Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Te még mindig „buta” lakásban laksz? 


Légy őszinte! Közeledik a 2019 év vége és a Te lakásod még mindig ugyanolyan „buta”, mint eddig. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! 


A technológiai cégek korábbi víziói, például hogy a hűtőszekrény majd a benne található élelmiszereket mennyiségét és lejárati idejét nyilvántartva a fogyasztási szokások alapján majd intézi automatikusan a heti bevásárlást… hááát ezek a gyakorlatban még nem működinek. Csak a bemutatótermekben.

Vagy hogy hangvezérléssel irányítod a lakásod bármely elektromos eszközét… pláne nem magyarul. Ha nagyon akarnád, akkor a google vagy alexa segítségével angol nyelven kipróbálhatnád, de akarsz a kávéfőződdel beszélgetni?

Sok márka belépett az intelligens otthon eszközök piacára, de sajnos sok cég mindezt csak a saját zárt rendszerén belül akarja tartani, azaz hiába van „S” márkájú okos tévéd, ha „i”márkájú a telefonod. Nem szeretik egymást. Amúgy is: számold csak össze, neked hány okos vagy okosítható eszközöd van otthon? Az észak-amerikai háztartásokban várhatóan 2022-re várhatóan minden háztartásban 9 okos eszköz lesz, úgyhogy ezzel sem vagy elmaradva. 

Az okosotthon igazi célja

Az intelligens otthon fogalma kicsit más irányba kanyarodott, mint ahogyan indult. Az okosotthon célja eredetileg az intelligens automatizmusok kialakítása, a kényelem, a biztonság és az energiahatékonyság érdekében.

Számos szórakoztató elektronikai cég azonban felszállt a hullámra és belevágott a fejlesztésekbe, számtalan klassz terméket dobtak piacra… csak valószínűleg túl korán. Úgy tűnik még nincs arra szüksége senkinek, hogy a hűtőszekrény, a mosógép, a lámpák, a kutyaeledel adagoló, a kávéfőző, a függönyök és a lakás ajtaja mind össze legyenek kapcsolva. 

Tehát felejtsük el az okosotthon koncepciót? Dehogyis!!!


Kezdjük inkább apró, ám annál hasznosabb lépésekkel!

Feledékenység ellenszere: okoskonnektor

Próbáld ki milyen megnyugtató érzés, ha van egy-két okoskonnektorod és a feledékenységedben bekapcsolva hagyott elektromos eszközöket távolról is le tudod kapcsolni, nem kell visszarohanni.

Rémálmod a csőtörés?

Helyezz el egy vízfolyásérzékelőt, és egy vízelzáró szelepet: ha riasztást kapnál a mobilodra, csak egy gombnyomás és akár távolról is elzárod a vizet, ezzel bizony komoly károktól óvhatod meg magad. 

Éjszakai botladozás helyett
Gondolj bele: mennyivel kellemesebb éjszaka, a sötétben kibotorkálás helyett, mozgásérzékelőre felkapcsolódó halvány fény kíséretében kimenni a mosdóba.

A láthatatlan gyilkos elkerülése

Fűtés szezonban pedig növelheted a biztonságérzetedet, ha nem csak beszerzel egy szén-monoxid érzékelőt, hanem akár csak egyetlen ablakra elektromos motort szereltetsz, és így ha az okosotthon rendszer riasztást érzékel, az ablak kinyílik, máris elkerülheted a veszélyt. 

Spórolj!

Gondolnád, hogy az elektromos redőnyök időjárásnak/napsütésnek megfelelő használatával, okos automatizmusok kialakításával még a fűtés számládon is spórolhatsz?! 


Gondolkodj praktikusan és olyan okosotthon eszközöket válassz, amik valóban megkönnyítik és nem bonyolítják az életedet :)

0 Tovább

5 legjobb okos otthon tipp az idősebb generáció védelmében

Az intelligens otthoni technológia trendjei túlmutatnak a pánik gombokon. A modern intelligens otthonok lassan, de biztosan felbecsülhetetlen értékű eszközzé válnak: segítenek gondoskodni idősebb hozzátartozóinkról, akik bizony nem akarnak megszokott otthonukból kimozdulni, de sajnos az egyedüllét veszélyeket tartogathat a számukra. 

Milyen okos otthon funkciók segíthetnek nekünk abban, hogy az egyedül élő idősebb rokonainkat biztonságban tudhassuk? 


1. Észreveszi a szokatlan cselekvéseket 

A házban stratégiailag telepített mozgásérzékelők jelezhet nekünk, hogy idős rokonunk mikor ébred, hogyan közlekedik a helyiségeken belül vagy éppen kinyitja a hűtőszekrényt. A rendszer rögzíti a napi rutint, és ha a megszokottól eltérőt tapasztal, ezt is észleli. Például figyelmeztetést kaphatunk, ha a ház lakója a szokásosnál sokkal hosszabb ideig az ágyban marad vagy a fürdőszobában több időt tölt (persze tiszteletben tartva magánéletét).

2. Figyeli a bejárati ajtót

Intelligens zárral és mágneses ajtóérzékelőkkel a családtagok minden alkalommal értesítést kaphatnak, amikor valaki belép a házba vagy elhagyja otthonát. Sőt az intelligens ajtózárak programozhatók, hogy ütemezett, ideiglenes hozzáférést biztosítsanak a rendszeresen házhoz járó gondozók, orvosok számára, illetve esetlegesen vészhelyzetben távolról is ki tudjuk nyitni a bejárati ajtót a segítségül érkezőknek. Különösen előnyös az olyan idősek számára, akik egyre nehezebben mozognak, valamint azoknak a korai stádiumban lévő demenciában szenvedőknek, akik számára akár veszélyes lehet a ház elhagyása.

3. Segíthet a gyógyszerek használatának nyomon követésében

A funkció kiépítéséhez szükség van egy különálló gyógyszeres szekrény beüzemelésére, amelynek az ajtajára okos zárat szerelünk. Így a csatlakoztatott aktivitási napló elérhető lesz egy okostelefon alkalmazással, amelyen nyomon követhető, hogy a szekrény mikor volt nyitott állapotban. Sőt megelőzésképpen létrehozhatunk intelligens szabályokat kreatív módon gyógyszerbevételi emlékeztető küldésére:  Például a konyhában lévő fény különböző színváltozásokra programozható, amikor az éjszakai gyógyszereket kell bevenni, és addig nem vált vissza az eredeti színére, amíg az gyógyszeres szekrény zárja nem érzékeli a kinyitás és bezárás folyamatát. 

4. Figyelmeztet biztonsági szituációkra

A füst, a szén-monoxid és a vízérzékelők segítségével extra biztonsági intézkedést hozhatunk létre. Tegyük fel, hogy valaki elfelejti kikapcsolni a tűzhelyet, de ott hagyja főzés közben az edényt és valami égni (füstölni) kezd, vagy a forró víz elárasztaná a konyhabútort. Azonnali értesítést kaphatunk a mobiltelefonunkra, amelyet követően az elektromos tűzhelyet azonnal távolról kikapcsolhatjuk, és akár értesíthetünk egy közelben lakót, hogy idős szerettünk segítségére siessen. Hasonlóképpen, az intelligens termosztát biztosítja, hogy a ház soha nem túl meleg vagy túl hideg. Hideg téli napokon, amikor esetleg a bent lakó elfelejtetené bekapcsolni a fűtést, az egészsége is veszélybe kerülhet. 

5. Bűnmegelőzés, védelem a házon belül is

Sokan ódzoknak attól, hogy a házukon belül is kamerákat helyezzenek el, de kétségtelen, hogy az otthonunkba csatlakoztatott kamerák bizony hasznos eszközök lehetnek például betörés esetén. A mozgásérzékelő és a kamera lehetővé teszi, hogy a mobiltelefonunkra érkező riasztás esetén azonnal lássuk a riasztást kiváltó cselekvést és távolról nyomban intézkedjünk. Az idősebbek sajnos különösen ki vannak téve külső behatolóknak. 

(Forrás: homecaremag.com)


 

 

0 Tovább

Szén-monoxid érzékelő elhelyezése - Lépésről lépésre

Sokat írtunk már arról, hogy milyen veszélyekkel jár a szén-monoxid mérgezés és hogyan lehet ellene védekezni

Az azonban keveset tárgyalt téma, hogy hogyan kell a leghatékonyabb megelőzési eszközt, a szén-monoxid érzékelőt elhelyezni. 

Ezek a felszerelési jó tanácsok nem csak az érzékelés szempontjából fontosak, hanem hogy a riasztót biztosan és minél előbb meghalljuk. Különben a fáradalmainknak nincs sok értelme. 

FIBARO okos otthon smart home co sensor szén-monoxid érzékelő

1. Mely helyiségekbe?

Minden olyan helyiségben, ahol gázfogyasztó készülék található, (főleg az itt megemlített fajtákból) kell hogy kerüljön szén-monoxid érzékelő.

Valamint a mindennapos életvitel szempontjából kulcsfontosságú helyiségekbe: hálószoba, nappali, stb.

2. Hova pozicionáljuk?

Ahhoz, hogy a szén-monoxid érzékelőnk mindig hatékonyan működjön és azonnal jelezzen szivárgás esetén, fontos a helyes pozícionálás. Ez helyiségenként eltérhet.

Potenciális szén-monoxid forrásos (pl.: kazán) helyiségeknél, a forrástól 1-3 méterre. Plafonra szerelésnél 30 méterre minden egyes faltól, falra szerelésnél 30 cm-re a mennyezettől.

Érdemes tudni, hogy a szén-monoxid felfelé száll. 

Viszont, az egyéb helyiségekben olyan magasságba, ahol a lakók levegőt vesznek. Nappaliban fej magasságba, hálószobában az ággyal egy szintre, a kimagasló védelem érdekében.

FIBARO okos otthon smart home co sensor szén-monoxid érzékelő

3. Mire kell odafigyelni még?

Fontos, hogy külső tényezők ne befolyásolják a szén-monoxid érzékelő működését. 

  • Célszerű az ablakoktól, ajtóktól, ventillátoroktól tisztes távolságban elhelyezni, hogy a szobában jelenlévő valós szén-monoxid koncentrátumot mérje.
  • Ahol a levegő áramlását bármi akadályozhatja: függöny, bútor, extra fal, ne kerüljön szén-monoxid jelző.
  • Kerüljük az olyan helyen, ahol nagy eséllyel porosodhat, szennyeződhet az eszköz.

Ezen tanácsok mellett, mindig érdemes szakértő véleményét kikérni felszerelés, illetve működtetés szempontjából is.

Ha pedig szén-monoxid érzékelőt keresel, mi mindenképp a FIBARO CO Sensor - Szén-monoxid érzékelőt ajánljuk.

0 Tovább

Milyen hosszú távú következményekkel jár a szén-monoxid?

Arról, hogy mi a szén-monoxid és hogyan keletkezik, már előző blog bejegyzéseinkben olvashattatok.

Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a levegőben akár kis mennyiségben jelenlévő szén-monoxid, hosszú távon milyen következményekkel jár.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid egy nagyon mérgező gáz.  Belélegzés után, a véráramba kerülve, a szén-monoxid atomok csatlakoznak a vörösvértestekhez. Így komplex szén-monoxid-hemoglobin atomokat képeznek, amelyek csökkentik a szervezet oxigénfelvételét, ezáltal akadályozva az oxigén ellátást. Huhh, ezzel le is tudtuk a mai napra a kémiát.

Mivel a szén-monoxid 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vörösvértestekhez, mint az oxigén, ezért a szén-monoxidot már csekély mennyiségben is megköti szervezetünk.

És itt kezdődik a probléma.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

Amennyiben nagy mennyiségben van jelen szén-monoxid a levegőben azonnali, könnyen érzékelhető hatásokat vált ki. Ilyen a fejfájás, a szédülés, az émelygés, extrém esetben látás- és hallásképesség csökkenése, eszméletvesztés, vagy akár halál.

Kis mennyiségben a szén-monoxid mérgezés hatásai már nem ennyire egyértelműek. Hosszú távon tehát, anélkül, hogy ezt észrevennénk, csökken a szívizmot ellátó koszorúerek keringése, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, koszorúér szűküléshez, és növekszik a szívinfarktus kockázata.

Ismerősek ezek a következmények? Lehetséges, mivel a dohányzás is, például, aktív szén-monoxid kibocsátással jár.

Szerezz be szén-monoxid érzékelőt!

Szerencsére van megoldás. Manapság már nagyon kifinomult szén-monoxid érzékelőket lehet találni a piacon.

Ilyen a FIBARO Szén-monoxid érzékelője. Már alacsony koncentrátumban is jelzi a mérges gáz jelenlétét és az előre megadott beállítások szerint, akár ki is szellőzteti a házad.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

0 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)