Már az 1990-es években is láthattunk a filmekben hangvezérelt házakat, és nem is olyan rég az Iron man filmekben is irigyeltük Tony Starkot Jarvis-ért, a mindent tudó mesterséges intelligenciáért. Vajon tényleg ez az irány, ami fele haladunk?

Alexa, az okos eszközök és különböző vezérlők megjelenése elképesztő gyorsasággal változtatja meg az emberek otthon töltött hétköznapjainak jövőképét. 

okosotthon smart home intelligens otthon mesterséges intelligencia

  1. A rendetlenség és zűrzavar eltűnése

Amióta minden adatot elektronikus formában tárolunk, a lakásokból eltűnnek a mappák, papírok, újságok, sok esetben a könyvek is. Mindebből az következik, hogy egyre kevesebb a helyigényünk is, így egyre kisebb terekben is kényelmesen elférhetünk. Egyre több dolog kikerül a képből. Gondolj csak arra, hogy a telefonod mennyi mindent helyettesít. Az okosotthonokkal ugyanígy lesz.

  1. Hangalapú vezérlés

Várhatóan a következő 5-10 évben a hangvezérlés lesz a legelterjedtebb okosotthon irányítás technika. A hangfelismerés és szövegértelmezés technológia fejlődésével eltűnnek azok az akadályok, amelyek az elmúlt években nehézkessé tették, hogy a felhasználók jól ki tudják használni okos házukat.

  1. Nem lesz több távirányító

A legtöbb dologhoz egyáltalán nem lesz szükség távirányítóra, hiszen egy jól beállított okosotthon tudja a dolgát, automatizáltan, szinte észrevétlenül működik a háttérben. Ha netán mégis közbe kell avatkozni, arra ott lesz a telefonunk, vagy a hangvezérlés.

  1. Zökkenőmentes működés

Az eszközeink egyre okosabbak lesznek. Elfelejtheted a redőny manuális fel-le húzkodását. A lámpa tudni fogja mikor kell felkapcsolódjon, az árnyékolók lehúzódnak maguktól télen, ha már nem süt a nap a jobb hőszigetelés érdekében, az ablak pedig becsukódik, ha esik az eső.

  1. Eszközök, amelyek felismerik egymást

Az otthonokba beköltözik a mesterséges intelligencia, amibe nem véletlenül invesztálnak milliókat a legnagyobb cégek. Siri és Alexa csak a kezdet. A Google Home megoldásai is egyre jobban utat törnek maguknak. A jövő okosotthonaiban igény lesz arra, hogy már minden eszköz fel tudja ismerni a többit, valamint kommunikálni is tudjanak egymással.

okosotthon smart home intelligens otthon mesterséges intelligencia