Világításvezérlés. Többnyire ez az első szó, ami eszébe jut az embereknek az okosotthonokkal kapcsolatban, de nagyon kevesen tudják, hogy pontosan miért is jó, mire lehet használni ezt a típusú intelligenciát. A legtöbbek fejében az a kép él, hogy egy intelligens otthonban élő ember a kanapén ülve, a telefonja segítségével kapcsolgatja a lámpáit. Természetesen erre is van lehetőség, de az okosotthon valójában nem erről szól. Nézzük, mennyi mindenre lehet jó egy ilyen okosság az otthonunkban.

  1. Fogadó fény

Ez az egyik legközkedveltebb funkciója egy okos háznak. Senki se szeret sötét házba, a sötét udvaron keresztül hazaérkezni. Egy jól beprogramozott fogadófény máris kellemesebbé teszi az otthon töltött első perceket. Akik számára igazán fontos az, hogy milyen hangulat fogadja őket, azok még a kedvenc zenéjüket is beállíthatják, hogy az már az ajtónyitás pillanatában induljon el.

otthonautomatika smart home intelligens otthon

  1. Éjszakai fény

Senki se szeret éjszaka felkelni, de sajnos időnként a szükség úgy hozza, hogy kénytelenek vagyunk felkelni a jó meleg ágyból, kibotorkálni a sötétben úgy, hogy lehetőleg ne rúgjunk bele semmibe, és ne keltsük fel a körülöttünk lévőket. Itt segíthet az otthonautomatika. Egy mozgásérzékelő segítségével az éjszakai órákra beállíthatjuk, hogy egy mérsékelt fénnyel kapcsoljon fel, majd kellő idő elteltével kapcsoljon le magától. Így elkerülhetjük a fájdalmas és kellemetlen pillanatokat, és sem a saját, sem a család pihenését sem zavarjuk meg a fényáradattal.

otthonautomatika smart home intelligens otthon

  1. Jelenlét szimuláció

otthonautomatika smart home intelligens otthon

Az automatizált fénnyel a biztonságot is fokozhatjuk. Ha nem vagyunk otthon hosszabb ideig, és aggódunk, hogy ezalatt nehogy betörjenek, be tudjuk állítani, hogy időnként a lámpák maguktól felkapcsoljanak. Ehhez hozzáprogramozhatjuk a redőnyöket is, hogy azok is fel-le mozogjanak, így ezzel elhitetjük, hogy a család otthon tartózkodik.

otthonautomatika smart home intelligens otthon

  1. Behatolás jelzés

Ha megtörténik a baj, és illetéktelen személy tartózkodik lakásunkban, a szirénázó hang mellé beállíthatjuk a lámpák kapcsolgatását is. Erre már biztos, hogy felfigyel a szomszéd vagy bárki az utcáról. Egy ilyen villódzó környezetben a betörők sem érzik jól magukat, és biztosan hamarabb távoznak, így kevesebb dolgot is visznek magukkal.  

otthonautomatika smart home intelligens otthon

Érdekel, hogy még mennyi mindent tud egy okosotthon? Nézz körül honlapunkon is: otthonautomatika.hu