Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szén-monoxid érzékelő elhelyezése - Lépésről lépésre

Sokat írtunk már arról, hogy milyen veszélyekkel jár a szén-monoxid mérgezés és hogyan lehet ellene védekezni

Az azonban keveset tárgyalt téma, hogy hogyan kell a leghatékonyabb megelőzési eszközt, a szén-monoxid érzékelőt elhelyezni. 

Ezek a felszerelési jó tanácsok nem csak az érzékelés szempontjából fontosak, hanem hogy a riasztót biztosan és minél előbb meghalljuk. Különben a fáradalmainknak nincs sok értelme. 

FIBARO okos otthon smart home co sensor szén-monoxid érzékelő

1. Mely helyiségekbe?

Minden olyan helyiségben, ahol gázfogyasztó készülék található, (főleg az itt megemlített fajtákból) kell hogy kerüljön szén-monoxid érzékelő.

Valamint a mindennapos életvitel szempontjából kulcsfontosságú helyiségekbe: hálószoba, nappali, stb.

2. Hova pozicionáljuk?

Ahhoz, hogy a szén-monoxid érzékelőnk mindig hatékonyan működjön és azonnal jelezzen szivárgás esetén, fontos a helyes pozícionálás. Ez helyiségenként eltérhet.

Potenciális szén-monoxid forrásos (pl.: kazán) helyiségeknél, a forrástól 1-3 méterre. Plafonra szerelésnél 30 méterre minden egyes faltól, falra szerelésnél 30 cm-re a mennyezettől.

Érdemes tudni, hogy a szén-monoxid felfelé száll. 

Viszont, az egyéb helyiségekben olyan magasságba, ahol a lakók levegőt vesznek. Nappaliban fej magasságba, hálószobában az ággyal egy szintre, a kimagasló védelem érdekében.

FIBARO okos otthon smart home co sensor szén-monoxid érzékelő

3. Mire kell odafigyelni még?

Fontos, hogy külső tényezők ne befolyásolják a szén-monoxid érzékelő működését. 

  • Célszerű az ablakoktól, ajtóktól, ventillátoroktól tisztes távolságban elhelyezni, hogy a szobában jelenlévő valós szén-monoxid koncentrátumot mérje.
  • Ahol a levegő áramlását bármi akadályozhatja: függöny, bútor, extra fal, ne kerüljön szén-monoxid jelző.
  • Kerüljük az olyan helyen, ahol nagy eséllyel porosodhat, szennyeződhet az eszköz.

Ezen tanácsok mellett, mindig érdemes szakértő véleményét kikérni felszerelés, illetve működtetés szempontjából is.

Ha pedig szén-monoxid érzékelőt keresel, mi mindenképp a FIBARO CO Sensor - Szén-monoxid érzékelőt ajánljuk.

0 Tovább

Milyen hosszú távú következményekkel jár a szén-monoxid?

Arról, hogy mi a szén-monoxid és hogyan keletkezik, már előző blog bejegyzéseinkben olvashattatok.

Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a levegőben akár kis mennyiségben jelenlévő szén-monoxid, hosszú távon milyen következményekkel jár.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid egy nagyon mérgező gáz.  Belélegzés után, a véráramba kerülve, a szén-monoxid atomok csatlakoznak a vörösvértestekhez. Így komplex szén-monoxid-hemoglobin atomokat képeznek, amelyek csökkentik a szervezet oxigénfelvételét, ezáltal akadályozva az oxigén ellátást. Huhh, ezzel le is tudtuk a mai napra a kémiát.

Mivel a szén-monoxid 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vörösvértestekhez, mint az oxigén, ezért a szén-monoxidot már csekély mennyiségben is megköti szervezetünk.

És itt kezdődik a probléma.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

Amennyiben nagy mennyiségben van jelen szén-monoxid a levegőben azonnali, könnyen érzékelhető hatásokat vált ki. Ilyen a fejfájás, a szédülés, az émelygés, extrém esetben látás- és hallásképesség csökkenése, eszméletvesztés, vagy akár halál.

Kis mennyiségben a szén-monoxid mérgezés hatásai már nem ennyire egyértelműek. Hosszú távon tehát, anélkül, hogy ezt észrevennénk, csökken a szívizmot ellátó koszorúerek keringése, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, koszorúér szűküléshez, és növekszik a szívinfarktus kockázata.

Ismerősek ezek a következmények? Lehetséges, mivel a dohányzás is, például, aktív szén-monoxid kibocsátással jár.

Szerezz be szén-monoxid érzékelőt!

Szerencsére van megoldás. Manapság már nagyon kifinomult szén-monoxid érzékelőket lehet találni a piacon.

Ilyen a FIBARO Szén-monoxid érzékelője. Már alacsony koncentrátumban is jelzi a mérges gáz jelenlétét és az előre megadott beállítások szerint, akár ki is szellőzteti a házad.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

0 Tovább

Hogyan védekezz szén-monoxid mérgezés ellen? – 5 lépésben

A szén-monoxid, avagy csendes gyilkos, egy hírhedt kísérője a téli hónapoknak. Bár manapság széles körben ismertek a szén-monoxid mérgezés tünetei és kiváltó okai, mégis minden fűtési szezonban hallani balesetekről.

A jó hír az, hogy ezek könnyedén megelőzhetőek, amennyiben követed a következő 5 lépést.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

1. Szén-monoxid érzékelő elhelyezése

A szén-monoxid szivárgásánál kulcsfontosságú, hogy minél előbb felismerjük a gáz jelenlétét.

A szén-monoxid mérgezésnek persze vannak testi tünetei is, mint a fejfájás, szédülés, fáradtság. Ám ez rövid idő alatt eszméletvesztéshez is vezethet. Jobb, ha ezeknek okos eszközeiddel elébe mész.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

A FIBARO Szén-monoxid érzékelője már alacsony koncentrátumban képes észrevenni a szénmonoxid jelenlétét. Ajánlott minden hálószobába és az előszobába felszerelni.

Mivel a szén-monoxid felfelé száll, érdemes az ajtóktól és ablakoktól magasabbra és távolra helyezni. Valamint az optimális mérés érdekében a plafontól legalább 15 cm-es távolságba, a padlótól pedig 1,5 méterre. Fontos továbbá, hogy a potenciális szén-monoxid forrástól 1-3 méterre legyen elhelyezve a szén-monoxid érzékelő okos eszköz.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

2. Fűtésrendszer karbantartása, ellenőrzése

A téli fűtésszezon előtt, ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni a fűtésrendszerünket. A leggyakoribb baleseti források a rosszul beszerelt, elavult gázkészülékek és nyílt égésterű berendezések: sütők, tűzhelyek, gázkazánok stb.

Érdemes a kéményeket is hasonló gyakorisággal megnézetni. Ha eltömődés vagy dugulás jelentkezik, az könnyen vezethet a mérgező gázok visszaszivárgásához a lakótérbe.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

3. Konyhai elszívó vs. fűtőberendezés

Kevesen tudják, de a konyhai elszívónk vagy akár a ruhaszárítónk is, olyan erős berendezések, amelyek visszaszippanthatják a füstöt a kéményből. Így ha egyszerre megy a fűtés és ezek az eszközök, az könnyen bajhoz vezethet.

Építtess be reteszelést, azaz automatikus zárást, hogy még véletlenül se történhessen baleset.

4. Biztosítsd otthonod szellőzését!

Energiatakarékossági megfontolásból a szigetelés kulcsfontosságú. Igyekszünk az otthonunkat minél jobban lezárni, becsomagolni. Pedig ez az egészségünkre nézve nem a legjobb taktika.

A nyílt égésterű gázkészülékeknél fontos a megfelelő légmennyiség biztosítása, ellenkező esetben az égéstermék visszaáramlik a kéményen keresztül. A tökéletesen hő és hangszigetelt nyílászárók világában, kiemelten fontos ezen nyílt égésterű berendezések légellátása.

okosotthon okos otthon smart home co sensor FIBARO szénmonoxid érzékelő

5. Mindig légy résen!

Nem véletlenül ismerjük a szén-monoxidot a „csendes gyilkos”-ként. A mindennapos tevékenységeinknél is ajánlott a fokozott figyelem.

Főzés közben mindig szellőztess, valamint zárt térben kerüld a széntüzelésű grillt!

A legtöbbet emlegetett felhívás talán az autómotor járatása zárt térben. Ennek ellenére még mindig sokan feledkeznek bele az autójuk bütykölésébe a garázsban.

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)