Hallotta már ezt a fogalmat? Ha nem, akkor sincs gond. Lehet, hogy már aktívan használja ezt a megoldást, csak még nem tud róla.

A fény „szüret” egy olyan egyszerű módja annak, hogy energiát takarítsunk meg, amit már évezredek óta hasznának a világ minden részén. Az északi országokban különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a lehető legtöbb fény jusson el az otthonok minden részére.

Személyes tapasztalat, hogy Izlandon az ablakok hatalmasak, és a függöny hiánya is megszokott jelenség. Ott nem csinálnak abból problémát, hogy szinte bárki benézhet a lakásunkba kívülről. A nagy ablakok miatt gondolhatnánk, hogy a hőveszteség jelentős lehet a hideg napokon, de ezek hőszigetelése kimagasló. Ez az egyszerű megoldás annyi fényt enged be, ami bőven elég napközben, még akkor is, ha télen drasztikusan rövidülnek a napok.

Az alap koncepció az, hogy ha kellő világosságot biztosít lakásunkban a kintről érkező fény, akkor egyáltalán nem, vagy csak dimmelt (fényerőszabályzott) világítást kell használnunk. Sok energiát tudunk ezzel az egyszerű dologgal megspórolni, különösen akkor, ha az otthonunk okos otthon rendszerrel van felszerelve.

A FIBARO Motion Sensor a külső és belső fényviszonyokat is figyeli. Ha valamelyik helyiségünk naposabb lenne, mint a többi, akkor ott automatikus be tudja állítani a fényforrás fényáramát, így spórolva meg a fölösleges áramfogyasztást.

Ha a redőnyök vagy a zsalúzia reggel takaró állásban maradt volna, az otthonautomatikai rendszerünk automatikusan, a külső fényviszonyokhoz alkalmazkodva tudja ezeket vezérelni. A hideg napokat is néha meg tudja örvendeztetni egy-egy napos óra. Ha a redőnyt hőszigetelés miatt hagytuk volna lent, de mégis kisütne a nap, akkor ezt a meleget tudja hasznosítani Intelligens otthonunk úgy, hogy a redőnyöket felhúzva, beengedi a napfényt.

Számtalan olyan megoldást tud nyújtani önnek az Okos otthon, amikre talán mi még nem is gondoltunk. Vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen ingyenes árajánlatot otthonára, és találjunk ki együtt olyan megoldásokat, amik pénzt, időt és energiát spórolhatnak meg Önnek.

Kérdése lenne ezzel a begyezéssel kapcsolatban? Vagy korábbi bejegyzéseinkkel? Tegye fel bátran.

Keresse fel facebook oldalunkat is, ahol további érdekességet talál.

 Csak egy kattintás!