Egy égető kérdés - avagy miért nem okosabb már az otthonom, mint a kutyám?

A kérdés nyilván költői, de mégis elgondolkodtató.

Látott mostanában sci-fi filmet, amiben okos otthonokban éltek az emberek? Ha igen, akkor nyilván voltak olyan "megoldások", amiktől leesett az álla, vagy már épp attól is kikerekedett a szeme, hogy a villanyok maguktól fel-, le kapcsolódtak. A sütő magától bekapcsolt, és villámgyorsan meg is sütötte azt a pulykát, amiről mindenki álmodik.


A pulyka részére sem kell sokat várni már, és a mozgásunkat/szokásainkat követő villanyok, fűtés vagy bármi más, már rég jelen van a mindennapokban.


Mivel sokan úgy gondolják, hogy hihetetlen összegek befektetésével alakíthatják át otthonukat okos otthonná, éppen ezért rendesen utána sem néznek, hogy milyen alap megoldásokkal tehetik kényelmesebbé a mindennapjaikat. Pedig érdemes utána járni. A Z-wave vezetéknélküli megoldásnak köszönhetően, akár utólag is beépíthetők, és már az árak is a földön járnak, nem az egekben. 


Az ember szokásai nagyjából megismerhetőek, beprogramozhatóak, amikre már nagyon sok platform képes, és nagyon szépen végzik a dolgukat. Megkönnyítik a mindennapokat, és mint egy láthatatlan komornyik kikapcsolják, bekapcsolják az otthoni elektronikai dolgokat, állítják a fűtést, és még számtalan más apróság.


Ami miatt még egy darabig nem lesz okosabb otthona, mint a kutyája az talán az, hogy döntéseket nem tud hozni. Nem mérlegel, csak egy programsort lekövetve végzi a feladatát. De egy jól összeállított rendszer már már olyan, mintha döntéseket hozna. Ha csőtörés lenne, a vízérzékelő jelez a központi egységnek, ami elzárja a vizet a házban. Minden csak egy jól átgondolt programozáson múlik. És mára már eljutottunk oda,  hogy vannak rendszerek amik programozásához nem kell szakember segítsége. Grafikus felületen bárki könnyedén összeállíthatja  saját programját. Viszont soha ne felejtsük el, minden ilyen rendszer alapja az átgondolt, pontos tervezés.


A magát tisztító padló, vagy a házi robot-komornyikok még egy kicsit tényleg sci-fi filmbe illőek, de majd ha már ott tartunk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a kutyánk intelligenciája veszélyben van. Ha így lesz, akkor azt is megírjuk!
 

0 Tovább

A Z-wave terjeszkedik

A Sigma Designs, a Z-Wave technológia világvezető szolgáltatója bejelenti, hogy a Z-Wave frekvencia 23 új országban is szabványosítva lesz. A területek felölelik a közép- és dél-amerikai régiót, valamint a Karib-tenger egyes részeit. 

A Z-Wave gyors terjeszkedésének köszönhetően már közel 40 millió Z-Wave eszköz került az otthonokba, és könnyítik meg emberek millióinak a hétköznapjait. Ami ugyancsak kiemelkedő teljesítmény, hogy 1350 körüli azon eszközök száma, amik hivatalos Z-Wave tanúsítvánnyal rendelkeznek. A Z-Wave ökoszisztéma továbbra is uralja az intelligens otthonok piacát.

A szabvány elfogadása 86-ra növeli azon országok számát, ahol a Z-Wave jelen van, és szépen terjeszkedik.

A Sigma Designs állítása szerint a Z-Wave eszközök hamarosan teljesen kompatibilisek lesznek egymással, márkáktól függetlenül.

0 Tovább

A Z-wave-ről közérthetően

A Z-wave egy forradalmian új technológia, amely kétirányú vezeték nélküli rádiós kommunikációt biztosít vezérlési és állapot lekérdezési feladatokra otthoni és kisebb irodai környezetben.

Érdemes megemlíteni, hogy kétirányú kommunikációt folytat. A hagyományos vezeték nélküli vezérlési rendszerektől eltérően, ha a Z-wave rendszerben két olyan eszköz kíván egymással kommunikálni, amelyek rádiófrekvenciás szempontból egymás hatósugarán kívül esnek, a rendszer képes további pontok bevonásával a parancsot a célpontba eljuttatni.

Önszervező, frekvencia önjavító, megbízható, megfizethető és nem utolsó sorban egyszerűen telepíthető. A modulokat a kapcsolók mögött kényelmesen elhelyezhetjük, így újrakábelezés, és az azzal járó esetleges falbontástól teljesen tudjuk magunkat mentesíteni.

A Z-Wave rádiós technológia még viszonylat új, de mára már technológiai szabvánnyá nőtte ki magát. Különböző iparágak neves gyártói kínálnak Z-Wave technológián alapuló megoldásokat és alkalmazásokat, amelyek egymással kompatibilisek. Ez teszi a rendszert a fejlesztők számára is biztos táptalajjá és ad lehetőséget a további fejlesztésekre.
 

0 Tovább

Fény szüret

Hallotta már ezt a fogalmat? Ha nem, akkor sincs gond. Lehet, hogy már aktívan használja ezt a megoldást, csak még nem tud róla.

A fény „szüret” egy olyan egyszerű módja annak, hogy energiát takarítsunk meg, amit már évezredek óta hasznának a világ minden részén. Az északi országokban különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legtöbb fény jusson el az otthonok minden részére.

Személyes tapasztalat, hogy Izlandon az ablakok hatalmasak, és a függöny hiánya is megszokott jelenség. Ott nem csinálnak abból problémát, hogy szinte bárki benézhet a lakásunkba kívülről. A nagy ablakok miatt gondolhatnánk, hogy a hőveszteség jelentős lehet a hideg napokon, de ezek hőszigetelése kimagasló. Ez az egyszerű megoldás annyi fényt enged be, ami bőven elég napközben, még akkor is, ha télen drasztikusan rövidülnek a napok.

Az alap koncepció az, hogy ha kellő világosságot biztosít lakásunkban a kintről érkező fény, akkor egyáltalán nem, vagy csak dimmelt (fényerőszabályzott) világítást kell használnunk. Sok energiát tudunk ezzel az egyszerű dologgal megspórolni, különösen akkor, ha az otthonunk okos otthon rendszerrel van felszerelve.

A FIBARO Motion Sensor a külső és belső fényviszonyokat is figyeli. Ha valamelyik helyiségünk naposabb lenne, mint a többi, akkor ott automatikus be tudja állítani a fényforrás fényáramát, így spórolva meg a fölösleges áramfogyasztást.

Ha a redőnyök vagy a zsalúzia reggel takaró állásban maradt volna, az otthonautomatikai rendszerünk automatikusan, a külső fényviszonyokhoz alkalmazkodva tudja ezeket vezérelni. A hideg napokat is néha meg tudja örvendeztetni egy-egy napos óra. Ha a redőnyt hőszigetelés miatt hagytuk volna lent, de mégis kisütne a nap, akkor ezt a meleget tudja hasznosítani Intelligens otthonunk úgy, hogy a redőnyöket felhúzva, beengedi a napfényt.

Számtalan olyan megoldást tud nyújtani önnek az Okos otthon, amikre talán mi még nem is gondoltunk. Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ingyenes árajánlatot otthonára, és találjunk ki együtt olyan megoldásokat, amik pénzt, időt és energiát spórolhatnak meg Önnek.

Kérdése lenne ezzel a begyezéssel kapcsolatban? Vagy korábbi bejegyzéseinkkel? Tegye fel bátran.

Keresse fel facebook oldalunkat is, ahol további érdekességet talál.

 Csak egy kattintás!

0 Tovább

A hőérzet

Kiemelten a hőérzettel kevesen foglalkoznak.

Úgy gondoljuk, hogy alapvető elvárás mindenki számára, hogy jól akarja érezni magát az otthonában. Senki sem szeret a termosztáthoz rohangálni, hogy a hőfokot fel, vagy le állítsa, vagy a radiátorokon lévő csapok csavargatásával próbáljon kellemes hőmérsékletet varázsolni egy-egy helyiségbe. Ráadásul ahány ember, annyi féle hőmérséklet kell az ideális hőérzetük kielégítéséhez.

Mit szólna, ha azt mondanánk, hogy a meglévő fűtési rendszert oly módon tudjuk módosítani, hogy a gyerekszobában melegebb is lehet mint a szülői hálóban? Mindezt persze gépészeti beavatkozások nélkül a legtöbb esetben.

Az energiahatékonyság sokak számára a legfőbb szempont, és képesek kompromisszumot is kötni, csak hogy ne kelljen többet fizetni. Kompromisszum például az, ha alacsonyan tartjuk a hőfokot otthon, és mi melegen felöltözünk. Mi mást javasolunk!

Egy már kész fűtési rendszert nem érdemes megbontani, nem igazán szabad a gépészeti elemekhez hozzányúlni, hacsak azok el nem öregedtek, vagy meg nem hibásodtak. Ha van olyan korszerűsítési eljárás, ami a meglévő fűtési rendszerre 100% ráültethető, érdemes azt választani.

A SMARTme Building Technologies Kft. okos otthon rendszerei olyan termosztáttal vannak felszerelve, amelyek a legtöbb thermo szelepre rátehetőek. Ez biztosítja, hogy a helyiségben lévő radiátorokat az intelligens vezérlő rendszer részévé tegyük, és akár szobánként más és más hőmérsékleteket állítsunk be.

Az előre beállított "scene"-ek olyan teljesen automatizált folyamatokat takarnak, amikor nekünk bele sem kell nyúlni a fűtésszabályozásba. Természetesen ha jobban szeretjük amikor saját kézben van az irányítás, bármilyen okos eszközünkről ezt bárhonnan

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (65),smart home (37),okos otthon (24),intelligens otthon (21),otthonautomatika (19),smarthome (17),iot (17),FIBARO (13),fibaro (11),z-wave (11),IOT (10),okos ház (8),okos eszköz (7),lakberendezés (6),design (5),lakásfelújítás (4),fűtésvezérlés (4),otthon (4),okos konyha (4),biztonság (4),mesterséges intelligencia (4),okos nyaraló (3),okos világítás (3),zwave (3),futurizmus (3),berendezés (3),okos eszközök (3),fűtés (3),co sensor (3),okosház (3),futurism (2),FIBARO (2),jövő technológia (2),vezetékes okosotthon (2),jövő (2),otthon design (2),szénmonoxid érzékelő (2),okos autó (2),találmányok (2),kislakás (2),virtuális valóság (2),2017 trendek (2),otthon design tippek (2),DIY (2),ces (2),okos lakás (2),szén-monoxid érzékelő (2),okoslakás (2),vezeték nélküli okosotthon (2),technológia (2),vezetéknélküli eszköz (2),airbnb (2),életmód (2),okos termosztát (2),ingatlan (2),tech (2),világítás (2),smart kitchen (1),élettér (1),nyaralás (1),okos konnektor (1),otthonok (1),lakások (1),épületek (1),kutatás (1),wallplug (1),alexa (1),miniatűr otthon (1),építészet (1),okos fűnyíró (1),okos öntözőrendszer (1),jövő szakmái (1),AR (1),nyitásérzékelő (1),szakma (1),kert (1),házimunka (1),kirándulás (1),találmány (1),kütyü (1),telefontöltés (1),siri (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),design világítás (1),kisállatok (1),felújítás (1),dekoráció (1),okos randizás (1),konyha (1),okos_otthon (1),1 nap (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),távoli elérés (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),halloween dekoráció (1),ünnepek (1),okos fűtés (1),halloween (1),intelligens otthon (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),művészet (1),diy (1),tipp (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),energiamagtakarítás (1),amazon (1),echo (1),okos redőnyvezérlés (1),okos árnyékolóvezérlés (1),alvás okosan (1),alvás (1),ötletek (1),okos paplan (1),Internet of things (1),intelligens ház (1),kütyük (1),videochat (1),utazás (1),automatika (1),gyorsétterem (1),lakás (1),garzon (1),okos étterem (1),automata étterem (1),lakás design (1),2017-es trendek (1),ces2017 (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),jövő autó (1),elektromos autó (1),2017 tavasz (1),Aston Martin (1),autók (1),ház eladás (1),vezeték nélküli töltő (1),fejlesztések (1),otthon technológia (1),lifestyle (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),okos otthon (1),design tippek (1),applikációk (1),alkalmazások (1),time management (1),informatika (1),elektronika (1),otthon automatika (1),button (1),mini eszközök (1),2017 trend (1),dekor (1),okos zár (1),okos távirányító (1),smartme (1),hosszú hétvége (1),selfie (1),amazon echo look (1),divatblogger (1),divat (1),csináldmagad (1),Do it yourself (1),érintés nélküli vezérlés (1),távvezérlés (1),internet of things (1),egészség (1),pihentető alvás (1),irodafelújítás (1),okos alvás (1),okos párna (1),amazon (1),feladat (1),construma (1),smartshop (1),okosbolt (1),helykihasználás (1),újítások (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),házépítés (1),tárolás (1),nyaralók (1),oktatás (1),digitális jövő (1),VR (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),okos ottthon (1)