Okos élet – milyen lesz az életünk a közeljövőben?

Az emberiség, a technológia fejlődése soha egyetlen pillanatra sem áll meg. De mi is ami előre viszi ezt a fejlődést?

Ha jobban megfigyeljük, a feltalálók egyik fő motiváció mindig is a kényelem volt. Ha nem lennének lusta emberek, talán sosem találták volna fel az autót, a mosógépet vagy a számítógépet. Az emberek információéhségének köszönhető a mobiltelefon, rádió és televízió. A hadiipar fejlődése is sok hasznos találmánnyal gazdagította vagy könnyítette meg hétköznapjainkat, hiszen a biztonságérzetünk fokozása való igény is rengeteg feltaláló agyában kelt fantasztikus ötleteket.

Az utóbbi időkben azt tapasztalhatjuk, mintha egy újabb ipari forradalmat élnénk meg. Szinte naponta láthatunk cikkeket arról, milyen újabb és újabb találmányok jelennek meg a köztudatban, amelyek használatától talán ma még idegenkedünk, de lehetséges, hogy pár éven belül már ugyanúgy elképzelhetetlennek találjuk az életünket nélkülük, mint most az okostelefonunk nélkül.

A mi generációnk egyik fő problémája, hogy sajnos egyre kevesebb szabadidővel rendelkezünk, ezért megnőtt az igény arra, hogy a lehető legtöbb terhet levegyünk a vállunkról, a napi teendőinket gyorsabban, egyszerűbben elláthassuk. Valljuk be őszintén, az otthoni teendők terén egyre lustábbak vagyunk, így nagymértékben megnőtt a hajlandóságunk arra, hogy a megfelelő automatizmusokért, eszközökért akár jelentősebb összeget is kifizessünk. Ezért látni egyre több olyan találmányt, amelyek egyre ügyesebben, egyre hatékonyabban ellátják ezeket a macerás feladatokat helyettünk. Így lehet egyre jobban létjogosultsága az okosotthonoknak, az egyre több funkcióval rendelkező háztartási gépeknek, és hosszabb távon a mesterséges intelligenciával rendelkező robotoknak.

A másik fő irány, ami különösen megmozgatja korunk fejlesztőinek fantáziáját az a fokozódó információ éhségünk, különösen a saját testünk működésével kapcsolatban, így egyre több embernél látni okosórákat és más okosított hétköznapi tárgyakat, amelyek egyre több mindent tudnak egészségi állapotunkról, vagy arról hogy mennyit mozgunk, mennyi folyadékot iszunk. Ehhez tartozó applikációk pedig tanácsokat is adnak életmódunkkal kapcsolatban.

A harmadik igencsak bíztató irány az emberiség egyre jobban ébredező környezettudatossága, amely forradalmasítja a közlekedést és az energiafogyasztásunkat is, így egyre több zöldrendszámú elektomos autót láthatunk, valamint az újrahasznosításban és a napenergia felhasználásában is nagy előrelépések történtek.

Íme a mi kedvenc listánk a manapság megjelent legfantáziadúsabb fejlesztésekről, találmányokról:

  1. FoldiMate

Ez a hajtogató automata gép bizonyára minden olyan ember álma, aki szokott otthon mosni, legyen az háziasszony gyerekekkel, vagy agglegény. Arra számítunk, hogy éveken belül teljesen normális lesz az ezekhez hasonló gépek használata a háztartásokban.

  1. Okos hajkefe

Ahogy már említettük, egyre kevesebb időnk van, így ha egy ilyen hajkefével megspórolhatunk egy vagy inkább több utat a hajgyógyászatra, és ráadásul naponta kapunk információt hajunk állapotáról, máris kedvet kaphatunk egy ilyen eszköz vásárlásához. A hozzá tartozó applikációval tanácsokat is kapunk, hogy milyen terméket kellene használnunk, így egy új marketing fogásként a szépségipar is láthat benne fantáziát.

  1. Mini robot az eszközök ki-be kapcsolásához

Ezeknek a kis okos gombnyomó robotoknak a segítségével rengeteg mindent elindíthatsz akár távolról is, így fel se kell állnod, hogy lefőzd a kávét, lekapcsold a villanyt. Nem kell többé hazaszaladnod, hogy elindítsd a mosást, vagy megetesd a macskát. Készíts elő mindent, a kis robot pedig végzi a dolgát.

  1. Vespa robot bőrönd helyett

Ha ezek rendkívül jópofa guruló robotok elterjednek, akkor valószínűleg pár év múlva nem látunk a reptereken nehéz bőröndökkel bajlódó embereket.

  1. Szemetes, ami újrahasznosítja az ételmaradékot

Íme egy remek példa a környezettudatos eszközök elterjedésére a hétköznapokban.

  1. Napelemes tetőcserép

A Tesla nem csak az autóiparban, de a napenergia felhasználásban is nagy előrelépéseket tett. Ezek a napelemes tetőcserepek forradalmasíthatják a teljes ipart.

  1. Repülő taxi

Az életünk talán túl nagy részét töltjük utazással, sokszor dugókban ülve, így nem meglepő, hogy már ez irányban is van igencsak előrehaladott állapotban lévő projekt.

  1. Élj úgy, mint a Vasember!

Igen, jól látod, a Vasemberben látott hangvezérelt okosotthon már nem csak fikció. Tőlünk nyugatabbra már egyre több otthonban van hangvezérléshez használható eszköz. A Google, az Amazon és az Apple már látványos fejlődést ért el a technológiában, egyelőre úgy néz ki, az Amazon vezeti a mezőnyt.

9. Biztonságos otthonok

Az otthonunk biztonsága mindenki számára fontos, így fontos, hogy a technológia ezirányba is fejlődjön. Akinek igazán fontos a család biztonsága, vagy van szenilis idős rokona, az biztosan vevő lesz egy ilyen találmányra: 

10. A robotok megjelenése az otthonokban

Egy szülőnek mindent megér a gyermeke biztonsága. Azért, hogy mindent megadhassanak nekik, gyakran rengeteget kell dolgozniuk, így nem csoda, ha fáradtan érkeznek haza. Nekik is kijár a pihenés, ilyenkor nagy segítség lehet egy olyan robot, mint Kuri, aki akár a mesét is felolvassa a gyerekeknek. A napi otthoni teendők elvégzése közben is hasznos lehet, ha ez a kis jópofa gép szemmel tartja a gyerekeket. 

0 Tovább

Tényleg lehetséges? Mobiltelefon töltés vezetékek nélkül

Végre egy cég, amely ki meri mondani: valóban megoldotta a mobileszközeink töltését vezetékek nélkül. A Yank Tech nevű startup cég úgy néz ki áttörést ért el a vezeték nélküli töltés tudományában. Ha valóban működik, ez lesz az első olyan töltő, amely valóban vezeték nélkül oldja meg ezt a mindennapos procedúrát. Úgy néz ki a befektetők is látnak fantáziát ebben a technikai újításban, hiszen már össze is gyűlt a $25,000 amit célul kitűztek.

A Motherbox-nak nevezett termék azt ígéri, hogy kábel használata nélkül fel tudja tölteni az Android-os és iOS telefonokat is, 2-10 watt teljesítménnyel, attól függően, hogy milyen messze vagyunk a MotherBox-tól. Az eszköz maga úgy néz ki, mint egy kis focilabda, amelyet csatlakoztatni kell a konnektorhoz. A cég ígér kisebb, akkumulátorról működő verziót is. Ugyanakkor a feltöltendő eszközökhöz csatlakoztatni kell egy fogadó egységet is az USB porton keresztül.

Egyelőre az eszköznek megvannak a korlátai, mégis egy fontos lépés a vezeték nélküli technológia kialakításában. Ahogy egyre több eszközünk csatlakozik az IOT-hez, úgy egyre jobban megnő az igény is arra, hogy ne kelljen őket egyesével kábelen keresztül tölteni, hanem egy eszközzel egyszerre megoldhassuk mindezt.

Az első termékek kiszállítása szeptemberben érkezik meg, és $79 –ba fog kerülni.

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (67),smart home (41),okos otthon (31),intelligens otthon (21),otthonautomatika (19),smarthome (19),iot (17),FIBARO (14),fibaro (13),z-wave (11),IOT (9),okos ház (7),okos eszköz (7),lakberendezés (6),design (5),mesterséges intelligencia (5),otthon (4),lakásfelújítás (4),biztonság (4),FIBARO (4),okos konyha (4),fűtésvezérlés (4),berendezés (3),co sensor (3),okos világítás (3),fűtés (3),világítás (3),okosház (3),okos eszközök (3),construma (3),futurizmus (3),okos nyaraló (3),életmód (2),smartme (2),zwave (2),technológia (2),alexa (2),szén-monoxid érzékelő (2),kislakás (2),okos lakás (2),virtuális valóság (2),DIY (2),okoslakás (2),otthon design (2),airbnb (2),ingatlan (2),szénmonoxid érzékelő (2),futurism (2),jövő technológia (2),találmányok (2),vezetéknélküli eszköz (2),okos termosztát (2),CES2018 (2),ces (2),tech (2),2017 trendek (2),okos autó (2),IoT (2),jövő (2),otthon design tippek (2),amazon (1), biztonságos otthon (1),energiamagtakarítás (1),nyílt nap (1),echo (1),épületek (1),utazás (1),co érzékelő (1),CES (1),Z-Wave (1),szénmonoxid (1), generációk (1),hangvezérlés (1),AI (1),echo dot (1),nyaralás (1),telefontöltés (1),kirándulás (1), okos zár (1),találmány (1), (1),siri (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),kütyü (1), füstérzékelő (1),lakások (1),élettér (1),okos redőnyvezérlés (1),smart kitchen (1),otthonok (1), szén-monoxid érzékelő (1),design világítás (1),okos konnektor (1),wallplug (1),kutatás (1),videochat (1),házimunka (1),karácsony (1),ünnepi fények (1),ifa2017 (1),okos hűtő (1),dekoráció (1),okos randizás (1),konyha (1),modern ház (1),okosotthon ipar (1),intelligens otthon (1),halloween dekoráció (1),halloween (1),ünnepek (1),okos fűtés (1),energiamegtakarítás (1),okosotthon rendszerek (1),művészet (1),felújítás (1),okos_otthon (1),okos paplan (1),alvás okosan (1),alvás (1),okosotthon (1),kisállatok (1),intelligens ház (1),kütyük (1),technology (1),ötletek (1),tipp (1),távoli vezérlés (1),távoli elérés (1),1 nap (1),fürdőszoba (1),sonos (1),diy (1),IKEA (1),okos árnyékolóvezérlés (1),okos távirányító (1),garzon (1),eladás előtt ingatlan (1),ingatlan eladás tippek (1),ház eladás (1),lakás (1),gyorsétterem (1),ces2017 (1),automata étterem (1),okos étterem (1),vezeték nélküli töltő (1),fejlesztések (1),2017 trend (1),dekor (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),2017-es trendek (1),lakás design (1),navigáció (1),okos tükör (1),lézerprojektor (1),okos otthon (1),tomtom (1),okos kütyü (1),vezetéknélküli kamera (1),okosóra (1),mozgásérzékelő (1),design tippek (1),otthon automatika (1),alkalmazások (1),time management (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),applikációk (1),informatika (1),button (1),mini eszközök (1),elektronika (1),házépítés (1),újítások (1),okos alvás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),egészség (1),irodafelújítás (1),Do it yourself (1),okos zár (1),feladat (1),csináldmagad (1),érintés nélküli vezérlés (1),távvezérlés (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),építészet (1),okos fűnyíró (1),jövő szakmái (1),szakma (1),Internet of things (1),AR (1),nyitásérzékelő (1),hosszú hétvége (1),selfie (1),tárolás (1),nyaralók (1),lépcső világítás (1),repülő autó (1),vezeték nélküli okosotthon (1),vezetékes okosotthon (1),helykihasználás (1),smartshop (1),okosbolt (1),autócsodák (1),Aero Mobil (1),amazon echo look (1),divatblogger (1),divat (1),amazon (1),automatika (1),oktatás (1),digitális jövő (1),VR (1),kert (1)