A dolgok internete IV.

Napjainkban a számítógépek és az internet használata az emberi használaton múlik. Ha nincsen emberi adatbevitel, akkor ezek az eszközök nem hasznosak, nem üzemelnek maguktól.

A Dolgok Internete az emberi beavatkozást, adatbevitelt teljesen megszűnteti. Az eszközök egymással kommunikálnak, információkat osztanak meg egymással és akár azokat fel is használják külső segítség nélkül.

Ezt "eszköz-eszköz együttműködés"-nek nevezzük. A "Dolgok Internete" köti a két eszközt össze, és ezen keresztül folyik a kommunikáció.

A repülőgépek közötti, emberektől független kommunikáció már évekkel ezelőtt megjelent, így a technológiát nem nevezhetjük újnak. Az viszont mindenképpen újítás, hogy kisebb eszközökhöz is felhasználhatóvá, elérhetővé tették a megoldást. Ez egy teljesen új világot nyitott meg a fejlesztők, és természetesen a felhasználók előtt.

Ebben a digitális korban, amiben élünk, ahol intelligenst infrastruktúrákat építünk ki, ahol katonai fejlesztéseket használunk az otthonautomatikában, és elérhetővé tesszük mindenki számára azt, a "Dolgok Internete" szép jövő elé néz.

0 Tovább

A dolgok internete III.

A "Dolgok Internetével" és az Okosotthonokkal, vagy köznyelven, az otthonautomatikai megoldásokkal foglalkozunk ebben a részben.

Az otthonautomatika egy olyan szegmense az IT világnak, ami a mára már egy szupergyorsan fejlődő iparággá nőtte ki magát. Voltak kezdeményezések korábban is, de ahogy a "Dolgok Internete" megjelent, mint megoldás, az Okosotthonokban rejlő lehetőségek is robbanásszerűen megnöttek.
Változatos az eszköztára azoknak a megoldásoknak, amikhez otthon sem kell tartózkodnia. Az okos hűtője, vagy az okos TV-je, de akár az okostelefonja is olyan dolgokra képes már, amikről eddig álmodni sem nagyon mert senki.

Nagyon sokat segített az Okosotthonok elérhetőségében, hogy a "Dolgok Internete" olyan sok, és alacson áron elérhető fejlesztést hozott a piacra, hogy ez az otthonautomatikát sem hagyta érintetlenül.

Az okos eszközök lakásszerte mára már képesek annyi infomrációt gyűjteni, elemezni, továbbítani, hogy előre beprogramozott kereteken belül még döntéseket is hoznak helyettünk, vagy akár cselekednek.

Mára már egy okos hűtő arról is tud minket figyelmeztetni, hogy a tej elfogyott, és ezzel egyidőben a mobiltelefon egy emlékeztetőt ment el, hogy amikor a következő alkalommal vásárolni megy, a tejet se felejtse el.

Ezeken felül az okos termosztátok a fűtést szabályozzák, és akár a fűtés számlákat is csökkenthetik.

A képzelet szabhat hamarosan csak határt annak, hogy ki milyen Okosotthont vásárol magának!

0 Tovább

A dolgok internete II.

Az előző bejegyzésünkben a kezdetekkel foglalkoztunk. Most megnézzük mik tartoznak ebbe a körbe.

Ahhoz, hogy valami a "Dolgok Internetéhez" tartozzon, három alapvető dolognak kell megfelelnie.

- Kapcsolódjon

- Kommunikáljon

- Kiszámítson

Hogy még érthetőbb legyen, itt is egy példa.

Számtalan apró eszközt lehet ma már az ember idegrendszeréhez közvetlenül kapcsolni, ami az alany testében lejátszódó folyamatokat monitorozza, arról gyűjt adatot. Az apró eszköz egy külső nagyobb eszköz felé küldi az összegyűjtött adatokat. A külső eszköz lehet egy okostelefon, vagy épp egy számítógép is. A nagyobb, komplexebb számításokat, analizálásokat ez az eszköz már minden további nélkül el tudja végezni.

Mivel az eszköz az internetre, a "Dolgok Internetére" van csatlakoztatva, a világ bármely részéről - akár élőben is - "jelen" lehet az orvos egy páciens vizsgálatakor, vagy egy műtétet is levezethet.

Természetesen a "Dolgok Internete" nem csak az orvostudomány szolgálatában áll, de a kihasználhatóság bemutatása jegyében fontosnak tartottuk, hogy egy ilyen szofisztikált felhasználási területről essen szó elsőként.

A következőkben az otthonautomatika, és a "Dolgok Internete" kapcsolatáról írunk majd, az eszközök egymás közötti kommunikációáról, és természetesen, hogy kik lehetnek a jövőbeli potenciális felhasználók, ha esetleg Önök még nem lennének azok.

0 Tovább

A dolgok internete

Aki az otthonautomatika világában jártas, vagy fogyasztója is akár, akkor az biztos, hogy belefutott már az "Internet Of Things" nevű angol kifejezésbe. Magyarul ez annyit jelent, Dolgok Internete. Hogy mit takar, hogyan is alakult ki, és milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár. A téma nagyon "mai", és felettébb érdekes! Mindenkinek ajánljuk!

A Dolgok Internete azt fejezi ki, hogy kisebb háztartási eszközök, fűtési rendszerek, légkondícionálók és még sorolhatnánk, az internetre csatlakoznak, és ami a legfontosabb, hogy ezen keresztül az okostelefonunkkal vezérelhetjük is őket a világ bármely részéről.
Elképzelhető a kifejezés újkeletűen hat sokaknak, de higyjék el, itt nem egy új koncepciórol van szó.

1999-ben a Proctor and Gamble-nél Kevin Ashton használta előszőr az RFID-nál (rádiófrekvenciás azonosítás). Ashton úr volt az, aki azt a koncepciót megálmodta, hogy minden az internetre csatlakoztatott otthoni eszközt egy azonosító számmal kell ellátni, hogy azok követhetők és irányíthatóak maradjanak, ráadásul még információkat is lehessen róluk gyűjteni.

A Dolgok Csatlakozása koncepció egy sokkal korábbi elképzelés volt, ami - a Cisco Internet Business Solutions Group cég szerint - 2008, 2009 között nőtte ki magát a Dolgok Internetévé! Az előhívó ok nagyon egyszerű. Ekkorra már sokkal több eszköz csatlakozott az internetre, mint ember.

Nem sokkal ezután jöttek az okostelefonok, és ez a "vezérlő egység" mindent megváltoztatott. Megváltoztatta, hogy hogyan kommunikálunk egymással, és természetesen lehetővé tette, hogy távolról vezéreljük az otthoni eszközeinket. Ezek után a Dolgok Internete teljesen kifejlődött, és ez a fejlődés nem úgy tűnik, hogy mostanában fog megállni.

0 Tovább

Valós idejű energia-monitorozó rendszer - Curb

Valós idejű költségbontás: monitorozza az energiahasználat mentén az elköltött összeget. Készülékre bontva, vagy zónára bontva kapunk információt.

Számla becslések és értesítések: a villanyszámla határértékének beállításával jelzést kapunk, ha közel járunk a felső értékhez.

Biztonsági figyelmeztetések: azonnali jelez, ha szokatlan nagyfogyasztó van a rendszerben. Ha a hajvasaló, sütő vagy a vasaló bedugva, bekapcsolva maradt.

Távirányíthatóság, bővíthetőség: több Wi-Fi-s eszközt lehet majd a rendszerhez kapcsolni, amiket kapcsolhatunk is a távolból.

Testreszabott ajánlások: Curb megtanulja a felhasználók viselkedését és személyre szabott tippeket ad, hogy pénzt takarítson meg, biztonságosabb, és energiahatékonyabb otthonuk legyen.

Korábbi áramhasználat: összehasonlíthatjuk, hogy mennyiben tértünk el a héten az előző héthez, hetekhez képest.

Napkollektor: rendszerbe kötve, áramkimaradás esetén a napkollektorból tud energiát nyerni, és azt a reportokban meg is jelenítni.

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (67),smart home (41),okos otthon (30),intelligens otthon (21),otthonautomatika (19),smarthome (19),iot (17),FIBARO (14),fibaro (13),z-wave (11),IOT (9),okos eszköz (7),okos ház (7),lakberendezés (6),mesterséges intelligencia (5),design (5),biztonság (4),FIBARO (4),fűtésvezérlés (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),okos konyha (4),berendezés (3),fűtés (3),okosház (3),okos világítás (3),okos nyaraló (3),construma (3),co sensor (3),világítás (3),futurizmus (3),okos eszközök (3),zwave (2),futurism (2),otthon design (2),jövő technológia (2),szénmonoxid érzékelő (2),otthon design tippek (2),életmód (2),vezetéknélküli eszköz (2),okos lakás (2),találmányok (2),DIY (2),ingatlan (2),airbnb (2),okoslakás (2),IoT (2),virtuális valóság (2),CES2018 (2),kislakás (2),smartme (2),ces (2),szén-monoxid érzékelő (2),2017 trendek (2),okos termosztát (2),jövő (2),alexa (2),okos autó (2),technológia (2),tech (2),echo dot (1),echo (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),amazon (1),házimunka (1),AI (1),kert (1),okos fűnyíró (1),CES (1),szénmonoxid (1),épületek (1),co érzékelő (1),hangvezérlés (1),nyaralás (1),okos konnektor (1),wallplug (1),siri (1),design világítás (1),kütyü (1),kirándulás (1),találmány (1),nyílt nap (1),homekit (1),élettér (1),telefontöltés (1),smart kitchen (1),lakások (1),otthonok (1),apple (1),netatmo (1),kutatás (1),kisállatok (1),sonos (1),okos hűtő (1),karácsony (1),ifa2017 (1),IKEA (1),konyha (1),okosotthon (1),dekoráció (1),okos randizás (1),ünnepi fények (1),modern ház (1),okos fűtés (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),intelligens otthon (1),energiamegtakarítás (1),okosotthon rendszerek (1),művészet (1),okosotthon ipar (1),felújítás (1),építészet (1),ünnepek (1),technology (1),okos paplan (1),videochat (1),kütyük (1),okos redőnyvezérlés (1),okos árnyékolóvezérlés (1),intelligens ház (1),alvás okosan (1),alvás (1),távoli elérés (1),1 nap (1),okos_otthon (1),távoli vezérlés (1),fürdőszoba (1),ötletek (1),tipp (1),diy (1),Z-Wave (1),selfie (1),lakás (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),gyorsétterem (1),okos étterem (1),2017-es trendek (1),ces2017 (1),automata étterem (1),ház eladás (1),vezeték nélküli töltő (1),2017 tavasz (1),2017 trend (1),dekor (1),elektromos autó (1),jövő autó (1),fejlesztések (1),autók (1),Aston Martin (1),lakás design (1),otthon technológia (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),okos otthon (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),design tippek (1),otthon automatika (1),alkalmazások (1),time management (1),lifestyle (1),applikációk (1),informatika (1),button (1),mini eszközök (1),elektronika (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),Do it yourself (1),irodafelújítás (1),okos alvás (1),okos párna (1),csináldmagad (1),okos távirányító (1),feladat (1),hosszú hétvége (1),okos zár (1),pihentető alvás (1),egészség (1),szakma (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),nyitásérzékelő (1),AR (1),érintés nélküli vezérlés (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),divat (1),divatblogger (1),vezetékes okosotthon (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),okosbolt (1),smartshop (1),házépítés (1),újítások (1),helykihasználás (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),automatika (1),amazon (1),amazon echo look (1),VR (1),digitális jövő (1),autócsodák (1),Aero Mobil (1),oktatás (1),miniatűr otthon (1)