodafelújítás (1),okos fűnyíró (1),okos alvás (1),építészet (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),apple (1),homekit (1),netatmo (1),AR (1),smartme (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),internet of things (1),okos öntözőrendszer (1),jövő szakmái (1),szakma (1),okos ottthon (1),nyitásérzékelő (1),távvezérlés (1),miniatűr otthon (1),siri (1),Internet of things (1),technológia (1),egészség (1),érintés nélküli vezérlés (1),távoli elérés (1),design világítás (1),szénmonoxid érzékelő (1),Z-Wave (1),okos redőnyvezérlés (1),szénmonoxid (1),co érzékelő (1),fürdőszoba (1),hangvezérlés (1),AI (1),okos árnyékolóvezérlés (1),diy (1),okos paplan (1),alvás okosan (1),alvás (1),kisállatok (1),videochat (1),intelligens ház (1),tipp (1),kütyük (1),echo dot (1),echo (1),okos konnektor (1),wallplug (1),otthonok (1),ötletek (1),kütyü (1),telefontöltés (1),kirándulás (1),találmány (1),lakások (1),élettér (1),energiamagtakarítás (1),amazon (1),távoli vezérlés (1),utazás (1),épületek (1),nyaralás (1),smart kitchen (1),kutatás (1),alexa (1),nyaralók (1),lakás design (1),világítás (1),2017-es trendek (1),2017 trendek (1),otthon technológia (1),alkalmazások (1),time management (1),lifestyle (1),ces2017 (1),automata étterem (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),lakás (1),okos autó (1),okos étterem (1),gyorsétterem (1),applikációk (1),informatika (1),tomtom (1),navigáció (1),okos tükör (1),okos kütyü (1),mozgásérzékelő (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),lézerprojektor (1),okos otthon (1),mini eszközök (1),elektronika (1),tech (1),button (1),otthon automatika (1),otthon design tippek (1),design tippek (1),ház eladás (1),otthon design (1),Aero Mobil (1),oktatás (1),digitális jövő (1),autócsodák (1),repülő autó (1),airbnb (1),feladat (1),lépcső világítás (1),VR (1),automatika (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos zár (1),divat (1),divatblogger (1),amazon (1),amazon echo look (1),tárolás (1),okosbolt (1),jövő autó (1),elektromos autó (1),2017 tavasz (1),Aston Martin (1),autók (1),vezeték nélküli töltő (1),fejlesztések (1),2017 trend (1),dekor (1),helykihasználás (1),construma (1),smartshop (1),újítások (1),házépítés (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),okos távirányító (1)