“Minden okos termosztát programozható, de nem minden programozható termosztát okos.” Szólna a mondás, ha lenne ilyen.

Mindenestre, kétség sem fér hozzá, hogy ez két teljesen különböző fogalom. Ám mielőtt ebbe belevágunk, tisztázzuk:

Mi is az a termosztát?

Termosztát: a hűtő- vagy fűtőrendszerek fő vezérlő egysége. Általa lehet például a kazánt ki- bekapcsolni, annak alapján, hogy éppen fűteni szeretnénk, avagy sem. Ezen kívül, a termosztát hőmérséklet mérésére is alkalmas, vagy tartozik hozzá egy extra eszköz, amellyel rádió frekvencián kommunikál, és hőmérsékletet mér bárhol, ahova helyezzük.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

Radiátor termosztát vagy termosztatikus radiátorszelep: a radiátor szelepére szerelhető termosztatikus fej. Egy jobb fajta termofejjel egyszerre lehet hőmérsékletet mérni és fűtést szabályozni.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

Manapság egy programozható termosztát mindennapos dolog a háztartásokban. Általában egységesen tudod megadni, hogy a hét különböző napján mikor hány fok legyen az adott szobában, vagy akár az egész lakásban.

Jól hangzik, nem? Akkor mégis mitől lehet több egy okos termosztát?

Az okos termosztát azért lesz okos, mert hozzákapcsolható egy otthonautomatika rendszerhez, mint például a FIBARO okos otthon rendszer.

FIBARO fűtés fűtésvezérlés okos otthon smart home z-wave okos termosztát

A kommunikáció egy vezeték nélküli protokollon keresztül folyik, mint például a Z-Wave. A termosztát, vagy a termosztatikus fej így távolról is elérhetővé válik. Valamint sokkal kifinomultabb progamsorokat meg lehet adni neki, mint hogy melyik nap hogyan fűtsön.

Egy egyszerű példa: Ha éppen szellőztetünk, az ablakra felszerelt nyitásérzékelő jelzi a központi vezérlőegységnek, hogy nyitva az ablak. Erre az időre nem kell a fűtést megemelnie. Sőt pont ellenkezőleg, a szellőztetés idejére akár le is lekapcsolhatja a fűtést, majd újraindítja automatikusan, amikor érzékeli, hogy becsuktuk az ablakokat.

Ha mélyebben érdekelnek a FIBARO rendszer adta lehetőségek a fűtés, vagy akár a világítás, redőnyvezérlés terén, látogass el weboldalunkra és kérd ingyenes konzultációnkat!