Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kényelem és védelem felsőfokon

Az okos árnyékolás egy intelligens, szenzorokkal ellátott rendszer, amit egyszer beprogramozunk és utána az automatikusan ellátja feladatát. A rendszer kommunikál a hálózatba kötött eszközökkel, annak érdekében, hogy az árnyékolással, a belső hőmérséklet megtartásával a legtöbbet tudja kihozni otthonunkból.

A beépített szenzorok érzékelni tudják az idő múlását, a fényt, az időjárás sajátosságait (eső, szél, napsütés) és a beállításoknak megfelelően a szerkezetet ki- vagy becsukják a jobb árnyékolás, védelem vagy szigetelés érdekében.

Nézzük, mik az előnyei:

•    Az egyik legfontosabb előnye az egyszerűség és a kényelem, mivel egyetlen gombnyomással irányíthatjuk a házban az összes árnyékolástechnikai berendezését, illetve különféle pozíciókat is beállíthatunk akár a fotelből.

•    Bármikor és bárhonnan irányíthatjuk az okos telefonunk segítségével.

•    Olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek segítségével folyamatosan figyeli otthonunk fényviszonyait, hőmérsékletét, ezáltal képes beállítani a lakás legoptimálisabb értékeit. Ezzel a módszerrel nagymértékben csökkenthetjük fűtési- és hűtési költségeinket.

•    A rendszer olyan érzékelővel is el van látva, ami a fizikai behatolást figyeli, így képes mechanikai védelmet biztosítani az esetleges betöréssel szemben.

•    Érzékeli az esőt, így egy kerti partit sem vághat félbe egy kis zuhé, mert egyből kinyílik a teraszon a napellenző.

•    Érzékeli a viharokat, ugyanis amikor biztonsági üzemmódba kapcsol, azaz leengedi a redőnyöket, megóvja ablakainkat a jégveréstől, letörő ágaktól.


 

0 Tovább

5 tuti tipp miniszabi idejére, hogy a lakásod biztonságban legyen

Az okos otthon segítségével akkor is kapcsolatban maradhatunk a lakásunkkal, ha nem vagyunk otthon, sőt akkor is, ha épp a világ másik végén nyaralunk. Mindig tudni fogjuk, hogy mi történik otthonunkban.


Az okos otthon technológia lehetővé teszi, hogy távolról is szemmel tudjuk tartani a házat, ha elmegyünk egy hosszabb üzleti útra vagy épp csak elutazunk vidékre pár napra. Egy ilyen út alkalmával mindig bennünk bujkál, hogy lekapcsoltuk-e vajon a villanyt, kihúztuk-e a vasalót, bezártuk-e az ajtót és nem fognak-e betörni hozzánk, amíg távol vagyunk. 

Az okos eszközök segítségével, kamerával, érzékelőkkel, szenzorokkal, mindent le tudunk ellenőrizni a házon belül és kívül. És nemcsak ellenőrizni tudjuk, hanem távolról állítani, be- vagy épp kikapcsolni az eszközöket. 

Mutatunk pár praktikus példát:

1.    A szénmonoxid és füstérzékelők jeleznek egy esetleges tűz esetén, mi pedig azonnal cselekedhetünk. Időben, gyorsan cselekedni pedig nagyon fontos ilyen esetben!

2.    A vízszivárgás érzékelőket főképp vizes helyiségekbe ajánlott telepíteni, így a mosókonyhába, a fürdőszobába vagy egyenesen a vízóra aknánkba. Így ezek akkor jeleznek, ha a szenzort víz éri, azaz csőtörésünk van, vagy beáztunk, esetleg nyitva hagytunk egy csapot. Roppant kellemetlen úgy hazaérni, hogy úszik a fél ház, vagy több köbméter víz elfolyt az aknában. A vízjelző szenzor ebben lesz segítségünkre!

3.    Kameránk már akkor is jelzést küld nekünk, ha egy idegen csenget nálunk. Ilyenkor a munkahelyünkről is meg tudjuk nézni élőben, hogy ki jár épp nálunk, sőt, bele is tudunk szólni a kaputelefonba.

4.    Az okos konnektorok segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy minden le van-e kapcsolva. Energiát spórolunk, és az sem fog minket piszkálni távollétünkben, hogy nem hagytuk-e bedugva a kávéfőzőt.

5.    Az okos zárat távolról tudjuk nyitni, zárni, így például ha a nagyszülők nálunk korábban érkeznek meg, be tudjuk őket engedni. Ha pedig elfelejtettük bezárni az ajtót, megtehetjük utólag is, bárhonnan!

Ezekkel az okos eszközökkel garantáltan nyugodt lesz a nyaralásunk, hiszen otthonunkat a lehető legnagyobb biztonságban tudhatjuk!

0 Tovább

Kényelem kimaxolva

Az intelligens hálózatok használata lehetőséget ad arra, hogy egy rendszerbe tartozó eszközöket együttesen irányítsunk. Ezzel pedig egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely a biztonságot, az energiatakarékosságot vagy az kényelmet helyezi előtérbe. Így minden igényünket kielégíti.

Az okos rendszerek, így a FIBARO használata is, lehetővé teszi számunkra, hogy különböző eseményekre többféleképpen reagáljon az okos otthonunk. Nézzünk egy forgatókönyvet példának!

Hazaérünk a munkából, a kamera felismer minket és egyből felkapcsolja a lámpákat a kocsi behajtótól a konyháig, kinyílik a bejárati ajtó, beindul a kávéfőző és bekapcsol a kedvenc rádiócsatornánk. 

Ugye milyen kellemes így hazaérni, mintha mindig várna otthon valaki?

Nem kell a kulcsokkal bíbelődni, nem kell a csomagokat ide-oda rakosgatni és a lámpakapcsolót sem kell keresgélni a sötétben.

De mi van, ha nem mi érkezünk haza, hanem valaki beugrik a kerítésen?
Ismét a kamera indítja be a folyamatot, egyből értesít minket, hogy illetéktelen van a kertben, ellenőrzi, hogy minden ajtó és ablak zárva van-e, ha erőszakos behatolás lehetősége áll fenn, beindítja a riasztó és értesíti a rendőrséget. Esetleg bekapcsolja a kerti locsolót is, egy kis elriasztásnak.

Nézzünk másik példát, vegyük az energiatakarékosságot!

A rendszer magát programozza be, tudja, mikor megyünk el otthonról és mikor jövünk, általában mikor fürdünk és mikor alszunk. Így mindent ehhez igazít, nap közben csak temperálja a hőmérsékletet, a vizet is csak akkor melegíti fel, amikor fürdéshez készülünk és mindent a praktikum szerint rendez. Ezzel pedig rengeteg energiát, és pénzt spórolunk otthonunkban, úgy hogy közben ténylegesen környezetkímélő szemlélettel állunk a háztartásunkhoz.

A kényelmi funkciók pedig a mindennapjainkat könnyítik meg és teszik komfortosabbá. A hang alapú vezérlés fejlődése révén nincs szükségünk irányítókra, egy asszisztenssel az egész házat irányítani tudjuk. Vagy éppen okos telefonunkkal bezárhatjuk az ajtót, ha elfelejtettük volna a reggeli rohanásban. 

Mindezeket a kényelmi és biztonsági funkciókat egy hálózaton, egy asszisztenssel elvégezhetjük! Nincsenek kábelek, felesleges irányítok, csak elégedettség!  

0 Tovább

Milyen lesz a jövő otthona?

Nemrég az okos otthon kifejezés mindössze egy távoli ötletelésnek hangzott, amit maximum a sci-fi filmekben láthatunk.
Ezzel ellentétben ez nagyon is jelen van mindennapjainkban és már nem csak nagy cégek, de magánszemélyek is ugyanúgy élvezhetik az okos eszközök nyújtotta kényelmet, biztonságot, megtakarítást. 
 Az okos technológia egy erősen fejlődő iparág, a gyártók folyamatosan fejlesztenek, keresik a legfelhasználóbarátabb megoldásokat, ezzel megkönnyítve a használatot. Gondoljunk csak bele, hogy – nem kis szegmense az okos eszközöknek – segíti az idősebb korosztály mindennapjait, ezzel pedig az egész érintett családot tehermentesíti.
Azzal kapcsolatban válaszoltak a Forbes Technology munkatársai, hogy a közeljövőben melyek lesznek azok a fejlesztések, amiket a legtöbb okos otthonban megtalálhatunk. Nézzük!


1.    Digitális kijelző tapéta helyett


Egyből egy erős ötlet, de ha azt nézzük, hogy az OLED technológia (organikus fénykibocsátó dióda) egyik pillanatról a másikra lesz egyre olcsóbb, már nem is tűnik őrültségnek, hogy az egész falunkat ilyen kijelzővel borítsuk. Így képeket küldhetünk a telefonunkról a falra, megváltoztathatjuk a szoba színét, megnézhetünk egy filmet a lakásunk bármely részén. Lehet, hogy ezzel búcsút mondhatunk a tévéknek is? 

2.    Proaktív mesterséges intelligencia


Képzeljük el, amint belépünk a házunkba, köszön nekünk az asszisztensünk, megkérdezi, hogy melegítheti a vacsorát, feljebb vegye-e a hőmérsékletet, készítsen kávét, beindítsa-e a mosást. Az okos eszközökkel mindez könnyen megvalósítható és pár éven belül sok háztartás használni is fogja.

3.    Egyetlen hálózat otthonunkban


Talán mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, amikor egy tévét 4 távkapcsolóval irányítunk. Az okos otthon világában eljön annak is az ideje, amikor minden eszközünk egy hálózathoz fog kapcsolódni, így mindent könnyen elérhetünk. Leegyszerűsödik az információcsere, minden mindennel kompatibilis lesz és ehhez mindössze a telefonunkra lesz szükségünk.

4.    Energiagazdálkodás

Az okos rendszerek egyik fő pozitívuma, hogy otthonunkból a lehető legtakarékosabb energiafelhasználást hozza ki, úgy hogy a megszokott életvitelünk nem változik. Nem lesz hidegebb, nem lesz félhomály, mindig lesz meleg víz. Épp csak annyit tesz, hogy megfigyeli szokásaink és ahhoz optimalizálja a rendszert. A hőmérsékletet, a világítást, figyeli a szivárgásokat, ezzel nem kevés pénzt spórolva meg nekünk!

5.    Öntisztító házak


Azzal mindenki ki tudna békülni, ha a házimunkát más végezné el helyette. Ez már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen ez a szegmense is rohamosan fejlődik az okos eszközöknek. Egy önműködő porszívó, magát tisztító ablakok, szőnyegtisztító, de akár egy napi szintű átszellőztetés is mindig tiszta és friss otthont biztosít majd.

6.    Hangalapú irányítás az egész ház felett


A billentyűzet, egér, kijelzők, távkapcsolók, kapunyitók, az összes vezérlő egység feleslegessé válik, ha mindent a hangunkkal tudunk majd irányítani. A ma kapható otthoni asszisztensek is rengeteg dologra képesek, megjegyzik kedvenc zenéinket, felolvassák a napi híreket, szabályozhatjuk a hőmérsékletet, akár társalogni is tudunk velük. A Forbes Technology munkatársai szerint, az elkövetkező években még nagyobb fejlődésnek lehetünk szemtanúi. 

Cikkünk következő részét is érdemes lesz elolvasni, mert még 6 újabb, szakemberektől érkező „jóslatot” mutatunk meg, hogy milyen jövő elébe is nézünk az okos rendszerek terén.

forrás: https://www.forbes.com/sites/forbestechcouncil/2019/01/28/12-technologies-experts-say-will-populate-the-homes-of-tomorrow

0 Tovább

4 egyszerű ötlet az okos otthon kialakításhoz

Sokan vannak úgy az okos eszközökkel, hogy inkább bele sem kezdenek még egy róluk szóló cikk olvasásába se, mert azt hiszik, hogy minden kínaiul lesz és nem fognak érteni belőle semmit. Az pedig egyenesen elképzelhetetlen nekik, hogy beruháznak majd bármilyen okos eszközbe és azt otthon egyedül telepítik, használják. Pedig az okos otthon kialakítása nem bonyolult, legyünk bátrak a tervezésénél!

Vágjunk bele bátran!

Valójában sokkal egyszerűbb az ilyen eszközök telepítése, beállítása és kezelése, mint az elsőre tűnhet. Az ezzel foglalkozó szakemberek szívesen fogadják az érdeklődőket, segítségünkre lehetnek a kezdésnél: elmagyarázzák a működésüket a beállításoktól kezdve egészen addig, hogy mit hova érdemes elhelyezni a lakásban.
Ne felejtsük, hogy a legtöbb okos eszköz „plug and play” elven működik, azaz bedugjuk, és már használhatjuk is. A komolyabb eszközöknél is szinte magától feláll a rendszer, nekünk csak egy telefonnal vagy tablettel kell rácsatlakozni és egy egyszerű, átlátható menüben személyre tudjuk szabni a beállításokat. 
Példának hoztunk 4 egyszerű ötletet, amivel okosítani tudjuk házunkat, és használatukkal belerázódhatunk az okos otthonok világába.


1.    Legyen fény! – Az okos világítás


A legelső és legegyszerűbb lépés, ha az okos technológiával akarunk megismerkedni, az az okos világítás lesz. Az izzókat becsavarjuk a foglalatba, letöltjük a hozzá tartozó applikációt a telefonunkra és készen is vagyunk. 
Az applikáció használata ezután tényleg gyerekjáték, állíthatunk a fényerőn, a világítás színén, beállíthatunk egy időrendet, hogy mikor és melyik lámpa kapcsoljon fel és le. Ugye, ha nem vagyunk otthon, jól jön az, hogy néha felkapcsol egy-egy lámpa, ezzel imitálva, hogy mégpedig ebben a házban vannak.

2.    Csatlakozzunk! – Az okos konnektorok


Szintén nincs más dolgunk vele, mint bedugni a konnektorba, csatlakoztatni a készüléket és így szinte bármi intelligens lehet otthonunkban. Ezután az applikáció segítségével akár a nyaralás során ellenőrizhetjük, hogy mindent lekapcsoltunk-e, vagy munkából hazafelé bekapcsolhatjuk a kávéfőzőt, hogy forró fekete várjon minket otthon. 
Itt is, mint az okos izzóknál beütemezhetjük, hogy mi mikor kapcsoljon be vagy ki. Ezzel nem utolsó sorban rengeteg energiát spórolunk meg!

3.    Figyeljünk! – Az intelligens érzékelők


Az intelligens érzékelők a saját és családunk épségét, házunk háborítatlanságát figyelik éjjel-nappal. Ezeket pedig egyszerűen fel tudjuk fúrni vagy ragasztani bárhová és onnantól nincs más dolgunk, minthogy csatlakoztatjuk telefonunkat és az applikáción keresztül figyeljük az értesítéseket. Itt még a beállításokkal sem kell sokat vesződni, mivel ha baj lenne, jelez a rendszer.
Például egy füstérzékelő sokat segíthet, ami a telefonunkon keresztül jelez, ha épp füstöl valami, mi pedig egyből értesíthetjük a tűzoltókat. Vagy egy víz érzékelő is a segítségünkre lehet, amit akár a hétvégi ház vízaknájában helyezhetünk el, így egy esetleges csőtörés esetén nem hetekig fog folyni a víz, hanem már aznap tehetünk ellene. A mozgásérzékelők pedig jeleznek, ha valaki illetéktelen járkál a kertünkben, házunkban.

4.    Melegedjünk! – Az okos termosztátok


Telepítésük maximum 30 percet vesz igénybe. A régi termosztátot le kell választanunk, az újat pedig felhelyezni a helyére, csatlakoztatni a rendszerhez. A többit pedig telefonunkról beállíthatjuk. A kívánt hőmérsékletet akár szobánként, hogy mikor kapcsoljon be a fűtés, vagy mikor kapcsoljon takarékra.

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)