Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Okos otthon - a szcenárió

„A szcenárió környezet jövőbeli alakulásának egy lehetséges irányát írja le.”

 Az okos otthon rendszereknél a szcenárió egy olyan előre meghatározott programfolyamatra utal, amit egy bizonyos impulzus indít el. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hogy miként teheti egy-egy előre beállított programfolyamat könnyebbé az életünket.

Mikor hasznos a szcenárió?

A szcenárió akkor könnyíti meg az ember dolgát, ha szeretné, ha az otthona saját maga végezne el olyan folyamatokat, amik Önnek extra időbe telne. Legyen ez a spórolás érdekében való fűtésszabályozás vagy a villanyok, redőnyök, zsaluziák vezérlése. De az időjáráshoz igazodóan a kerti locsolót is tudja irányítani a rendszer.

Mit csinál a szcenárió?

Egy ilyen, előre beállított parancssor el tud végezni helyettünk számtalan feladatot. Olyanokat is akár, amikre mi talán képesek sem lennénk normál esetben.

A fűtésszámla-barát megoldás az, amikor a naplementével egy időben engedi le a rendszer a redőnyöket, így tartva meg a benti kellemes hőmérsékletet. De napközben is döntést tud hozni a rendszer. Ha napos az idő, és megy a fűtés, de a beérkező napfénnyel meg lehet tartani a kívánt hőmérsékletet egy-egy helyiségben, akkor ott leszabályozza a fűtést. Lehet-e így spórolni? Minden bizonnyal!

Egy másik, a számtalan lehetőség közül az, amikor a reggeli ébresztő kommunikál a rendszerrel, és a lámpákat felkapcsolja az általunk bejárt helyeken, vagy akár a kávéfőzőt is be tudja nekünk indítani.

Hogyan készül a szcenáriók?

Először olyan igényeket kell felmérni, vagy olyan elképzeléseket kell összegyűjteni, amik megkönnyíthetik az Ön mindennapjait, vagy a családja életét. Ha az alap koncepció megvan, és az okos otthon rendszer felszereltsége megengedi a kivitelezést, akkor egy, különböző eszközöket és modulokat vezérlő parancssort kell írni LUA programnyelven, amit a központi egység le tud követni.

0 Tovább

FIBARO - Home Center Lite

A Home Center az Alfája és Omegája egy okos otthon rendszernek. Itt kapcsolódnak össze a Z-Wave technológiával kommunikáló eszközök, és ez a fő eszköz osztja ki a parancsokat az egész házban.

Home Center Lite!

A Home Center Lite egy kicsi eszköz, amiben szinte kimeríthetetlen lehetőségek rejlenek.

A kevesebb eszközt kezelő, és LUA (wiki) programozással nem beállítható központ egy olcsóbb, és korlátozottabb megoldást kínál a felhasználóknak. A lengyel Fibaro cég gondolt azokra az egyszerűbb megoldásokat kereső felhasználókra, akik igazán csak az alapoknál szeretnék kezdeni az okos otthonokban rejlő lehetőségek és kényelem felfedezését.

A Fibaro csapata arra fektette a tervezés alatt a legnagyobb hangsúlyt, hogy a méretbeli korlátozások által engedett maximálisnak kihasználtságot a lehető leghatékonyabb módon hasznosítsák. A Home Center Lite egy ultra-kompakt központ, amely minden eddiginél kényelmesebbé teszi az okos otthonok irányítását.

A vezeték nélküli Z-Wave kommunikációs technológiának köszönhetően a Fibaro rendszer telepítése nem igényel semmilyen átalakítást, bontást vagy kábelezést. Bármilyen akár már berendezett épületbe is könnyedén telepíthető. 

Műszaki adatok:

ARM Cortex A6 720 Mhz processzor

128 MB RAM, 128 MB tárhely

Z-Wave protokoll

Frekvencia: 868,4 MHz

Átviteli hatótávolság: akár 50 m szabadtéren, akár 30 m beltéren (épületszerkezet függő)

0 Tovább

RING - Mozdulatokkal irányítani

Minden olyan KickStarter-en megjelenő újítást, ami az Okos Otthon, otthonautomatika témában megjelenik, és mi érdekesnek tartunk, arról írunk pár sort.

A mai betevő az egy gyűrű, amit nem meglepően RING-nek neveztek el. A névválasztás nem takarja a találékonyságot mögötte, sem a korszakalkotó fejlesztéseket.

Az alábbi videó szépen demonstrálja, hogy milyen alap, vagy akár összetettebb mozdulatokat is képes lekövetni a gyűrű. Minden mozdulathoz hozzá tudunk tanítani egy olyan parancssort, ami helyettünk elvégez mindent.

Üzenetet tudunk írni, küldeni, fizetni tudunk a mozdulatainkkal, kapcsolgatni tudjuk a TV-t, világítást és ki tudja még, hogy milyen dolgokra képes a gyűrű.

4 méretben lesz kapható, így mindenki megtalálja majd a magának való tökéletes méretet. 3 óra alatt fel tudjuk tölteni, és aktív használat mellett 1-3 nap közötti időt bőven kibír a kütyü. A készenléti ideje körülbelül 18 nap, ami igen figyelemreméltó teljesítmény ahhoz képest, hogy csak egy  lithium-polymer akkumulátor 3.7v / 22mA) van benne.


 

0 Tovább

Netatmo - A termosztátok királya

A képen látható NETATMO termosztát nem a megszokottak közé tartozik. Az természetes, hogy hibátlanul ellátja az alapvető feladatát - kapcsolja a kazánt -, de ez csak a felszín és ennyivel manapság már a legkisebb igényű felhasználó is többet akar.

Ha azt írjuk, hogy akár 37%-al kisebb fogysztást is elérhet a termosztáttal, akkor az valami olyasmi lenne, amivel fel tudjuk kelteni az érdeklődését? Nos, ez még csak a jéghegy csúcsa!

Az következő lista pontokba szedi, hogy mivel tud többet ez a termosztát a versenytársaival szemben.

- A gyártó szerint akár 37%-kal is csökkenthetjük a fűtés számlánkat, és így a szenmonoxid kibocsátásunkat is csökkenthetjük. Hajrá Zöldek!

- Bárhonnan vezérelhetjük otthonunk hőmérsékletét. Ez akkor nagyon hasznos, amikor az előre beállított fűtési időpontoktól valami miatt aznap eltérünk.

- A telepítés után egy rövid, 5 kérdésből álló pontosítást végez a rendszer. A válaszok alapján tökéletesen szokásainkra szabott lesz otthonunk fűtése.

- A hozzá tartozó applikációval az elmúlt időszakban felhasznált fűtési energiát vissza tudjuk nézni.

- Az applikáció ingyenes, és több eszközről is irányíthatjuk ugyanazt a termosztátot egyserre.

- WiFi kompatibilis.

- E-ink kijelző tökéletes olvashatóságot biztosít, energiatakarékos és nem utolsó sorban tetszetős.

- A külső hőmérsékletet is figyelembe véve, a hőérzetünknek megfelelő hőmérséklet a kellő időben bármelyik fűtési rendszerrel tudja hozni a termosztát.

- Minden hónap végén egy e-mailben megtakarítási tippeket kapunk 
 

0 Tovább

Miért döntene Ön is az Okos otthon mellett?

Sokunk fejében megfogalmazódika gondolat, hogy lakásunkat okos otthonná alakítsuk. Amikor leülünk ádgondolni mit is szeretnénk vezérelni, általában két dolog szokott eszünkbe jutni. Világítás, fűtés. Valljuk be, ez nem valami sok. Mi most adunk még egy pár ötletet, ami arra fogja sarkallni, ha a gondolat megszületett, lépjen is tovább a megvalósítás felé.

1 – Nagyobb biztonságérzet

Mihelyt kiteszi a lábát otthonról, akkor nagy eséllyel azon jár az agya, hogy lekapcsolta-e a villanyt mindenhol, kihúzta-e a vasalót reggel, vagy a kávéfőző bekapcsolva maradt-e. Ezentúl egy képernyőérintéssel megbizonyosodhat minderről, és akár le is kapcsolhat mindent egy simításra. Ha hosszabb időre utazik el a családjával, akkor a „jelenlét szimulátor” azt a látszatot kelti, hogy otthona, lakása nem üres.

2 – Fűtésoptimalizálás

Ha nem akar gépészetileg belenyúlni a fűtésrendszerébe, akkor érdemes elgondolkoznia azon, hogy okos termosztátba, vagy az Okos otthon rendszerbe fektet. Az egyéni életritmust szemmel tartó, aktuális igényekhez alkalmazkodó, és akár tanulni képes megoldás alapesetben látható kiadáscsökkenéssel is járhat. Ne fűtsön fölöslegesen!

3 – Tartsa az egyik szemét állandóan az otthonán

Sajnos nem lehetünk mindenhol egyszerre. Ez azt jelenti, hogy hiába nyaralunk valahol, az otthonunkat nem tudjuk felügyeletünk alatt tartani. Az Okos otthon rendszerrel könnyen nyomon követheti, hogy mi történik az otthonában, és biztosra mehet, hogy nem lesznek ezentúl hívatlan vendégei. Egy képernyőérintéssel bárhonnan megnézheti, hogy épp mi folyik otthon.

4 – Redőnyszabályozás

Bizonyított tény, hogy természetes fényre kelni a legegészségesebb. Lehetőség van arra, hogy a redőnye a kinti fényviszonyokhoz, időjáráshoz alkalmazkodva engedjen be fényt. Ha leszáll az este, és kint még hideg van, akkor a redőny egy extra szigetelőrétegként is tud funkcionálni.

5 – Időt takarít meg

Vitathatatlan, hogy egyre kevesebb időnk van ebben a rohanó világban. Mindenki szereti a kényelmet, de nem tud már honnan időt elvenni. A tennivalók listája néha úgy tűnik, hogy soha véget nem érő. Egy Okos otthon rendszerrel soha nem kell már azon aggódnia, hogy mit hagyott otthon égve, bekapcsolva maradt-e a vasaló, bezárta-e a bejárati ajtót, megy-e a fűtés, vagy épp ki és mikor ért haza. Nem kell már semmi bizonytalan miatt hazaszaladnia, ellenőriznie. Röviden! Könnyen takarít meg időt, mivel egy érintéssel mindent ellenőrizhet, kapcsolhat, vezérelhet otthonában.

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)