Ha őszinték akarunk lenni, a vezeték nélküli kommunikációval szemben meglehetősen előítéletesek vagyunk. Azok, akik vezetékes rendszereket telepítettek eddig általában ragaszkodnak a megszokott technológiához, és szkeptikusak a vezeték nélküli rendszerekkel szemben. Amíg a réz és száloptika általában stabilan, megbízhatóan továbbítja az információt A-ból B-be, megfelelő körülmények között valójában ugyanazt a megbízhatóságot a vezeték nélküli kommunikáció is elérheti. 

okosotthon IOT internet of things zwave vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okos ottthon okos ház intelligens otthon
Abban az esetben, ha nagy sávszélességet igénylő alkalmazásokról beszélünk, akkor lehetnek különbségek a jel minőségében, de ezek annyira kis különbségek, hogy a legtöbb ember számára fel sem tűnik. Míg a HDMI tartalom kivetítése például kábelek nélkül továbbra is nagy kihívást jelent egy Apple Tv-re , Netflix nézéshez, a megfelelően kialakított WI-FI hálózatokról elmondható, hogy ma már többnyire problémamentesen működnek. 

 

A legtöbb kritika a vezeték nélküli vezérlést a kisebb hatótávolság miatt éri. A Z-Wave-et például véve a jól működő hatósugara körülbelül 30m szabad területen, és szinte azonnal átér a parancs. Ezt a rádiókommunikációs protokollt folyamatosan fejlesztik, így ma már létezik a Z-Wave plus, ahol az eszközök hatótávolsága elérheti a 100 métert is szabad területen. Az elem élettartamát 50%-al, a sávszélesség pedig 250%-al növelték meg az eredeti Z-Wave-hez képest.
A vezetékes rendszerek kommunikációját tekintve pedig vegyük például a Cat6 kábelt, aminek 100m-es hatótávolsága van, de itt is ugyanazzal a problémával szembesülhetünk: ennél távolabb már teljesen megbízhatatlanná válik. Ráadásul ha rosszul installálják, a jel nagy mértékben gyengülhet.  

A vezeték nélküli rendszerek két típusa

Egy okosotthonban a vezeték nélküli technológiának két feladata van: az egyik az információ átadása, (Wifi a video stream-eléshez, internet kapcsolat, stb) és a jelek kontrolálása. A vezeték nélküli okosotthon alkalmazása új lehetőségeket teremt a telepítők számára a felújítók piacán. Egy új szegmens számára nyílik meg az okos ház lehetősége: a meglévő otthon tulajdonosok körében, sőt az albérletesek számára is, ugyanis ezek a vezeték nélküli rendszerek könnyebben költöztethetőek. 
Természetesen a vezeték nélküli platformok, mint a Z-Wave nem érik el 100%-osan a hagyományos vezetékes rendszerek megbízhatóságát. A gyengeségei viszont legyőzhetőek a mesh hálózat használatával, ahol a kommunikáció a szomszédos eszközökön keresztül történik, tehát a rendszer részelemei jeltovábbítóként viselkednek, és így oda is eljut a jel, ahova a központ direkt hatótávolsága nem érne el. 

okosotthon IOT internet of things zwave vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okos ottthon okos ház intelligens otthon
A vezetékekkel felszerelt otthonokban általában egyben biztosak lehetünk: a jel, ha elindult a rendszer egyik végén, tuti, hogy el fog érni a másik végére, függetlenül attól, hogy mi van körülötte – hacsak nem sérült a kábel.

Ugyanakkor, ha extrém nagy mennyiségű végponttal rendelkezünk, akkor a vezetékes rendszer eredendően egy stabilabb kapcsolatot jelent. 

Természetesen a vezetékes rendszerek legnagyobb problémája a rugalmatlanság, hiszen ha egyszer kialakítottuk, akkor nagyon nehéz költöztetni, megváltoztatni. Ha egy vezetékes mozgásérzékelőt a szoba egyik sarkába tettek, de később rájövünk, hogy a másikba kellett volna, akkor egy komplett újravezetékezéssel, rombolással és felfordulással kell számolnunk. 

Az érdeklődés mostmár a meglévő otthonok felöl is látványosan megemelkedett. A tőlük érkező eddigi igényeket tekintve elmondhatjuk, hogy a vezeték nélküli okosotthonok az esetek 95%-ban tökéletesen helytállnak ezeknek a felmerülő kritériumokat.