6:30

Fél hét van, fel kell kelni, indul a nap. A redőnyök szépen komótosan felgördülnek a hálószobában és a gyerekszobában, ezzel kellemessé téve az ébredést. Megszólal a szobában a Spotify reggeli vidám zene válogatás. Mire átérek a gyerekekhez már ők is talpon vannak a napfény és az ébresztő zene hatására.

okosotthon fibaro iot intelligens otthon smart home

6:40

Még kicsit álmosan átkullogok a konyhába. Reggelit kell készítenem, de nem vagyok hajlandó semmihez se nyúlni, amíg nem jutottam hozzá a reggeli kávéhoz. Már az ajtóba érve érzem az illatát, a kávéfőző tudja a dolgát: 6:40 percre frissen gőzölögve, készen kell várnia.

7:35

Már 5 perce el kellett volna indulni, hogy kényelmesen odaérjünk az iskolába, de nincs meg a gyerek másik pár cipője, a férjem meg rajtam keresi a kék színű nyakkendőjét. Mindegyik nyakkendője kék színű, de segítek neki megkeresni azt a kéket, amelyiket ma reggel szeretne hordani. Megkérdezem Alexát, hogy milyen idő lesz, és milyen a forgalom. Bedobom az esernyőt is a táskámba. Beütjük a kódot a riasztóba, és már ülhetünk is a kocsiba. Ránézek a telefonomra és tudom, hogy minden rendben van. Nem kell aggódom, hogy kihúztam-e a hajvasalót vagy a kávéfőzőt, nem kell visszaszaladnom, hogy kikapcsoljam a tévét, és amiatt se kell aggódnom, hogy valamelyik ablak nyitva maradt. Az otthonom tudja a dolgát, ezeket automatikusan kikapcsolja távozáskor, és értesít a telefonomon, ha valami nyitva maradt.

12:20

Az ebédidőm végén ránézek a telefonomra. Minden a legnagyobb rendben, csak két értesítés jött a Fibaro okosotthon rendszer alkalmazásából, miszerint a macska 10:05-kor kiment a lakásból, és 11:37-kor visszaérkezett. Ránézek a kamera képekre, épp a kanapén lustálkodik, minden a lehető legnagyobb rendben van.

okosotthon fibaro iot intelligens otthon smart home

14:35

Értesítést kapok a telefonomra, valaki belépett a bejárati ajtón. A gyerekek azok, rendben megérkeztek haza. Rá is nézek a kameraképekre. Felhívom őket, és meg is kérdezem, hogy mi volt ma a suliban.

15:11

Ismét egy értesítést kapok a telefonomra, a Fibaro szólt, hogy bekapcsolták a tévét. Felhívom a nagyobbik fiamat, biztos vagyok benne hogy ő a tettes. Emlékeztetem, hogy nagyon sok házi feladatok kaptak matekból, és dolgozata lesz töriből. Sikerül kialkudnia nálam egy fél órát, aztán folytatja a tanulást. Ezt ellenőrizni is tudom.

17:00

Hazaesek a munkából. Átöltözök, és irány a konyha, valamit össze kell ütni vacsorára. Bekapcsolom a szagelszívót, az ablak pedig automatikusan kinyílik. Mennyit veszekedtünk ezen régen a férjemmel, hogy ezt mindig elfelejtettem! Több fény kell a zöldségek aprításához, de csupa kosz a kezem. Szólok Alexának, hogy kapcsolja fel a lámpát a konyhában.

okosotthon fibaro iot intelligens otthon smart home

19:30

Kész a vacsora. Megterítem az asztalt, tele a kezem, így szólok Alexának, hogy kapcsolja be a Sonos hangrendszert, és egy halk zenét játsszon a háttérben.

20:30

A vacsora után lefektetjük a gyerekeket és nézünk még egy filmet az urammal. Egy gombnyomásra legördülnek a redőnyök, bekapcsol a projektor és a fényerő a mozizáshoz alkalmas szintre csökken.

okosotthon fibaro iot intelligens otthon smart home

00:25

Lefeküdtünk aludni, de úgy néz ki túl sok üdítőt ittam a filmhez, és ki kell mennem a mosdóba. Felkelek az ágyból, kinyitom az ajtót. A folyosón egy kellemes útmutató fény kapcsolódik fel, ami nem bántja a szemem. Visszatérek az ágyba és hamar vissza is alszom.

Hogy hogyan valósítható meg mindez? A Fibaro vezeték nélküli okosotthonnal vezérelhetjük meglévő elektromos eszközeinket. Napi rutinunkhoz logikákat, úgynevezett „jeleneteket” állíthatunk be. A Fibaro-hoz pedig már hozzá illeszthető az Amazon Echo hangszóróba épített okos asszisztens, mely mesterséges intelligenciával rendelkezik. Az Echo-val hangparancsok útján vezérelhetjük a rendszerbe vont eszközeinket.

okosotthon fibaro iot intelligens otthon smart home