Igazából nincs is "buta" otthon, csak olyan, amiben a benne rejlő összes lehetőséget nem aknáztuk még ki. Egy otthon mindig lehet biztonságosabb, gazdaságosabb, kényelmesebb - főleg, ha a gyerekek kora délután egyedül vannak otthon, iskola után. Egy okosotthon rendszer pedig mindezt egyszerre tudja biztosítani számunkra.

Hogyan? 

Biztonságban hazaért!


Amikor a lurkók elindulnak reggel a suliba, már akkortól izgulunk értük, és így megy ez egész nap. Vége a tanításnak és bandába verődve elindulnak haza. Feszülten várjuk a percet a délutánban, amikor jön a telefon, hogy hazaért gyermekünk. De mi van ha nem jön a telefon? Akkor vesszük elő a telefonunkat és látjuk meg a FIBARO applikációban, hogy igazából már több mint fél órája belépett a bejárati ajtón és még a hűtőben is megtalálta a finom falatokat, majd a szobájába zárkózott. Mindezt egyetlen eszköz segítségével a nyitásérzékelő használatával tudjuk nyomon követni, hiszen követhetjük melyik ajtót nyitotta ki.

Gazdálkodj okosan!


Ha már minden rendben és hazaért gyermekünk, jár neki egy kis kikapcsolódás mielőtt leül tanulni. Keményen tanult egész nap, ennyi leengedés megengedett. De mennyi az az ennyi? És honnan tudhatom a munkahelyemen, hogy betartja a megengedett játékidőt délután 3 és 4 között és nem játszik tovább? Vagy FIBARO okoskonnektorral a dugaljba dugva vagy Switch relé-vel a konnektorba építve. Ezután már csak időzítenünk kell az eszközt, hogy 15.00-kor felkapcsolja és 16.00-kor lekapcsolja az áramot a beledugott eszközről. Így nincs tovább felesleges áramfogyasztás, nincs tovább játék a számítógépen, vagy nincs tovább tévé, jöhet a tanulás.

Kényelem vagy lustaság?


Nagy örömben, hogy itt a számítógépezés ideje, vagy kezdődik a kedvenc mese, gyermekünk csak végigrohan a lakáson felkapcsolva mindenhol a világítást, de le már nem kapcsolja senki? Az uzsonárra félretett szendvics gazdára talál, de a konyhai világítás nem kapcsolja magát? Hát tanítsuk meg! A FIBARO család mozgásérzékelőjét felszerelve a “hurrikán” útján és a konyhában, a villanykapcsolók mögé pedig relé modult illesztve a világítás mindenhol le tud kapcsolódni, mikor kis csibészünk már min 5 perce nem járt arra. Ez egyben gazdaságos és kényelmes is.

Éjszakába nyúló munka és az otthon lévő gyerek biztonsága összeegyeztethető


Egyikőnknek sem az a célja, hogy az okosotthonunk helyettünk nevelje gyermekünket, vagy ellássa nélkülünk. Ugyanakkor jöhet egy projekt zárás, egy határidő kimaxolása, amikor valahogy se apa, se anya nem ér haza késő este előtt. Ilyenkor is biztonságban tudhatjuk gyermekünket otthon. Okosotthonba integrált redőnyökkel bárhonnan, bármikor lehúzhatjuk őket, a bejárat előtt elhelyezett mozgásérzékelő jelez, ha valaki megjelent az ajtó előtt, egy okoskaputelefon pedig egyből nekünk kapcsolja a váratlan vendégünket és nem kell félnünk, hogy a gyerekek elkotyogják magukat: “Anya, apa dolgozik, egyedül vagyunk itthon”.

Ha pedig valami szokatlant jelez okosotthonunk az applikáción, akkor egyből meg tudjuk kérni a szomszéd hölgyet, nézzen rá a gyerekekre. Viszont cserébe ne felejtsünk el neki vinni egy csokor virágot, meghálálva segítségét.

Ezek csak kiragadott példák az okosotthonban élt mindennapokból. Ennél még sokkal többet rejt, sokkal több funkciót találunk egy okos lakásban vagy egy okosházban. Ismerd meg a többi lehetőséget is!