A technológiai innováció, kiváltképp az okos eszközök, életünk minden területét behálózzák. Az intelligens otthonaink már képesek maguktól igazodni hőmérsékleti preferenciáinkhoz, beállítani a napszaknak megfelelő fényerősséget, és mindezt akár hangvezérléssel.

Nem csoda tehát, hogy a művészek sem tudnak emellett szó nélkül elmenni.

LAUREN

A LAUREN névre keresztelt „humán intelligens okosotthon” projekt valójában egy három napos művészeti előadás, amely a házadban kerül megrendezésre. A performansz művész, Lauren McCarthy felszereli otthonod kamerákkal, mikrofonokkal, okos érzékelőkkel és 24 órán át megfigyel, valamint alkalmazkodva a szokásaidhoz kényelmesebbé teszi életed, akár egy mesterséges intelligencia alapú okosotthon rendszer. Természetesen, csak ha szeretnéd.

okosotthon okosotthon rendszerek okos otthon művészet mesterséges intelligencia intelligens otthon smarthome IOT

Forrás: alphr.com

Miért akar valaki önszántából okosotthon lenni?

Lauren szerint az okosotthon rendszerek megjelenésével, a központi irányítók átvették a nők mindennapi háztartási, családi életet irányító szerepét. Manapság sokkal kényelmesebb, ha okos eszközünk tartja számon az edzések időpontjait, kapcsolgatja a gyerekek után a lámpát és tekeri le a fűtést, amikor elmegyünk otthonról.

A párhuzamot tovább erősíti, hogy sok okosotthon központi irányítójának, mint például az Alexa, Siri, vagy Julie, női neve van. Ezzel is jelezvén, hogy az új eszközök valamelyest a háztartást vezető személy, tehát a tradicionálisan kialakult „anya” szerepet veszik át.

Lauren erre a párhuzamra szeretne rávilágítani a háromnapos előadásaiban, valamint bemutatni azt, hogy egy élő ember is lehet olyan hatékony, vagy hatékonyabb, mint egy mesterséges intelligencia alapú okosotthon rendszer.

okosotthon okosotthon rendszerek okos otthon művészet mesterséges intelligencia intelligens otthon smarthome IOT

Forrás: alphr.com

A projekt korai tapasztalatai

A művésznő örömmel fogadta, hogy az emberek továbbra is lényegesen máshogy viszonyulnak, egy robot irányította okosotthonhoz, mint egy személyhez. Sokkal nagyobb empátiát tanúsítanak az ember által vétett hibák iránt, mint ha ugyanezeket gépek követnék el.

Valamint, a projekt továbbra is azt igazolja, hogy egyelőre nincs olyan algoritmus, amely felválthatná egy élő ember figyelmét és törődését.