Bár szerencsére még messze van, de lassan érdemes fontolgatni a fűtési rendszerünk felkészítését a következő szezonra.

Sajnos minden télen hallunk szörnyű híreket szén-monoxid okozta halálesetekről, vagy legalábbis enyhébb mérgezésekről. Egy régebbi kazán, egy nem ellenőrzött konvektor, egy rossz gázzal működtetett kályha komoly veszélyt jelenthetnek, a belőlük kiáramló szén-monoxid végzetes mérgezést is okozhat. Mivel egy színtelen, szagtalan gázról beszélünk, így mindenképpen érzékelő szükséges a detektálásához. Ha nem rendelkezünk ilyen eszközzel, akkor már csak a rosszullét megjelenése után kezdünk el gyanakodni, ilyenkor sokszor már túl késő.

Mivel tud többet egy okos CO érzékelő, mint egy hagyományos?

Egy okosotthon rendszerhez illeszthető érzékelő nem csak a detektálásban, hanem a veszély elhárításában is segít. Felkészülve az efféle vészhelyzetekre automatizáhatjuk az ablakokat, amelyek ilyenkor a központtól kapott jelre kinyílnak. Az okos zárral rendelkező ajtónkat is feloldhatjuk, hogy a család akadálymentesen, a lehető leggyorsabban kijusson a házból.

A Z-Wave-es technológiának köszönhetően egy ilyen rendszer már átépítés nélkül, megfizethető áron kialakítható. 

okosotthon co érzékelő szénmonoxid szénmonoxid érzékelő FIBARO IOT Z-Wave

FIBARO

Az okos CO sensor ráadásul nem csak hanggal jelzi a szénmonoxid túl magas szintjét, hanem a telefonunkra is értesítést küld. Így akkor is értesülünk a veszélyről, ha épp nem vagyunk otthon. Okos érzékelőnk ráadásul már a legkisebb szénmonoxid jelenlétet is képes felismerni, ami azért fontos, mert ennek a gáznak a hosszú távú minimális jelenléte is egészségkárosodáshoz vezethet. Ha pedig kisállatunk van a lakásban, és eszközünk jelzi a mérgező gáz első jeleit, van időnk hazarohanni, és megoldani a problémát.