Pár éve még teljesen futurisztikus dolognak tűnt az érintés nélküli vezérlés, a jövőről szóló filmek egyik kedvenc látványeleme volt. Ma már viszont igen is a létező technikáról beszélünk, amely igencsak hasznos eszköz a mindennapok során.

A FIBARO okosotthon rendszer gesztusirányítású eszköze, a Swipe egy 5x7''-os, vezeték nélküli kontroll pad. Felismeri az egyszerű gesztusokat - fel, le, jobbra, balra, körzés jobbra, és körzés balra - melyekkel vezérelhetjük a világítást, redőnyöket, fűtést vagy légkondicionálót.

Az egyik legnépszerűbb hely, ahol előszeretettel használják, az a konyha, ahol problémás minden egyes alkalommal kezet mosni, hogy bekapcsolhassuk a rádiót, vagy felkapcsoljuk a lámpát. A konyhapult alá is be lehet szerelni, hiszen azon keresztül is érzékeli a mozgást, így mindig egy helyen lesz, nem kell ide-oda pakolni.

Az ötletet magát a FIBARO Swipe létrehozására egy kórház megkeresése adta, ahol olyan megoldásra volt szükség, ahol a világítást érintés nélkül lehetett kapcsolni a fertőzések megakadályozása végett. A FIBARO mérnökei ezt az elgondolást tovább fejlesztették a otthonok felhasználói igényéhez igazítva, egy olyan terméket létrehozva, amelyik bármilyen Z-Wave-s otthonautomatika rendszerbe beleilleszthető.