A mindennapi bevásárlás a szürke hétköznapok velejárója. Az utóbbi 10-20 évben szinte semmit nem változott. Elmegyünk valamelyik hipermarketbe, rójuk a sorokat majd beállunk egy hosszú sor végére, melynek végén fizetünk egy kedves, vagy épp nem annyira kedves pénztárosnál. Az utóbbi években ami újdonság megjelent, az az önkiszolgáló kassza, ami vagy gyorsít vagy nem ezen a kényelmetlen folyamaton.

Japánban és Kínában már sokan élvezik az okos boltok nyújtotta kényelmet és gyorsaságot. Két különböző koncepció, de mind a kettő zseniális.

Bevásárlás okos kosárral

A japán koncepcióban az okosság lényegében a kosárban van. Nem csak tárolóként, hanem vonalkód olvasóként is funkcionál, így már a vásárlás közben is tudjuk, mennyit költöttünk, és nem ér minket meglepetés a fizetésnél. A legvégén csak belehelyezzük egy erre kialakított boxba, a rendszer pedig még a becsomagolásról is gondoskodik helyettünk. Ennél kényelmesebbről elmondhatjuk, hogy nem mertünk még álmodni sem.

Wheelys 247 boltok, alkalmazottak nélkül

A kínai koncepció sokban hasonlít az Amazon Go üzletre Seattle-ben. Az automatizált boltokban egyáltalán nem találkozunk eladókkal. A vásárlók bankkártyával tudnak belépni az üzletekbe és telefon segítségével vásárolhatnak. Nincs sorbanállás, nincs kassza. Csak fogjuk amire szükségünk van, és már vihetjük is.