A dolgok internete II.

Az előző bejegyzésünkben a kezdetekkel foglalkoztunk. Most megnézzük mik tartoznak ebbe a körbe.

Ahhoz, hogy valami a "Dolgok Internetéhez" tartozzon, három alapvető dolognak kell megfelelnie.

- Kapcsolódjon

- Kommunikáljon

- Kiszámítson

Hogy még érthetőbb legyen, itt is egy példa.

Számtalan apró eszközt lehet ma már az ember idegrendszeréhez közvetlenül kapcsolni, ami az alany testében lejátszódó folyamatokat monitorozza, arról gyűjt adatot. Az apró eszköz egy külső nagyobb eszköz felé küldi az összegyűjtött adatokat. A külső eszköz lehet egy okostelefon, vagy épp egy számítógép is. A nagyobb, komplexebb számításokat, analizálásokat ez az eszköz már minden további nélkül el tudja végezni.

Mivel az eszköz az internetre, a "Dolgok Internetére" van csatlakoztatva, a világ bármely részéről - akár élőben is - "jelen" lehet az orvos egy páciens vizsgálatakor, vagy egy műtétet is levezethet.

Természetesen a "Dolgok Internete" nem csak az orvostudomány szolgálatában áll, de a kihasználhatóság bemutatása jegyében fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen szofisztikált felhasználási területről essen szó elsőként.

A következőkben az otthonautomatika, és a "Dolgok Internete" kapcsolatáról írunk majd, az eszközök egymás közötti kommunikációáról, és természetesen, hogy kik lehetnek a jövőbeli potenciális felhasználók, ha esetleg Önök még nem lennének azok.

0 Tovább

A dolgok internete

Aki az otthonautomatika világában jártas, vagy fogyasztója is akár, akkor az biztos, hogy belefutott már az "Internet Of Things" nevű angol kifejezésbe. Magyarul ez annyit jelent, Dolgok Internete. Hogy mit takar, hogyan is alakult ki, és milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár. A téma nagyon "mai", és felettébb érdekes! Mindenkinek ajánljuk!

A Dolgok Internete azt fejezi ki, hogy kisebb háztartási eszközök, fűtési rendszerek, légkondícionálók és még sorolhatnánk, az internetre csatlakoznak, és ami a legfontosabb, hogy ezen keresztül az okostelefonunkkal vezérelhetjük is őket a világ bármely részéről.
Elképzelhető a kifejezés újkeletűen hat sokaknak, de higyjék el, itt nem egy új koncepciórol van szó.

1999-ben a Proctor and Gamble-nél Kevin Ashton használta előszőr az RFID-nál (rádiófrekvenciás azonosítás). Ashton úr volt az, aki azt a koncepciót megálmodta, hogy minden az internetre csatlakoztatott otthoni eszközt egy azonosító számmal kell ellátni, hogy azok követhetők és irányíthatóak maradjanak, ráadásul még információkat is lehessen róluk gyűjteni.

A Dolgok Csatlakozása koncepció egy sokkal korábbi elképzelés volt, ami - a Cisco Internet Business Solutions Group cég szerint - 2008, 2009 között nőtte ki magát a Dolgok Internetévé! Az előhívó ok nagyon egyszerű. Ekkorra már sokkal több eszköz csatlakozott az internetre, mint ember.

Nem sokkal ezután jöttek az okostelefonok, és ez a "vezérlő egység" mindent megváltoztatott. Megváltoztatta, hogy hogyan kommunikálunk egymással, és természetesen lehetővé tette, hogy távolról vezéreljük az otthoni eszközeinket. Ezek után a Dolgok Internete teljesen kifejlődött, és ez a fejlődés nem úgy tűnik, hogy mostanában fog megállni.

0 Tovább

Valós idejű energia-monitorozó rendszer - Curb

Valós idejű költségbontás: monitorozza az energiahasználat mentén az elköltött összeget. Készülékre bontva, vagy zónára bontva kapunk információt.

Számla becslések és értesítések: a villanyszámla határértékének beállításával jelzést kapunk, ha közel járunk a felső értékhez.

Biztonsági figyelmeztetések: azonnali jelez, ha szokatlan nagyfogyasztó van a rendszerben. Ha a hajvasaló, sütő vagy a vasaló bedugva, bekapcsolva maradt.

Távirányíthatóság, bővíthetőség: több Wi-Fi-s eszközt lehet majd a rendszerhez kapcsolni, amiket kapcsolhatunk is a távolból.

Testreszabott ajánlások: Curb megtanulja a felhasználók viselkedését és személyre szabott tippeket ad, hogy pénzt takarítson meg, biztonságosabb, és energiahatékonyabb otthonuk legyen.

Korábbi áramhasználat: összehasonlíthatjuk, hogy mennyiben tértünk el a héten az előző héthez, hetekhez képest.

Napkollektor: rendszerbe kötve, áramkimaradás esetén a napkollektorból tud energiát nyerni, és azt a reportokban meg is jelenítni.

0 Tovább

FIBARO Swipe - az érintés nélküli vezérlés

A FIBARO, nemrég mutatta be, a karcsú, vezeték nélküli gesztus kontroll padját, az úgynevezett FIBARO Swipe-ot. Ezzel az eszközzel lehetőségünk lesz, hogy intelligens eszközeinket egyszerű kézmozdulatokkal vezéreljük. A FIBARO Swipe egy 5 x 7”-os, vezeték nélküli kontroll pad, ami négy AA elemmel vagy micro USB csatlakozón keresztül állandó táplálással működik.

FIBARO Swipe felismeri az egyszerű gesztusokat - fel, le, jobbra, balra, körzés jobbra, és körzés a balra – így vezérelhetjük pl. légkondicionálónkat. A készülék csatlakoztatható bármilyen Z-Wave-et használó okos otthon vezérlőhöz, vagy más csatlakozni képes eszközhöz, mint pl. a fényképezőgép vagy szórakoztató rendszerek.

Mozdulatainkkal különböző forgatókönyveket aktiválhatunk, mint pl. világítás kapcsolása, zene bekapcsolását a konyhában, amikor főzés közben koszos a kezünk, stb. Érintés nélkül vezérelhetjük otthonunkat.

Az alapötletet FIBARO Swipe létrehozására egy kórház megkeresése adta. Olyan megoldást kerestek, ahol a világítást érintés nélkül lehessen kapcsolni a fertőzések megakadályozása miatt. A FIBARO mérnökei ezt az elgondolást fejlesztették tovább, egy olyan terméket létrehozva, amelyik bármilyen Z-Wave-s otthonautomatika rendszerbe beleilleszthető.

0 Tovább

Hogyan óvja otthonát? Keltse életre!

Gondolta volna, hogy egy okos otthon mennyivel több biztonsági funkcióval van felvértezve, mint ha csak egy riasztót használna? A riasztók mára már alapfelszereltségnek számítanak minden otthonban. 24 órás felügyelettel rendelkeznek, sms-t is küldenek, ha riasztás van. Ezek mind nagyon ajánljuk, de mi ennél tovább is tudunk menni!

Az alábbi lista csak egy pár ötlet tőlünk. Előzze meg a bajt, fogadja meg az alábbi tanácsainkat!

- Az időzített, vagy akár a távolról is kapcsolható világítás, nyitható/zárható zsalúzia azt a képzetet kelti, hogy otthon vagyunk. A mai rendszerek már képesek jelenlét szimulációra is. Ilyenkor semmi dolgunk nincs, csak élvezzük a nyaralást. Lakásunk úgy tesz, mintha otthon lennénk.(A legtöbb betörő az elhagyottnak tűnő, élettelen lakásokat szemelik ki először.)

- A nyitásérzékelővel felszerelt ablakok és ajtók azonnal értesítenek minket, vagy a regisztrált felhasználók bármelyikét, hogy behatolás történt. A riasztó a rendőrségek értesíti, de egy megbízható szomszéd hamarabb a helyszínre ér!

- Csak mozgásérzékelő? A hirtelen hőmérséklet-, hirtelen fényváltozást is jelentő mozgásérzékelők egy otthonautomatika elengedhetetlen része már. Egy ilyen érzékelővel minden fontos változásról értesítést kaphat. Arról is akár, hogy valaki zseblámpával világít a lakásba.

- Az akár a felhőbe rögzítő kamerák képe bárhonnan elérhető, így ha valaki már a lakásban jár, akár azonnal, vagy később is megnézhetjük, hogy ki volt az. Segítve ezzel a rendőrség dolgát!

- És nem utolsó sorban arról is gondoskodjunk, hogy ha elutaztunk, akkor a közösségi oldalakon ne osszunk meg képeket, amíg haza nem értünk. Tudjuk, hogy akkor a legédesebb tengerparti képeket feltölteni az épp aktuális napjáról, amikor itthon esik, és hideg van. Tegye ismerősit féltékennyé, ha már hazaért, és talán azzal is eldicsekedhet, hogy Önnek már okos az otthona.Ha szeretne még további érdekességeket olvasni a témában, vagy kérdése lenne, látogassa meg weboldalunkat.


0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (66),smart home (40),okos otthon (28),intelligens otthon (21),smarthome (19),otthonautomatika (19),iot (17),FIBARO (14),fibaro (11),z-wave (11),IOT (9),okos ház (7),okos eszköz (7),lakberendezés (6),design (5),mesterséges intelligencia (5),otthon (4),FIBARO (4),biztonság (4),fűtésvezérlés (4),lakásfelújítás (4),okos konyha (4),okosház (3),világítás (3),co sensor (3),berendezés (3),okos világítás (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),okos eszközök (3),futurizmus (3),alexa (2),életmód (2),okos autó (2),technológia (2),kislakás (2),DIY (2),találmányok (2),okos lakás (2),ingatlan (2),otthon design (2),szénmonoxid érzékelő (2),okoslakás (2),virtuális valóság (2),airbnb (2),futurism (2),zwave (2),jövő technológia (2),2017 trendek (2),tech (2),ces (2),okos termosztát (2),IoT (2),vezetéknélküli eszköz (2),szén-monoxid érzékelő (2),otthon design tippek (2),jövő (2),CES2018 (2),kutatás (1),lakások (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),élettér (1),IKEA (1),echo dot (1),hangvezérlés (1),AI (1),co érzékelő (1),echo (1),amazon (1),utazás (1),otthonok (1),energiamagtakarítás (1),épületek (1),okos konnektor (1),netatmo (1),CES (1),apple (1),házimunka (1),nyílt nap (1),építészet (1),okos fűnyíró (1),kert (1),homekit (1),siri (1),kütyü (1),design világítás (1),okosotthon (1),találmány (1),kirándulás (1),technology (1),telefontöltés (1),wallplug (1),ünnepi fények (1),felújítás (1),ünnepek (1),halloween dekoráció (1),miniatűr otthon (1),okos fűtés (1),távoli elérés (1),1 nap (1),okos_otthon (1),dekoráció (1),okos randizás (1),okosotthon rendszerek (1),ifa2017 (1),modern ház (1),művészet (1),intelligens otthon (1),konyha (1),halloween (1),okos hűtő (1),távoli vezérlés (1),fürdőszoba (1),okos árnyékolóvezérlés (1),intelligens ház (1),kütyük (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),szénmonoxid (1),karácsony (1),okosotthon ipar (1),videochat (1),kisállatok (1),ötletek (1),tipp (1),diy (1),alvás (1),alvás okosan (1),energiamegtakarítás (1),okos paplan (1),sonos (1),selfie (1),lakás (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),gyorsétterem (1),okos étterem (1),2017-es trendek (1),ces2017 (1),automata étterem (1),ház eladás (1),vezeték nélküli töltő (1),2017 tavasz (1),2017 trend (1),dekor (1),lakásdekor (1),elektromos autó (1),jövő autó (1),fejlesztések (1),autók (1),Aston Martin (1),lakás design (1),otthon technológia (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),okos otthon (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),design tippek (1),otthon automatika (1),alkalmazások (1),time management (1),lifestyle (1),applikációk (1),informatika (1),button (1),mini eszközök (1),elektronika (1),3d nyomtatás (1),házépítés (1),csináldmagad (1),Do it yourself (1),irodafelújítás (1),okos alvás (1),smartme (1),okos távirányító (1),feladat (1),hosszú hétvége (1),okos zár (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),nyitásérzékelő (1),szakma (1),jövő szakmái (1),AR (1),Internet of things (1),egészség (1),érintés nélküli vezérlés (1),távvezérlés (1),divat (1),divatblogger (1),vezetékes okosotthon (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),okosbolt (1),smartshop (1),újítások (1),helykihasználás (1),construma (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),automatika (1),amazon (1),amazon echo look (1),VR (1),digitális jövő (1),autócsodák (1),Aero Mobil (1),oktatás (1),okos öntözőrendszer (1)