A kérdés nyilván költői, de mégis elgondolkodtató.

Látott mostanában sci-fi filmet, amiben okos otthonokban éltek az emberek? Ha igen, akkor nyilván voltak olyan "megoldások", amiktől leesett az álla, vagy már épp attól is kikerekedett a szeme, hogy a villanyok maguktól fel-, le kapcsolódtak. A sütő magától bekapcsolt, és villámgyorsan meg is sütötte azt a pulykát, amiről mindenki álmodik.


A pulyka részére sem kell sokat várni már, és a mozgásunkat/szokásainkat követő villanyok, fűtés vagy bármi más, már rég jelen van a mindennapokban.


Mivel sokan úgy gondolják, hogy hihetetlen összegek befektetésével alakíthatják át otthonukat okos otthonná, éppen ezért rendesen utána sem néznek, hogy milyen alap megoldásokkal tehetik kényelmesebbé a mindennapjaikat. Pedig érdemes utána járni. A Z-wave vezetéknélküli megoldásnak köszönhetően, akár utólag is beépíthetők, és már az árak is a földön járnak, nem az egekben. 


Az ember szokásai nagyjából megismerhetőek, beprogramozhatóak, amikre már nagyon sok platform képes, és nagyon szépen végzik a dolgukat. Megkönnyítik a mindennapokat, és mint egy láthatatlan komornyik kikapcsolják, bekapcsolják az otthoni elektronikai dolgokat, állítják a fűtést, és még számtalan más apróság.


Ami miatt még egy darabig nem lesz okosabb otthona, mint a kutyája az talán az, hogy döntéseket nem tud hozni. Nem mérlegel, csak egy programsort lekövetve végzi a feladatát. De egy jól összeállított rendszer már már olyan, mintha döntéseket hozna. Ha csőtörés lenne, a vízérzékelő jelez a központi egységnek, ami elzárja a vizet a házban. Minden csak egy jól átgondolt programozáson múlik. És mára már eljutottunk oda,  hogy vannak rendszerek amik programozásához nem kell szakember segítsége. Grafikus felületen bárki könnyedén összeállíthatja  saját programját. Viszont soha ne felejtsük el, minden ilyen rendszer alapja az átgondolt, pontos tervezés.


A magát tisztító padló, vagy a házi robot-komornyikok még egy kicsit tényleg sci-fi filmbe illőek, de majd ha már ott tartunk, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a kutyánk intelligenciája veszélyben van. Ha így lesz, akkor azt is megírjuk!