A szén-monoxid, avagy csendes gyilkos, egy hírhedt kísérője a téli hónapoknak. Bár manapság széles körben ismertek a szén-monoxid mérgezés tünetei és kiváltó okai, mégis minden fűtési szezonban hallani balesetekről.

A jó hír az, hogy ezek könnyedén megelőzhetőek, amennyiben követed a következő 5 lépést.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

1. Szén-monoxid érzékelő elhelyezése

A szén-monoxid szivárgásánál kulcsfontosságú, hogy minél előbb felismerjük a gáz jelenlétét.

A szén-monoxid mérgezésnek persze vannak testi tünetei is, mint a fejfájás, szédülés, fáradtság. Ám ez rövid idő alatt eszméletvesztéshez is vezethet. Jobb, ha ezeknek okos eszközeiddel elébe mész.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

A FIBARO Szén-monoxid érzékelője már alacsony koncentrátumban képes észrevenni a szénmonoxid jelenlétét. Ajánlott minden hálószobába és az előszobába felszerelni.

Mivel a szén-monoxid felfelé száll, érdemes az ajtóktól és ablakoktól magasabbra és távolra helyezni. Valamint az optimális mérés érdekében a plafontól legalább 15 cm-es távolságba, a padlótól pedig 1,5 méterre. Fontos továbbá, hogy a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre legyen elhelyezve a szén-monoxid érzékelő okos eszköz.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

2. Fűtésrendszer karbantartása, ellenőrzése

A téli fűtésszezon előtt, ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni a fűtésrendszerünket. A leggyakoribb baleseti források a rosszul beszerelt, elavult gázkészülékek és nyílt égésterű berendezések: sütők, tűzhelyek, gázkazánok stb.

Érdemes a kéményeket is hasonló gyakorisággal megnézetni. Ha eltömődés vagy dugulás jelentkezik, az könnyen vezethet a mérgező gázok visszaszivárgásához a lakótérbe.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

3. Konyhai elszívó vs. fűtőberendezés

Kevesen tudják, de a konyhai elszívónk vagy akár a ruhaszárítónk is, olyan erős berendezések, amelyek visszaszippanthatják a füstöt a kéményből. Így ha egyszerre megy a fűtés és ezek az eszközök, az könnyen bajhoz vezethet.

Építtess be reteszelést, azaz automatikus zárást, hogy még véletlenül se történhessen baleset.

4. Biztosítsd otthonod szellőzését!

Energiatakarékossági megfontolásból a szigetelés kulcsfontosságú. Igyekszünk az otthonunkat minél jobban lezárni, becsomagolni. Pedig ez az egészségünkre nézve nem a legjobb taktika.

A nyílt égésterű gázkészülékeknél fontos a megfelelő légmennyiség biztosítása, ellenkező esetben az égéstermék visszaáramlik a kéményen keresztül. A tökéletesen hő és hangszigetelt nyílászárók világában, kiemelten fontos ezen nyílt égésterű berendezések légellátása.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

5. Mindig légy résen!

Nem véletlenül ismerjük a szén-monoxidot a „csendes gyilkos”-ként. A mindennapos tevékenységeinknél is ajánlott a fokozott figyelem.

Főzés közben mindig szellőztess, valamint zárt térben kerüld a széntüzelésű grillt!

A legtöbbet emlegetett felhívás talán az autómotor járatása zárt térben. Ennek ellenére még mindig sokan feledkeznek bele az autójuk bütykölésébe a garázsban.