1. Mert reggel napfényre kelhetünk

Az okos árnyékoló tulajdonosoknak irigylésre méltó a reggeli ébresztője. Tökéletes sötétségben aludhatnak, reggel pedig szépen lassan felgördülnek a redőnyök, vagy elhúzódnak a sötétítőfüggönyök, ezzel megszépítve az ébredés pillanatát.

okosotthon smart home iot z-wave okos redőnyvezérlés okos árnyékolóvezérlés

  1. Mert növeli a biztonságérzetünket

A redőnyök sokat hozzátesznek egy otthon biztonságához. Ha elutazunk, és hosszabb távon nem vagyunk otthon, érdemes lehúzva tartani őket. Ha növényeink vannak otthon, beállíthatjuk, hogy csak naplemente után húzódjanak le. Tovább fokozhatjuk a biztonságot azzal, ha nem tartjuk lent folyamatosan – ezzel egyértelművé téve, hogy huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthon. Egy okosotthonnal egybekötött redőnyvezérléssel jelenlét szimulációval téveszthetjük meg a betörőket.

okosotthon smart home iot z-wave okos redőnyvezérlés okos árnyékolóvezérlés

  1. Mert spórolhatunk vele

A nyári hónapokban beállíthatjuk, hogy amikor a legjobban éri a szobánkat a nap, automatikusan lehúzódjanak az árnyékolók, akkor is, ha nem vagyunk otthon. Így egy kevésbé felmelegedett otthonba érkezünk haza, nem kell nagy teljesítményen működtetnünk a klímánkat. Télen pedig fent tarthatjuk a redőnyöket, amíg süt a nap, amikor lenyugszik, akkor automatikusan legördülnek, így bent tartva a felmelegedett levegőt.

okosotthon smart home iot z-wave okos redőnyvezérlés okos árnyékolóvezérlés

  1. Mert vihar esetén sem kell aggódnunk a napernyők miatt

Léteznek olyan redőnyvezérlő modulok, amelyekkel bármilyen motoros árnyékolót vezérelni tudunk, így a terasz napellenzője sem kivétel. Kertes házaknál és nyaralóknál nagyon kellemes árnyékot adnak a terasznak, így rendkívül népszerűek. A kinti bútorokat is védik a napsugárzástól, éppen ezért hasznos, ha többnyire nyitott állapotban hagyjuk. Egy nyaraló esetében viszont ez problémás, hiszen ha hirtelen vihar alakul ki, nem vagyunk ott, hogy behúzzuk, és a nagy szél félő, hogy letépi vagy tönkreteszi értékes berenedezésünket. Az okosotthonhoz rendelt árnyékoló időjárás figyelő állomáshoz kapcsolható, így ha megnövekszik a szélsebesség, automatikusan behúzódik a napellenzőnk.

okosotthon smart home iot z-wave okos redőnyvezérlés okos árnyékolóvezérlés

freshdesignpedia

  1. Mert lenyűgözhetjük vendégeinket

Egy mozieste sikeressége a barátokkal vagy a pároddal nem csak a jó filmen múlik. Alapozd meg az estét a megfelelő hangulattal. Az okosotthonnal egybekötött, automatizált függönyök vagy redőnyök jelenetekhez kapcsolhatók, így beállíthatsz olyan programot, ahol gombnyomásra legördül a projektor, elsötétül a szoba, és a megfelelő hangulatvilágítás kapcsolódik be.

okosotthon smart home iot z-wave okos redőnyvezérlés okos árnyékolóvezérlés

Hogyan valósítható meg mindez?

Egy ilyen otthonautomatika rendszer elsőre komoly befektetésnek, egyenesen luxusnak tűnhet, pedig a technológia fejlődésének köszönhetően már egyáltalán nem az. A vezeték nélküli megoldások ráadásul lehetővé teszik, hogy egy meglévő otthonba is, komoly átalakítások nélkül telepíthessünk ilyen rendszert. Az okosotthonok népszerűsége már Magyarországon is érezhető, egyre több ismerősünk otthonában található legalább alap szintű intelligencia. Léteznek külön okos redőny megoldások, távolról elérhető szolgáltatásokkal, viszont egy kicsivel nagyobb befektetéssel olyan vezeték nélküli okosotthon rendszerrel is megvalósíthatjuk mindezt, mint a FIBARO. Ha komplett automatika kialakítására első körben nincs is keretünk, akkor is érdemes ezt a megoldást választani, hiszen a vezeték nélküli eszközökkel bármikor rugalmasan bővíthetjük a rendszert. Így mindent egy alkalmazáson belül vezérelhetünk.

Ha érdekel egy ilyen rendszer, további információkat itt találhatsz: otthonautomatika.hu