Hétvégén, a Szabadság téren néztem a foci EB aktuális mérkőzését, ahol egymásnak feszült a német precizitás és az olasz tökélyre fejlesztett, idegenben jó az iksz is játékos garnitúra. Mindezt a világ egyik legjobb bírója dirigálta asszisztenseivel, akik remélhetőleg még vasárnap is Párizsban lesznek.

Hazafelé a Nagy Imre szobor hídján át vettem észre, hogy a szerelmüket öröknek érző párok, szép, színes lakatokkal díszítették az átjárót. A zárak ott lógnak az örök mementónak, jelezve, hogy a kapcsolat szimbolikus jelének szánt lakatok, évtizedekig mutatnak irányt, érzelmeket, giccset.

Mai írásom középpontjában éppen egy olyan kütyü játssza az epizódszerepet, ami a hagyományos- és korszerű formában is a felhasználókat segíti működés közben. Az okos lakat leginkább arra ad magyarázatot, hogy milyen érzés, kulcs nélkül működtetni a világ talán legegyszerűbb szerkezetét.

A Noke zár, kulcs nélküli működése sokkal többet jelent egy szimpla lakatnál, mint gondolnánk. Ahhoz, hogy funkciójának megfelelően elkezdjen dolgozni az eszköz, automatikusan megkeresi az okostelefon Bluetooth-át, és már zár is. A nyitás szintén ezen az elven működik, amint érzékeli a telefonos alkalmazás a lakatot, már vihetjük a cajgát, nyithatjuk a szekrény.

Akár több zárt is vezethetünk a fiókunkba az alkalmazáson keresztül, így adhatunk a lakatoknak külön nickneveket és könnyen átlátjuk, hogy melyik van zárva, melyik van nyitva.

Barátunkkal is megoszthatjuk az oldalunkat, így ő is kezelheti a szerkezeteket, ezzel egy napló áll rendelkezésünkre. A rendszer dátum, órára lebontva listázza az összes tevékenységet. A historyhoz lokális helymeghatározás is tartozik.

Anyagát tekintve a lakat egy speciális bóracél ötvözet, amely szívós, erős és kopásálló, így minden időjárási körülmények között használható, időálló. Az anti-shim technológiának köszönhetően pedig a lakat abszolút biztonságot és védelmet nyújt.

A lakat működéséhez egy darab laposelem felel, aminek a szavatossága 3 évre van kalibrálva az ’U’ zár esetében. A tervezők arra is gondoltak, hogyha éppen nyitás közben merül le az elem, akkor is legyen megoldás. Szintén a használathoz szükségel elemet kell szimplán hozzáérinteni a házhoz, a burkolathoz és már nyitható is a lakat.

A gyors-klikk technológia azt is megengedi a usernek, hogy rövid és gyors kattintásokkal egy kódot hozzon létre, ezzel nyitva a lakatot, amely megoldást ajánl az okostelefonnal nem rendelkező felhasználók számára. Szintén alternatíva a telefonnal nem rendelkező használók előtt, hogy külön vásárolhatnak egy Bluetooth-távirányítót, amely ugyanazt a működést szolgáltatja, mint a telefonos app.

Az okos zár ára viszonylag szűk skálán mozog 70 és 110 dollár között, ami viszont jelentős kiadás csökkenést jelent, ha azt vesszük alapul, hogy nincs többé elveszett kulcs, és a lakat időállósága hosszú évekig megoldást kínál a vagyontárgyak védelmére.