Sokadik hetét éljük meg a kialakult járványhelyzetnek. Aki dolgozik még, azok közül van, aki home office-ból munkálkodik, de van, aki bejár még az irodába. Minden munkáltatónak az a legfontosabb most, hogy a munkavállalói egészségesen át tudják vészelni ezt az időszakot, akár otthon, akár az irodában dolgoznak. Míg az otthona biztonsága a munkavállaló felelőssége, addig az iroda területének biztonsága, vagy rendszeres fertőtlenítése a munkaadó feladatai közé tartozik.
Segítünk pár tippel, hogyan teheti egy cég az irodáját okosotthon megoldásokkal érintésmentessebbé és ezzel is csökkentheti a jelenlegi vagy egy esetleges jövőbeni járvány terjedésének esélyét.

Hogyan jussunk át az irodaajtón érintés nélkül?


Az első olyan pont, amit a legtöbb kolléga megérint és ezzel könnyedén átadhatnak egy vírusfertőzést, az az irodaajtó kilincse. Lehúzzuk a kártyánkat és már nyúlunk is a kilincsért, vagy lökjük meg kezünkkel az ajtót, elfordítjuk a kulcsot a zárban és már nyúlunk is a kilincsért, és meg is van a baj – érintkeztünk a felülettel.
Ha okos zárt használnunk, akkor telefonos applikáción keresztül is ki tudjuk nyitni a zárt, így csak a telefonunkhoz kell hozzáérnünk, amihez amúgy is állandóan hozzányúlunk. Automatikus ajtónyitó motor segítségével, pedig miután kinyitottuk a zárt, az ajtó kinyílik, így hozzá sem kell érnünk. Majd mikor beléptünk az irodába az ajtó becsukódik. 
-1 felület, ahol átadhatjuk, vagy elkaphatjuk a fertőzést. 

Hogyan fogadjuk a futárt és az érkező csomagokat?


Egy irodában elképzelhetetlen, hogy ne jöjjön a postás vagy a futár. Ez egy újabb találkozási pont emberek között, hogy átjuthasson a vírus, de a felületeken is megmaradhat, így a borítékokon vagy a dobozokon is ott várakozhat a vírus, hogy valamelyik kolléga szervezetébe juthasson. 
Hasznos lehet így, ha okos kaputelefont használnunk az iroda ajtaján. Ugyanis ha jön a futár, bárhol is vagyunk, telefonunk segítségével bárhonnan tudunk a futárral beszélni, okos zárral pedig távolról beengedni, így nem szükséges a személyes kontaktus, kisebb az egymás megfertőzésének esélye. De mi lesz a csomaggal? Az irodaajtó mellé az irodán belül helyezzünk egy asztalt, amire lerakhatja a futár az érkezett csomagot. Majd kibontás előtt, pedig fertőtleníteni tudjuk úgy, hogy hozzá sem kell érnünk. 
-1 helyzet, ahol átadhatjuk, vagy elkaphatjuk a fertőzést.

Mennyi minden megfogunk az irodán belül!


Belegondoltál már, hogy egy nap során mennyi mindenhez ér hozzá egy kolléga, vagy mennyi mindent fog meg az iroda területén belül? Sötétítő függöny vagy reluxa elhúzója, a csap a mosdóban, az ajtók az irodaszobák között, a billentyűzetet, az egeret, a nyomtató bekapcsoló gombját, a kávéfőző gépet, és még számtalan más eszközt. Amit lehet azonnal fertőtlenítsünk használat után, de legjobb, ha előtte is. Amit pedig nem is fontos megfoguni vagy megérinteni, azt tegyük érintésmentessé.
Megszoktuk már az érzékelős csapokat, automata kéztörlő- vagy szappanadagolókat, de érintés nélkül vezérhetjük akár a világítást, a redőnyöket, a reluxákat is. Nem kell más hozzá csak egy okosotthon rendszerbe kell ezeket az eszközöket integrálni, és egy gesztusvezérlővel már irányíthatjuk is ezeket. Sőt mivel a telefonunkat úgyis megérintjük ebben a pandémiás időszakban is, okostelefonos applikációról is vezérelhetjük az iroda reluxáit vagy világítását vagy akár egyes konnektorokat is. A telefonunkat pedig így is úgy is fertőtleníteni fogjuk időnként.
-1 esély a fertőzés átadására vagy a megfertőződésre

Munkavállalók biztonsága mindig az első


Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy nem csak a vírus miatt érdemes figyelni egymásra. Ebben az időszakban biztosan kevesebben vannak az iroda épületében és eléggé furcsa érzést kelthet ez a szinte egyedüllét az épületben, a szárnyban vagy akár csak az emeleten. Mindenkinek megnyugtatóbb érzés, ha figyelemmel kísérjük a mozgásokat az irodában. Ugyanis lehet, hogy 3-4 kolléga tartja a frontot, és nem is számítanak többre, így minden más mozgás gyanús lehet.
Mozgásérzékelők és kamerák felszerelésével, folyamatosan szemmel tarthatjuk az elhagyatott folyosókat, az üres szobákat, így mindenki nagyobb biztonságban érezheti magát. Okosotthon rendszerbe integrálva ezeket az eszközöket pedig minden bent lévő kolléga követni tudja okostelefonján, így ha valahol mozgást érzékel a rendszer, már rá is pillanthatnak a kamerára, hogy nem illetéktelen behatoló.
-1 esély, hogy kollégáinknak baja essen

Vírushelyzet ide vagy oda, minden esetben fontos a kollégák vagy munkavállalóink, egymás egészsége és épsége. Mindenképpen érdemes megfogadni ezt a pár tanácsot az iroda modernizálásra, felokosítására. Kifizetődő lesz!