A legelső villanykörte feltalálásakor még nagyon egyszerű cél vezérelte megalkotóját: a nappali világosságot kitolni a gázlámpáknál kisebb kockázatú megoldással. Azóta, hogy az első modellek forgalomba kerültek, és forradalmasították a világot, hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen változtak az igények az energiatakarékosság és élettartam tekintetében is.otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

connectedlife.style

 

Napjainkban a modern kutatásokból kiderült, hogy a mesterséges fénynek hátrányos hatása is van, a szervezetünkre, amivel a feltalálói nem számoltak. A biológiai óránk függ a világosság és sötétség egyensúlyától. A megnyújtott mesterséges világosság a napnak egy rossz szakaszában megzavarhatja a melatonin termelődést, a hormont, ami abban segít, hogy hosszan és mélyen aludjunk. A munkahelyeken, a hosszasan mesterséges fénynek kitett embereknél sokszor egészségügyi gondokat okoz, a folyamatos fáradtságtól kezdve a depressziós tünetekig.   

Így, hogy biológiailag is kötve vagyunk a nap ciklusához, fontos odafigyelni arra, hogy meglegyen az egészséges egyensúly a sötétben és a mesterséges fényben töltött időnk közt. Az otthonunknak képesnek kell lennie arra, hogy biztosítson elegendő fényt ahhoz, hogy aktívak és produktívak legyünk, alváskor pedig a teljes sötétséget, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy egészségesek és boldogak legyünk.

Mit kell tudnia egy otthoni világításnak?

„Egy szoba olyan, mint egy színpad. Ha fények nélkül látod, a világ leghidegebb pontja lehet a világon.” Paul Lynde, színész

otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

connectedlife.style

A világosság mértékén kívül a fény színének is befolyásoló hatással van szervezetünkre. A hideg, kék fény sokkal éberebbé tesz, míg a meleg hőmérsékletű, narancsos fénynek nyugtató hatása van. A korai órákban, amikor az emberek még nagyon aluszékonyak, a halvány vörös fény alkalmas arra, hogy segítsen eligazodni a fürdőszobába vagy a konyhába menet anélkül, hogy megzavarja a hormonok egyensúlyát vagy az alvási szokásainkat.

Amikor mérlegeljük, hogy egy szobába milyen világításra lesz szükség, nem csak a fényerőre és színre kell gondolnunk. Azt, hogy egy szoba mennyire világos vagy sötét, az ablakok mérete, száma is befolyásolja, illetve a berendezés is. Az viszont, hogy a szoba minden részén égjen a villany, sokszor szükségtelen, pláne hogy a villanyszámlát is fölöslegesen növeli. A világítás megtervezése így gyakorlatilag annak a művészete, hogy kitaláljuk, hogyan legyen minél világosabb a lakás úgy, hogy ne kerüljön mindez nekünk túl sokba havi szinten.

A mindennapokban, hogy a szobákban optimális legyen a világítás némi macerával jár. Ha belépünk egy sötét szobába, fel kell kapcsolnunk a világítást, hogy a redőny kezelőjét megtaláljuk, és beengedjük a fényt, majd ismét le kell kapcsolnunk. Éppen ezért sokszor elhanyagoljuk, kihagyjuk ezeket a lépéseket. Ha mindezt automatizálhatjuk – vagy legalább egy eszközzel vagy mobiltelefonnal irányíthatjuk – biztosíthatjuk a folyamatos egészséges fénymennyiséget anélkül, hogy észrevennénk.

otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

Mire jó az okos világítás?

„Alakítsd ki minden világításodat dimmerelhetővé, ugyanis egy bizonyos kor után játszhatunk a világítással, és beállíthatjuk úgy, hogy a lehető legjobban nézzünk ki. Olcsóbb, mint a plasztikai műtét.”  Bryan Batt, színész

A legalapvetőbb funkciója az okos világításnak a kényelmes kapcsolgatása és dimmerelhetősége a különböző fényforrásoknak. Ez két különböző módon érhető el: egyrészt egy telefon vagy tablet alkalmazásán keresztül, ahol egy grafikus felület segítségével távirányítóként funkcionál eszközünk.  Ezek a rendszerek általában csak arra szolgálnak, hogy vezéreljük a világítást, időnként tartalmaz más árnyékoló, vagy fűtési opciókat.

otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

connectedlife.style

Ha egy lépéssel tovább megyünk a multi-room vezérlésben, akkor elérkezünk ahhoz a szinthez, ahol már a világításunkat akár anélkül is tudjuk irányítani,  hogy ott lennénk fizikailag. Ezt használhatjuk arra, hogy minden világításunkat lekapcsoljuk távozáskor egyszerre, miután már elhagytuk az otthonunkat. Azok számára is nagyon hasznos lehet egy ilyen funkció, akik nehezen mozognak, esetleg nem érik fel a kapcsolókat. Hazaérkezéskor sokat segít, ha ezeket a világításokat már előre fel tudja kapcsolni.

otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

Fény lehetőségek a szivárvány minden színében

Gyártók, mint például a Philips létrehoztak olyan világításokat, amelyeknek a színét kedvünk szerint változtathatjuk. Ha hangulatvilágításra van szükségünk egy házibulihoz, vagy nyugalomra van szükségünk egy fárasztó nap után, esetleg a házimozizáshoz is kitalálhatunk lenyűgöző színsémát, amely illik a hangulatunkhoz.

Egyre nagyobb az érdeklődés az úgynevezett biodinamikus világítások irányába is, melyek színe úgy változik, hogy az igazodjon a nap során a felhasználó igényeihez, az emberek biológiai órájához. Ezt előszeretettel használják irodai      környezetben.

Hogy kéne irányítanod az okos világításodat?

Természetesen rendkívül sok megoldás közül választhatunk. A legnépszerűbb megoldás a gyártók közt az applikációk fejlesztése, hogy az okos eszközünkről irányíthassuk világítási köreinket. Olyan megoldások is léteznek, ahol egyszerű távirányitókkal vagy gombokkal egyszerűsítik le a vezérlést.

Az Amazon, Fibaro, a Google és az Apple is létrehozott olyan okosotthon rendszert, ahol asszisztens segítségével hangvezérléssel irányíthatjuk az elektronikai eszközeinket.

Még egy opció, amely különösen a kültéri világítások esetében népszerű, hogy helyadatok alapján dönti el a rendszer, hogy bekapcsolja, vagy lekapcsolja a lámpákat. 

otthonautomatika fibaro smart home okos világítás

Hogy milyen szintű automatizmusra van szükség, azt a felhasználók életmódja dönti el. Akik rendszer szerint élik az életüket, könnyen kialakíthatnak egy heti programot a világítás működésére. A komplett okosotthon rendszerek helyadatok alapján tudják azt is, hogy mikor van a naplemente és a napfelkelte, így ennek az állítgatásával sem kell foglalkozni. Azok számára, akik hektikusabban élik életüket, hasznos a távoli elérés, hogy mielőtt hazamérnek, belenyúlhassanak a programba. Náluk van létjogosultsága a különböző gomboknak és távirányitóknak is, hogy még arra se legyen szükség, hogy elővegye a telefonját, csak egy gomnyomással egyszerűen működtethessék eszközeiket.