Az intelligens otthoni technológia trendjei túlmutatnak a pánik gombokon. A modern intelligens otthonok lassan, de biztosan felbecsülhetetlen értékű eszközzé válnak: segítenek gondoskodni idősebb hozzátartozóinkról, akik bizony nem akarnak megszokott otthonukból kimozdulni, de sajnos az egyedüllét veszélyeket tartogathat a számukra. 

Milyen okos otthon funkciók segíthetnek nekünk abban, hogy az egyedül élő idősebb rokonainkat biztonságban tudhassuk? 


1. Észreveszi a szokatlan cselekvéseket 

A házban stratégiailag telepített mozgásérzékelők jelezhet nekünk, hogy idős rokonunk mikor ébred, hogyan közlekedik a helyiségeken belül vagy éppen kinyitja a hűtőszekrényt. A rendszer rögzíti a napi rutint, és ha a megszokottól eltérőt tapasztal, ezt is észleli. Például figyelmeztetést kaphatunk, ha a ház lakója a szokásosnál sokkal hosszabb ideig az ágyban marad vagy a fürdőszobában több időt tölt (persze tiszteletben tartva magánéletét).

2. Figyeli a bejárati ajtót

Intelligens zárral és mágneses ajtóérzékelőkkel a családtagok minden alkalommal értesítést kaphatnak, amikor valaki belép a házba vagy elhagyja otthonát. Sőt az intelligens ajtózárak programozhatók, hogy ütemezett, ideiglenes hozzáférést biztosítsanak a rendszeresen házhoz járó gondozók, orvosok számára, illetve esetlegesen vészhelyzetben távolról is ki tudjuk nyitni a bejárati ajtót a segítségül érkezőknek. Különösen előnyös az olyan idősek számára, akik egyre nehezebben mozognak, valamint azoknak a korai stádiumban lévő demenciában szenvedőknek, akik számára akár veszélyes lehet a ház elhagyása.

3. Segíthet a gyógyszerek használatának nyomon követésében

A funkció kiépítéséhez szükség van egy különálló gyógyszeres szekrény beüzemelésére, amelynek az ajtajára okos zárat szerelünk. Így a csatlakoztatott aktivitási napló elérhető lesz egy okostelefon alkalmazással, amelyen nyomon követhető, hogy a szekrény mikor volt nyitott állapotban. Sőt megelőzésképpen létrehozhatunk intelligens szabályokat kreatív módon gyógyszerbevételi emlékeztető küldésére:  Például a konyhában lévő fény különböző színváltozásokra programozható, amikor az éjszakai gyógyszereket kell bevenni, és addig nem vált vissza az eredeti színére, amíg az gyógyszeres szekrény zárja nem érzékeli a kinyitás és bezárás folyamatát. 

4. Figyelmeztet biztonsági szituációkra

A füst, a szén-monoxid és a vízérzékelők segítségével extra biztonsági intézkedést hozhatunk létre. Tegyük fel, hogy valaki elfelejti kikapcsolni a tűzhelyet, de ott hagyja főzés közben az edényt és valami égni (füstölni) kezd, vagy a forró víz elárasztaná a konyhabútort. Azonnali értesítést kaphatunk a mobiltelefonunkra, amelyet követően az elektromos tűzhelyet azonnal távolról kikapcsolhatjuk, és akár értesíthetünk egy közelben lakót, hogy idős szerettünk segítségére siessen. Hasonlóképpen, az intelligens termosztát biztosítja, hogy a ház soha nem túl meleg vagy túl hideg. Hideg téli napokon, amikor esetleg a bent lakó elfelejtetené bekapcsolni a fűtést, az egészsége is veszélybe kerülhet. 

5. Bűnmegelőzés, védelem a házon belül is

Sokan ódzoknak attól, hogy a házukon belül is kamerákat helyezzenek el, de kétségtelen, hogy az otthonunkba csatlakoztatott kamerák bizony hasznos eszközök lehetnek például betörés esetén. A mozgásérzékelő és a kamera lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkra érkező riasztás esetén azonnal lássuk a riasztást kiváltó cselekvést és távolról nyomban intézkedjünk. Az idősebbek sajnos különösen ki vannak téve külső behatolóknak. 

(Forrás: homecaremag.com)