Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 érv az okos otthon mellett

Sokan felteszik maguknak a kérdés: mire is jó az okos otthon? Vajon mennyivel nyújt többet, mint a hagyományos biztonságtechnikai és kényelmi berendezések?

#1 – Nagyobb biztonságot nyújt

Olyan biztonsági funkcióval van ellátva a rendszer, amivel a kedvenc mobileszközén megnézheti, hogy a gyerekek leoltották-e a villanyokat, a hajvasaló ki lett-e húzva, vagy épp megy-e még a tv a gyerekszobában. Egy ujjmozdulattal le tudja mindezt kapcsolni, miközben már a munkába tart.  Ha imitálni szeretné távolléte alatt, hogy van valaki a lakásban, akkor akár automatizálva is megteheti ezt egy egyszeri beállítással, vagy Ön is időnként kapcsolgathatja a villanyokat otthon a távolból. Nem csak Ön, hanem a családja is élvezheti ezt a kényelmet. 

#2 – Távolról bezárja a házat

Talán az egyik leghasznosabb része az élő otthonnak, hogy távolról tudja nyitni, zárni az ajtókat. Hányszor fordult már vissza a munkába menet, mert nem volt benne teljesen biztos, hogy bezárta-e a bejárati ajtót? A rendszeren keresztül, bárhonnan leellenőrizheti, és akár be is zárhatja azt egy gombnyomásra. Ez a funkció akkor kapóra jön, ha a gyerekek előtt kell a munkába indulnia, és a gyerekek a buszhoz rohanva elfelejtették bezárni az ajtót. Nem kell másra koncentrálni, csak a munkájára, mivel a kedvenc mobileszközével bármikor ellenőrizheti akár a nyílászárókat is.

#3 – Tartsa az egyik szemét állandóan az otthonán

Sajnos nem lehetünk mindenhol egyszerre. Ez azt jelenti, hogy hiába nyaralunk valahol, az otthonunkat nem tudjuk felügyeletünk alatt tartani. Az otthonautomatikai rendszerrel könnyen nyomon követheti, hogy mi történik az otthonában, és biztosra mehet, hogy nem lesznek ezentúl hívatlan vendégei. Egy képernyőérintéssel bárhonnan megnézheti, hogy épp mi folyik otthon. Korábbi cikkünk a témában!

#4 – Nagyobb kényelem a hőmérsékletszabályozásban

Sokszor rohanva hagyjuk el a lakást reggel, és elfelejtjük a termosztátot átállítani, hogy ne az üres lakást fűtse egész nap, amíg haza nem érünk este. Ha egész napra kikapcsoljuk a fűtést, akkor hazaérve hosszú időt kell várni arra, hogy újra meleg legyen. Ezt az otthonautomatikai rendszerekkel már könnyen kiküszöbölheti! Miért ne indítaná el a fűtést még az irodából, mielőtt még elindulna haza?! Ha időzítve van a fűtés, akkor meg miért ne késleltetné a fűtés indítását, ha közbejött egy késő estig nyúló vacsora egy kedves ismerősével, vagy épp a családdal? Ez nem csak energiatakarékosabbá teszi az otthonát, hanem így igazán a „ház urának” érezheti magát, és még spórol is mellette.

#5 – Időt takarít meg

Vitathatatlan, hogy egyre kevesebb időnk van ebben a rohanó világban. Mindenki szereti a kényelmet, de nem tud már honnan időt elvenni. A tennivalók listája néha úgy tűnik, hogy soha véget nem érő. Egy otthonautomatikai rendszerrel soha nem kell már azon aggódnia, hogy mit hagyott otthon égve, bekapcsolva maradt-e a vasaló, bezárta-e a bejárati ajtót, megy-e a fűtés, vagy épp ki ért haza. Nem kell ezek miatt hazaszaladnia, vagy mindezt hazaérve ellenőriznie. Röviden! Könnyen takarít meg időt, mivel egy érintéssel mindent ellenőrizhet, kontroll alatt tarthat.

0 Tovább

Az okosabb biztonságosabb?

Hogyan ösztönöznek minket otthonunk okosítására a gyerekek, családtagjaink és a biztonság? Ezt nézzük most meg!

A világ minden táján egyre több embernek van internet hozzáférése az otthonában, ezzel pedig, nem meglepőmódon, arányosan nő az okos eszközök használata is. 

A Home Depot megbízása által készített tanulmány szerint az otthonunk biztonsága és a gyerekek jelenléte nagyban befolyásolják az okos otthon felé tendálást. Ami nem meglepő, hiszen ki ne akarná biztonságban tudni a családját és az értékeit! 

Szeretjük a biztonságot

Az okos rendszerekkel nyomon követhető lakásunk minden négyzetcentimétere. Megfigyelhetjük például, hogy hogyan viselkedik házi kedvencünk, amikor nem vagyunk otthon, a riasztót pedig is távolról is tudjuk élesíteni, ha épp elfelejtettük volna a reggeli rohanásban bekapcsolni. 

A Home Depot kutatásában megkérdezettek háromnegyede említette a gyerekeket és a biztonságot az okos rendszerek vásárlásának fő okaként. További 13% az energiaköltségek megtakarítását, 20% pedig a kényelmet helyezte előtérbe. Az okos eszközöknek pedig szinte egyetlen feltétele van, az internet hozzáférés, ezt követően pedig igazán kézenfekvő a használatuk saját magunk, szeretteink és értékeink biztonsága érdekében.

Szeretnénk, ha mások is használnák

Az intelligens eszközökkel sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat, a hangvezérléses rendszerek, úgy mint az Amazon Alexa, az Apple Siri vagy a Google asszisztense, pedig szórakoztatóak, pofon egyszerű a használatuk és nem mellesleg kedvező áron juthatunk hozzájuk! 

A kutatásban választ adók többsége szerint az idős rokonok életét is megkönnyítik ezek az eszközök. Gondoljunk csak bele, olyan idős emberek, akiknek már fárasztó a mozgás, a fotelból telefonálhatnak, irányíthatják a világítás, beállíthatják a hőmérsékletet, ételt, taxit rendelhetnek, híreket hallgathatnak.

Az okos vezérlés már nem egy gyerekcipőben járó újdonság, sokat segíthetünk magunkon és idősebb rokonainkon vele, ezért minden korosztálynak érdemes fontolóra vennie a használatukat!

0 Tovább

Te tartod még az újévi fogadalmad?Akkor kivételes vagy!

Felmérések szerint az új évi fogadalmaknak mindössze 8%-át sikerül betartani. Idén ne hagyjuk magunkat, és tartsuk meg a fogadalmunkat, amihez még okos segítségünk is lehet!

Az új évi fogadalmainknak általában alapos oka van, hogy miért éppen azon szeretnénk változtatni, amin: többet szeretnénk mozogni, egészségesebben étkezni, szervezettebben intézni a hétköznapi dolgainkat. A fogadalmakat magunknak állítjuk fel, éppen ezért senki nem koordinálja és nem is kéri számon rajtunk, így nem csoda, hogy 2-3 hét alatt a lelkesedésünk jelentősen csökken.


Lényeg a rendszeresség!

A téli álmos napokon nehezedre esik felkelni, hogy munka előtt még egy futást vagy más edzést beiktass? Ebben segíthet az okos otthon rendszer "kellemes ébredés" jelenete: 

Ébresző óra helyett halk zene szólal meg, a lámpa fokozatosan kezd el erősebben világítani, a zene is fokoztatosan hangosodik, ha elektromos redőnyöd van, akkor akár az is szépen lassan engedi be az első halvány napsugarakat a hálószobába. Majd bekapcsol a kávéfőző, hogy még inkább élénkebben induljon a reggeled. Kezdődhet a mozgás!

Barát vagy ellenség? 


Az újévi diéta során sokan ódzkodunk attól, hogy a mérlegre álljunk, inkább hajlamosak vagyunk jól eldugni azt, hogy ne is lássuk. Pedig bizonyított tény, hogy ha többször állunk mérlegre, akkor a diéta is jobban megy, hiszen a fejünkben mindig ott fog motoszkálni az, hogy este bizony meg kell mérni a súlyunkat és így nagyobb eséllyel fogunk lemondani az ebéd utáni desszertről is. Vagy úgy érzed kevés az akaraterőd? Ebben is segíthet egy kis okos otthon trükk: rakj fel egy designos nyitásérzékelőt a hűtőajtóra vagy "édesség szekrényke" ajtajára és minden nyitásnál a telefonod jelezhet neked, vagy akár egy rendszerbe kötött hangszórón megszólalhat egy figyelmeztetés vagy a konyhai led fények megváltoznak... Rajtad múlik. 


Használjunk okos mérleget!


Az okos mérleg azoknak lesz hasznos, akik hatékony súlykezelést szeretnének, és teljes képet akarnak kapni a testükről. Akiknek nem csak a kilók számítanak, hanem a testzsír százalék, az izom arány, a csonttömeg és vízmennyiség is, ezzel az okos eszközzel egy széles körű nyomon követést kapnak.
Az okos mérleg általában bluetooth segítségével kommunikál a telefonunkkal, ezért egyből naplózni tudjuk az eredményeket, az applikáción keresztül pedig végig követhetjük a fejlődésünket, saját magunkat motiválva ezzel.


Megéri okosítani!


Az okos mérleggel végeredményként egy BMI számot fogunk kapni, ami a magasságból, korunkból, testtömegünkből, az izom és zsír arányából, a vízkészletünkből kiértékelt szám lesz. Ez alapján könnyen rangsorolhatjuk magunkat a táblázatok segítségével, de a telefonos applikációk általában már egy kész javaslatot dobnak ki, amit érdemes követni a célunk érdekében.


 

0 Tovább

Az otthon igazi melege

A házad, lakásod attól lesz igazán otthonos, ha jó érzésekkel térsz haza egy nehéz nap után, és valóban tudsz pihenni benne. Az okos otthonoknál éppen ezért a biztonság és az energiatakarékosság mellett a komfortérzet biztosítása is nagyon fontos!


Te is megpróbálsz úgy spórolni a fűtésszámlán, hogy amikor elindulsz otthonról, letekerd a fűtést, hogy az ne menjen feleslegesen egész nap? A téli nagy hidegekben ezzel sajnos inkább ártasz és pedig nem spórolsz, ráadásul a hideg lakásba hazaérve nem is érzed magad majd igazán komfortosan, mivel bőven kell idő ahhoz, hogy a napközben áthűlt szobák ismét megfelelő hőmérsékletűek legyenek. 


Miért ne tekerd le nagyon a fűtést?

Ha egy átlagos méretűnek mondható téglaházat vagy lakást fűtesz, akkor ott a szerkezet is átmelegszik a hőnek köszönhetően. Ha letekered a fűtést, a falak még legalább fél napig érezhetően adják le a meleget, ez viszont pont annyi idő, hogy mire hazaérsz, a falak is teljesen áthűlnek. Este bár bekapcsolod a fűtést, az áthűlt falak már a hideget fogják sugározni sok-sok órán keresztül. 
A falak újra felfűtése pedig sokkal nagyobb energiafelhasználást igényel, mintha egy kellemes szobahőmérsékleten hagynád napközbenre is a fűtést. 

Mi a megoldás?

Egy okos rendszer pont a fenti probléma megoldásában segít neked! Szerencsére már olyan okos fűtőrendszerek vannak, amiket a telefonodról is irányíthatsz. Így indulás előtt az irodából, az edzőteremből kilépve vagy épp bevásárlás közben is megnézheted, hogy hány fok van épp otthon és kedvedre állíthatod azt.
Óriási előnye, hogy ez a rendszer a szokásaid alapján felállít egy algoritmust és azt felhasználva szabályozza otthonod fűtését.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor elmész otthonról, bekapcsol a takarékos funkció, az üres lakásban csökken a hőmérséklet, mégsem hűl ki. Ezzel sok energiát megspórolsz úgy, hogy mégis meleg házba érhetsz haza. 
Ha te általában délután 5-6 óra körül érsz haza, akkor a vezérlés már 4 órától fokozatosan fűti fel a lakást, hogy a megfelelő hőmérsékletű szobába léphess be a nap végén.
Ha este 10-kor mész lefeküdni és általában 2-3 fokkal veszed le ilyenkor a fűtést, az okos rendszer követni fogja a szokásaidat, és ezek alapján felállít egy algoritmust, ami vezérli majd a fűtést. Neked már nem kell tekergetni a termosztátot, hanem a rendszer automatikusan lejjebb állítja a hőfokot éjjelre.

Praktikum és kényelem egyszerre?

A konyhában legyen 20 fok, a fürdőben 23, a garázst elég 16 fokon tartani? Amíg reggelizel vagy filmet nézel a nappaliban, miért menjen a hálószobában a fűtés 28 fokon? Minek fűteni a vendégszobát, ha csak hétvégén mennek át hozzád a barátok? Az okos vezérléssel nagyon egyszerűen minden helyiséget külön hőmérsékletre tudsz állítani, ezzel is csökkentve az energiafelhasználást. 


Az okos otthonok már nem a jövő találmányait, hanem a jelen praktikáit jelentik, amik használatával rövidtávon megtérülnek a beszerzési költségeid. Otthonod pedig a saját igényeidre szabva teljesen komfortos lesz számodra, és nem utolsó sorban a környezet terhelését is csökkented!

0 Tovább

6 okos biztonsági és kényelmi tipp miniszabi idejére

Pár napra elutazol és szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat? Adunk néhány tippet, hogyan segíthet az okos otthonod abban, hogy lakásod minél kevésbé legyen célpontja egy esetleges behatolásnak: 

1.) Jelenlét szimuláció elektromos redőnnyel

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyeletMindig eldöntendő kérdés, hogy elutazáskor mit is tegyünk a redőnyökkel. Hiszen ha pár napig folyamatosan felhúzva tartjuk, akkor persze napközben a szokásos állapot látható kívülről, éjszaka azonban igencsak feltűnő lehet egy megfigyelő számára, hogy a redőnyöket senki sem húzta le. Ha viszont pár napra leeresztve hagyjuk a redőnyöket, akkor nappal lehet feltűnő, hogy semmilyen mozgás nincs a házban... tehát könnyebb a behatolás. Erre kiváló megoldás lehet az okos otthon rendszerrel vezérelhető motoros redőnyök használata, amelyet beprogramozva a redőnyök ugyanazt a rutint hajtják végre mintha csak otthon lennénk. Ráadásul a lakást díszítő szobanövények is fényhez jutnak az utazásunk ideje alatt. 

2.) Jelenlét szimuláció fényekkel

Nincs elektromos redőnyöd? Sebaj! A világítás szabályozásával is keltheted azt a látszatot, mintha otthon lennél. Főképp az utcára néző ablakok, illetve az ajtó előtti világítás időközönkénti felkapcsolása lehet igencsak hasznos, és az esetleges figyelők számára olyan jel, amely arra utal, bizony ebben a házban mozgás van. Okos otthon rendszeredben könnyedén eltárolhatsz egy rutint, ami szerint kora reggel, és sötétedéskor fel-fel kapcsolódik néhány lámpa egy rövid időre. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

3.) Okos konnektor használata

Ha még nem ruháztál be okos otthon rendszerre, akkor próbáld ki első lépésben az okos konnektort! Az okos konnektor segítségével időzíthető az általa vezérelt elektromos eszköz, legyen ez akár egy kinti lámpa, vagy bármely beltéri lámpád, vagy éppen az akvárium lámpája - így nem csak a biztonságért, hanem a halak kényelméért is tettél :)

Társasházban laksz? A hangok is hallatszanak akár az utcán, akár a folyosón? Akkor használd az okos konnektort multimédiás eszközeidhez: este jó nagy hangerőre állítva kapcsolja be a zenét - ezzel is sugallva az esetleges rosszakarónak, hogy valaki bent éppen nagyon jól érzi magát.

4.) Távoli felügyelet

Okos otthon rendszered persze távolról is folyamatosan ellenőrizhető egy arra megfelelő alkalmazással. Néhány mozgásérzékelő, néhány kamera és bármilyen szokatlan cselekvést tapasztal a rendszer, azonnal értesítést küld a mobilodra. Amelyen te akár rögtön ellenőrizni is tudod, hogy a kerítésen éppen csak egy bátor macska ugrott át, és ezt érzékelte a rendszer vagy egy valódi veszélyt jelentő esemény történt. 

Te is feledékeny professzor vagy? Indulás előtt még vasaltál, de nem emlékszel biztosan, hogy kikapcsoltad-e a vasalót? Ha okos konnektort használsz, akkor akár távolról is lekapcsolhatod, megelőzve ezzel az esetleges károkat. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

5.) Okos zár a legvégső esetre

Pont elfelejtettél szólni az anyósodnak, hogy elutaztok pár napra?  ;) Vagy megkérted a szomszéd nénit, hogy az utazás ideje alatt locsolja meg a virágokat? A lakás ajtajára helyezett okos zárat egyrészt időzíteni is tudod, másrészt akár távolról is ki tudod nyitni a lakás ajtaját, ha be szeretnél valakit engedni a távollétedben. 

6.) Kényelem bebiztosítva

A legtöbb termosztát ma már egyszerűen programozható egy fix időben való bekapcsolásra, de mi van ha közbejön valami és hamarabb érkezel haza? A hideg lakásba belépni, arra várni, hogy felfűtsenek végre a radiátorok, legyen végre melegvíz... nem a legkellemesebb "mindenütt jó, de legjobb otthon" hazaérkezés. Okos otthon rendszerrel azonban váratlan hazautazás esetén elindíthatod a fűtést, a vízmelegítőt és máris úgy érkezel haza, mintha a házad csak rád várt volna. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)