Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A 3 legfurcsább eszköz a CES-en

Még az év egyik legnívósabb tech eseményén is előrfordulhat, hogy valami nem működik, nem úgy működik, ahogy kéne, vagy egyszerűen csak semmi értelme.

Másnéven, ez a rovatunk bemutatja a bakik, a futottak még és a túl okosított eszközöket a CES 2018-on.

Trónok harca

A furi dolgok listáját kezdjük mindjárt a kedvencemmel, az intelligens WC-vel. Már maga az intelligens jelző használata furcsa, ha egy toalettre gondolunk, de nézzük mi van a lefolyó mélyén.

A Kohler legjobbja kéz nélküli lehúzást, bidet funkciót, lábmelegítőt, fenékszárítót, szagelszívót, zenét, éjszakai fényt, és wc deszka hőmérséklet szabályzót kínál. Valószínűleg ezzel kimaxolta egy illemhely összes lehetséges funkcióját, vajon lesz, aki felveszi vele a versenyt?

Persze az illemhely hangvezérléssel irányítható, ahogy ez manapság trendi.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: CNET

Tükröm, tükröm...

Szintén a Kohler-től érkezik a Verdera névre keresztelt tükör, amely már beépített Amazon Alexával rendelkezik, hogy borotválkozás közben is legyen kivel csacsogni. 

A leghasznosabb funkciója a rajta lévő fények dimmelése, tehát este, amikor kibotorkálsz a mosdóba és az intelligens wc-d fénye nem elég, akkor a tükröd is szolgáltat egy tompítottabb fényforrást. Ezt persze a FIBAROval is könnyedén meg tudtok oldani, ahol egy okos tükör áráért akár egy egész rendszert kaphatsz.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: CNET

A fagyi visszanyal

Az idei CES nagy felsülése, persze csak az áramszünet után, az LG  CLOi névre keresztelt robotja volt. 

Valószínű lámpaláz érte a pici eszközt, mert a live demo nagy részénél nem reagált a cég marketing  alelnökének parancsaira. Pedig az LG-nek a ThinQ szoftverrel ellátott, Google hangvezérlésű robotja lett volna az idei nagy dobása.

A robot eredeti terv szerint azt mutatta volna be, hogy az LG AI technológiája mennyiben megkönnyíti a konyhai okos eszközök használatát. Csupán egy kérdéssel megtudhatod a hűtőd tartalmát, vagy hogy a mosogatógéped végzett-e már.

Az ötlet kiváló, könnyű elveszni manapság a sok összekapcsolt eszköz között. Sajnáljuk, majd jövőre.

okos otthon CES2018 smarthome okosotthon intelligens otthon IoT mesterséges intelligencia CES

Forrás: The Guardian

0 Tovább

Az okosotthon, mint kortárs művészeti előadás

A technológiai innováció, kiváltképp az okos eszközök, életünk minden területét behálózzák. Az intelligens otthonaink már képesek maguktól igazodni hőmérsékleti preferenciáinkhoz, beállítani a napszaknak megfelelő fényerősséget, és mindezt akár hangvezérléssel.

Nem csoda tehát, hogy a művészek sem tudnak emellett szó nélkül elmenni.

LAUREN

A LAUREN névre keresztelt „humán intelligens okosotthon” projekt valójában egy három napos művészeti előadás, amely a házadban kerül megrendezésre. A performansz művész, Lauren McCarthy felszereli otthonod kamerákkal, mikrofonokkal, okos érzékelőkkel és 24 órán át megfigyel, valamint alkalmazkodva a szokásaidhoz kényelmesebbé teszi életed, akár egy mesterséges intelligencia alapú okosotthon rendszer. Természetesen, csak ha szeretnéd.

okosotthon okosotthon rendszerek okos otthon művészet mesterséges intelligencia intelligens otthon smarthome IOT

Forrás: alphr.com

Miért akar valaki önszántából okosotthon lenni?

Lauren szerint az okosotthon rendszerek megjelenésével, a központi irányítók átvették a nők mindennapi háztartási, családi életet irányító szerepét. Manapság sokkal kényelmesebb, ha okos eszközünk tartja számon az edzések időpontjait, kapcsolgatja a gyerekek után a lámpát és tekeri le a fűtést, amikor elmegyünk otthonról.

A párhuzamot tovább erősíti, hogy sok okosotthon központi irányítójának, mint például az Alexa, Siri, vagy Julie, női neve van. Ezzel is jelezvén, hogy az új eszközök valamelyest a háztartást vezető személy, tehát a tradicionálisan kialakult „anya” szerepet veszik át.

Lauren erre a párhuzamra szeretne rávilágítani a háromnapos előadásaiban, valamint bemutatni azt, hogy egy élő ember is lehet olyan hatékony, vagy hatékonyabb, mint egy mesterséges intelligencia alapú okosotthon rendszer.

okosotthon okosotthon rendszerek okos otthon művészet mesterséges intelligencia intelligens otthon smarthome IOT

Forrás: alphr.com

A projekt korai tapasztalatai

A művésznő örömmel fogadta, hogy az emberek továbbra is lényegesen máshogy viszonyulnak, egy robot irányította okosotthonhoz, mint egy személyhez. Sokkal nagyobb empátiát tanúsítanak az ember által vétett hibák iránt, mint ha ugyanezeket gépek követnék el.

Valamint, a projekt továbbra is azt igazolja, hogy egyelőre nincs olyan algoritmus, amely felválthatná egy élő ember figyelmét és törődését.

0 Tovább

Az okosotthon életet mentett

okosotthon amazon echo echo dot hangvezérlés smart home AI mesterséges intelligencia

A segítség hívása a megfelelő időben lehet a döntő abban, hogy egy vagy több élet megmeneküljön. Szerencsére egy anya és a lánya Új-Mexikóban éppen emiatt megmenekült. A különleges a történetben, hogy nem ők indították a hívást, hanem az intelligens asszisztens hívta fel és értesítette a rendőrséget az épp folyamatban lévő incidensről.

A Bernillo Megyei Sheriff Osztály hatóságait riasztották egy állítólagos incidensről, amelyet a 911-en jelentett egy okos eszköz. Az operátor hallotta a kiabálást a háttérben – Eduardo Barros és barátnőjének felettébb hangos vitáját. Barros, aki vigyázott aznap a házra, állítólag pisztolyt szegezett barátnőjére, és azt kérdezte: „Did you call the sheriffs (Hívtad a rendőrséget)?” Az okos eszköz hallotta a parancsot „Call the sheriffs (Hívd a rendőrséget!)” és indította is a hívást.

A rohamosztag megérkezett a helyszínre és sikeresen elfogták a tettest néhány óra tárgyalás után. A barátnője megsérült, a rendőrség jelentései szerint, de a kislánya sértetlen volt.

A megyei seriff, Manuel Gonzales kifejezte elismerését a technológiáról. „A sürgősségi szolgálatokkal való kapcsolatfelvétel új technológiájának váratlan használata valószínűleg segített megmenteni az életet. Ez a csodálatos technológia határozottan segített megmenteni egy anya és gyermeke egy nagyon erőszakos helyzetből.”

Valójában ez nem az első eset, hogy az IOT (Dolgok Internete) segített a törvény ügyében. 2016-ban az Amazon átadta az egyik Echo eszközének adatait, amelyek egy 2015-ös gyilkosság vizsgálat során kulcsfontosságú bizonyítékként szolgáltak.

Míg a mesterséges intelligencia jogainak kérdését még meg kell vitatni, az már biztos, hogy ezek az okos eszközök folyamatosan figyelnek. Mindkét ügy esetében, ez a mindent halló jelenlét bizonyított. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor az intelligens eszköz olyat hall, amit nem szeretnénk. A feladatunk az, hogy megtaláljuk az aranyutat a biztonság és a magánélet védelme között.

0 Tovább

Okos élet – milyen lesz az életünk a közeljövőben?

Az emberiség, a technológia fejlődése soha egyetlen pillanatra sem áll meg. De mi is ami előre viszi ezt a fejlődést?

Ha jobban megfigyeljük, a feltalálók egyik fő motiváció mindig is a kényelem volt. Ha nem lennének lusta emberek, talán sosem találták volna fel az autót, a mosógépet vagy a számítógépet. Az emberek információéhségének köszönhető a mobiltelefon, rádió és televízió. A hadiipar fejlődése is sok hasznos találmánnyal gazdagította vagy könnyítette meg hétköznapjainkat, hiszen a biztonságérzetünk fokozása való igény is rengeteg feltaláló agyában kelt fantasztikus ötleteket.

Az utóbbi időkben azt tapasztalhatjuk, mintha egy újabb ipari forradalmat élnénk meg. Szinte naponta láthatunk cikkeket arról, milyen újabb és újabb találmányok jelennek meg a köztudatban, amelyek használatától talán ma még idegenkedünk, de lehetséges, hogy pár éven belül már ugyanúgy elképzelhetetlennek találjuk az életünket nélkülük, mint most az okostelefonunk nélkül.

A mi generációnk egyik fő problémája, hogy sajnos egyre kevesebb szabadidővel rendelkezünk, ezért megnőtt az igény arra, hogy a lehető legtöbb terhet levegyünk a vállunkról, a napi teendőinket gyorsabban, egyszerűbben elláthassuk. Valljuk be őszintén, az otthoni teendők terén egyre lustábbak vagyunk, így nagymértékben megnőtt a hajlandóságunk arra, hogy a megfelelő automatizmusokért, eszközökért akár jelentősebb összeget is kifizessünk. Ezért látni egyre több olyan találmányt, amelyek egyre ügyesebben, egyre hatékonyabban ellátják ezeket a macerás feladatokat helyettünk. Így lehet egyre jobban létjogosultsága az okosotthonoknak, az egyre több funkcióval rendelkező háztartási gépeknek, és hosszabb távon a mesterséges intelligenciával rendelkező robotoknak.

A másik fő irány, ami különösen megmozgatja korunk fejlesztőinek fantáziáját az a fokozódó információ éhségünk, különösen a saját testünk működésével kapcsolatban, így egyre több embernél látni okosórákat és más okosított hétköznapi tárgyakat, amelyek egyre több mindent tudnak egészségi állapotunkról, vagy arról hogy mennyit mozgunk, mennyi folyadékot iszunk. Ehhez tartozó applikációk pedig tanácsokat is adnak életmódunkkal kapcsolatban.

A harmadik igencsak bíztató irány az emberiség egyre jobban ébredező környezettudatossága, amely forradalmasítja a közlekedést és az energiafogyasztásunkat is, így egyre több zöldrendszámú elektomos autót láthatunk, valamint az újrahasznosításban és a napenergia felhasználásában is nagy előrelépések történtek.

Íme a mi kedvenc listánk a manapság megjelent legfantáziadúsabb fejlesztésekről, találmányokról:

  1. FoldiMate

Ez a hajtogató automata gép bizonyára minden olyan ember álma, aki szokott otthon mosni, legyen az háziasszony gyerekekkel, vagy agglegény. Arra számítunk, hogy éveken belül teljesen normális lesz az ezekhez hasonló gépek használata a háztartásokban.

  1. Okos hajkefe

Ahogy már említettük, egyre kevesebb időnk van, így ha egy ilyen hajkefével megspórolhatunk egy vagy inkább több utat a hajgyógyászatra, és ráadásul naponta kapunk információt hajunk állapotáról, máris kedvet kaphatunk egy ilyen eszköz vásárlásához. A hozzá tartozó applikációval tanácsokat is kapunk, hogy milyen terméket kellene használnunk, így egy új marketing fogásként a szépségipar is láthat benne fantáziát.

  1. Mini robot az eszközök ki-be kapcsolásához

Ezeknek a kis okos gombnyomó robotoknak a segítségével rengeteg mindent elindíthatsz akár távolról is, így fel se kell állnod, hogy lefőzd a kávét, lekapcsold a villanyt. Nem kell többé hazaszaladnod, hogy elindítsd a mosást, vagy megetesd a macskát. Készíts elő mindent, a kis robot pedig végzi a dolgát.

  1. Vespa robot bőrönd helyett

Ha ezek rendkívül jópofa guruló robotok elterjednek, akkor valószínűleg pár év múlva nem látunk a reptereken nehéz bőröndökkel bajlódó embereket.

  1. Szemetes, ami újrahasznosítja az ételmaradékot

Íme egy remek példa a környezettudatos eszközök elterjedésére a hétköznapokban.

  1. Napelemes tetőcserép

A Tesla nem csak az autóiparban, de a napenergia felhasználásban is nagy előrelépéseket tett. Ezek a napelemes tetőcserepek forradalmasíthatják a teljes ipart.

  1. Repülő taxi

Az életünk talán túl nagy részét töltjük utazással, sokszor dugókban ülve, így nem meglepő, hogy már ez irányban is van igencsak előrehaladott állapotban lévő projekt.

  1. Élj úgy, mint a Vasember!

Igen, jól látod, a Vasemberben látott hangvezérelt okosotthon már nem csak fikció. Tőlünk nyugatabbra már egyre több otthonban van hangvezérléshez használható eszköz. A Google, az Amazon és az Apple már látványos fejlődést ért el a technológiában, egyelőre úgy néz ki, az Amazon vezeti a mezőnyt.

9. Biztonságos otthonok

Az otthonunk biztonsága mindenki számára fontos, így fontos, hogy a technológia ezirányba is fejlődjön. Akinek igazán fontos a család biztonsága, vagy van szenilis idős rokona, az biztosan vevő lesz egy ilyen találmányra: 

10. A robotok megjelenése az otthonokban

Egy szülőnek mindent megér a gyermeke biztonsága. Azért, hogy mindent megadhassanak nekik, gyakran rengeteget kell dolgozniuk, így nem csoda, ha fáradtan érkeznek haza. Nekik is kijár a pihenés, ilyenkor nagy segítség lehet egy olyan robot, mint Kuri, aki akár a mesét is felolvassa a gyerekeknek. A napi otthoni teendők elvégzése közben is hasznos lehet, ha ez a kis jópofa gép szemmel tartja a gyerekeket. 

0 Tovább

Valóság vagy sci-fi? Ilyenek lesznek az okosotthonok a közeljövőben

Már az 1990-es években is láthattunk a filmekben hangvezérelt házakat, és nem is olyan rég az Iron man filmekben is irigyeltük Tony Starkot Jarvis-ért, a mindent tudó mesterséges intelligenciáért. Vajon tényleg ez az irány, ami fele haladunk?

Alexa, az okos eszközök és különböző vezérlők megjelenése elképesztő gyorsasággal változtatja meg az emberek otthon töltött hétköznapjainak jövőképét. 

okosotthon smart home intelligens otthon mesterséges intelligencia

  1. A rendetlenség és zűrzavar eltűnése

Amióta minden adatot elektronikus formában tárolunk, a lakásokból eltűnnek a mappák, papírok, újságok, sok esetben a könyvek is. Mindebből az következik, hogy egyre kevesebb a helyigényünk is, így egyre kisebb terekben is kényelmesen elférhetünk. Egyre több dolog kikerül a képből. Gondolj csak arra, hogy a telefonod mennyi mindent helyettesít. Az okosotthonokkal ugyanígy lesz.

  1. Hangalapú vezérlés

Várhatóan a következő 5-10 évben a hangvezérlés lesz a legelterjedtebb okosotthon irányítás technika. A hangfelismerés és szövegértelmezés technológia fejlődésével eltűnnek azok az akadályok, amelyek az elmúlt években nehézkessé tették, hogy a felhasználók jól ki tudják használni okos házukat.

  1. Nem lesz több távirányító

A legtöbb dologhoz egyáltalán nem lesz szükség távirányítóra, hiszen egy jól beállított okosotthon tudja a dolgát, automatizáltan, szinte észrevétlenül működik a háttérben. Ha netán mégis közbe kell avatkozni, arra ott lesz a telefonunk, vagy a hangvezérlés.

  1. Zökkenőmentes működés

Az eszközeink egyre okosabbak lesznek. Elfelejtheted a redőny manuális fel-le húzkodását. A lámpa tudni fogja mikor kell felkapcsolódjon, az árnyékolók lehúzódnak maguktól télen, ha már nem süt a nap a jobb hőszigetelés érdekében, az ablak pedig becsukódik, ha esik az eső.

  1. Eszközök, amelyek felismerik egymást

Az otthonokba beköltözik a mesterséges intelligencia, amibe nem véletlenül invesztálnak milliókat a legnagyobb cégek. Siri és Alexa csak a kezdet. A Google Home megoldásai is egyre jobban utat törnek maguknak. A jövő okosotthonaiban igény lesz arra, hogy már minden eszköz fel tudja ismerni a többit, valamint kommunikálni is tudjanak egymással.

okosotthon smart home intelligens otthon mesterséges intelligencia

 

 

 

 

 

 

1 Tovább

otthonautomatika

blogavatar

Hogy működik egy okos otthon? Hogyan teszik egyszerűbbé az okos eszközök a mindennapjainkat? www.otthonautomatika.hu Látogassa meg weboldalunkat is.

Utolsó kommentek

Címkefelhő

okosotthon (88),okos otthon (47),smart home (41),intelligens otthon (24),smarthome (24),otthonautomatika (23),iot (17),FIBARO (14),fibaro (14),z-wave (11),okos eszközök (10),okos eszköz (9),IOT (9),okos termosztát (7),fűtésvezérlés (7),okos ház (7),okos világítás (7),biztonság (6),redőnyvezérlés (6),lakberendezés (6),design (5),okos fűtés (5),okos konnektor (5),mesterséges intelligencia (5),okosház (4),otthon (4),lakásfelújítás (4),mozgásérzékelő (4),FIBARO (4),világításvezérlés (4),okos konyha (4),füstérzékelő (3),co sensor (3),világítás (3),szén-monoxid érzékelő (3),okoskonnektor (3),fűtés (3),okos nyaraló (3),vezetéknélküli eszköz (3),okos kert (3),nyitásérzékelő (3),futurizmus (3),berendezés (3),construma (3),energiamegtakarítás (3),kamera (3),távoli ellenőrzés (3),DIY (2),okos iroda (2),árnyékolásvezérlés (2),energiatakarékosság (2),airbnb (2),okos lakás (2),CES2018 (2),IoT (2),technológia (2),életmód (2),karácsony (2),alexa (2),intelligens ház (2),szénmonoxid érzékelő (2),wallplug (2),smartme (2),zwave (2),távoli irányítás (2),vízérzékelő (2),okosotthon rendszer (2),virtuális valóság (2),okos otthon rendszer (2),öntözőrendszer (2),okos zár (2),távoli felügyelet (2),ingatlan (2),okoslakás (2),2017 trendek (2),kislakás (2),otthon design (2),jövő (2),ces (2),okos autó (2),jövő technológia (2),futurism (2),találmányok (2),hangulatvilágítás (2),otthon design tippek (2),tech (2),okos épület (1),okos redőny (1),okosotthon ipar (1),tippek (1),gesztusérzékelő (1),intelligens épület (1),gyerekbarát (1),sonos (1),CES (1),nyílt nap (1), biztonságos otthon (1), generációk (1),technology (1),romantika (1),páratartalom (1),okos árnyékolás (1),IKEA (1),okosotthon (1),ünnepi fények (1),intelligens otthon (1),okos_otthon (1),hacker (1),felújítás (1),dekoráció (1),cyberbűnözés (1),1 nap (1),távoli elérés (1),tipp (1),diy (1),fürdőszoba (1),távoli vezérlés (1),okos randizás (1),konyha (1), szén-monoxid érzékelő (1),intelligens redőny (1),halloween (1),halloween dekoráció (1),hőmérsékletszabályozás (1),művészet (1),okos hűtő (1),ifa2017 (1),modern ház (1),okosotthon rendszerek (1),ünnepek (1),valentin (1),hangasszisztens (1),hálózati biztonság (1),okos porszívó (1),intelligens konnektor (1),hőmérséklet-szabályozás (1),internetbiztonság (1),okos berendezések (1),télapó (1),generációk (1),mikulás (1),csőtörés (1),biztonsági kamera (1),jelenlétszimuláció (1),okos világításvezérlés (1),robot fűnyíró (1),lego (1),árnyékolás (1),biztonsági rendszer (1),ötletek (1),riasztó (1),intelligens árnyékolás (1),kapuvezérlés (1),okos óraokos mérleg (1),okos otthonokos eszközök (1),karácsonyi mozi (1), karácsonyi fények (1), okos konnektor (1), (1), okos otthon (1),intelligens izzó (1), füstérzékelő (1), okos zár (1),jövő otthona (1), (1),wall-plug (1), amazon echo (1),biztonságos otthon (1),led világítás (1),hangszóró (1),fogadalom (1),karácsonyi fények (1),okosotthonokos konnektorokosotthon (1), led fények (1),karácsonyi zenék (1),karácsonyi hangulat (1),valentin nap (1),design világítás (1),dekor (1),2017 trend (1),lakásdekor (1),3d nyomtatás (1),újítások (1),házépítés (1),2017 tavasz (1),elektromos autó (1),fejlesztések (1),vezeték nélküli töltő (1),autók (1),Aston Martin (1),jövő autó (1),helykihasználás (1),smartshop (1),Aero Mobil (1),autócsodák (1),oktatás (1),digitális jövő (1),automatika (1),VR (1),repülő autó (1),lépcső világítás (1),vezetékes okosotthon (1),okosbolt (1),vezeték nélküli okosotthon (1),tárolás (1),nyaralók (1),ház eladás (1),ingatlan eladás tippek (1),design tippek (1),okos otthon (1),otthon automatika (1),button (1),elektronika (1),mini eszközök (1),lézerprojektor (1),okos tükör (1),okosóra (1),vezetéknélküli kamera (1),okos kütyü (1),tomtom (1),navigáció (1),informatika (1),applikációk (1),okos étterem (1),automata étterem (1),gyorsétterem (1),lakás (1),eladás előtt ingatlan (1),garzon (1),ces2017 (1),2017-es trendek (1),time management (1),alkalmazások (1),lifestyle (1),otthon technológia (1),lakás design (1),amazon (1),amazon echo look (1),smart kitchen (1),nyaralás (1),kutatás (1),épületek (1),energiamagtakarítás (1),utazás (1),élettér (1),lakások (1),találmány (1),kirándulás (1),kütyü (1),feladat (1),otthonok (1),amazon (1),echo (1),kütyük (1),okos árnyékolóvezérlés (1),videochat (1),kisállatok (1),alvás okosan (1),okos paplan (1),okos redőnyvezérlés (1),Z-Wave (1),hangvezérlés (1),echo dot (1),AI (1),co érzékelő (1),szénmonoxid (1),telefontöltés (1),siri (1),okos alvás (1),irodafelújítás (1),okos párna (1),pihentető alvás (1),érintés nélküli vezérlés (1),egészség (1),Do it yourself (1),csináldmagad (1),divat (1),divatblogger (1),selfie (1),hosszú hétvége (1),okos távirányító (1),távvezérlés (1),Internet of things (1),házimunka (1),kert (1),netatmo (1),apple (1),homekit (1),okos fűnyíró (1),építészet (1),szakma (1),AR (1),jövő szakmái (1),okos öntözőrendszer (1),miniatűr otthon (1),alvás (1)