Álmodoztál már róla, hogy csodás zöldellő gyep tündököl a kertedben, a virágok pompáznak és te pedig egy függőágyban jéghideg frissítőt szürcsölsz? Alkonyatkor bekapcsol az öntözőrendszer, halványan felkapcsolódnak a kerti lámpák, és te csak élvezed a kényelmet... És ugye szembesültél vele, hogy egy szép kert kemény munka eredménye?! Vagy egy okosotthon ebben is segíthet ;)

Adunk néhány tippet, hogyan tudod praktikusan használni az okosotthon rendszert a kertben:

1) A leginkább egyértelmű funkció az öntözés. Ezt persze már egy hagyományos öntözőrendszer segítségével is beállíthatod, hogy minden este 8-kor kapcsoljon be. Na de mi a helyzet, ha aznap eső várható? Tegyél egy egyszerű időjárásfigyelő állomást a kertbe, és ha aznap éjszaka vagy hajnalban eső várható, az okosotthon rendszered állítsa le az alkonyatra beállított öntözés programot. Máris megúsztál egy bosszankodást!

2) Nem szeretnéd havonta átállítani az öntözrendszered automatikáját, mivel a napfelkelte és naplemente időpontja is változik? Ne fix időpontra programozd az öntözés funkciót, hanem az okosotthon rendszer alkalmazkodjon a mindenkori naplemente időpontjához. Ha még robot fűnyíród is van, akkor figyelj arra, hogy a két program semmikor se talalkozzon. 

3) Pont akkor érkezel haza és állsz be autóval, amikor javában zajlik az öntözés? ugye te sem akarsz csuromvizesen bemenni a házba? Semmi gond! Állíts be előre a "hazaérkezés" jelenetet a házhoz közeledve csak indítsd el a mobilodról a programot. A kapu kinyílik, locsoló lekapcsol, a fények bekapcsolnak... persze állíts be egy kis késleltetést. 

4) Kertiparti a családdal vagy a barátokkal? Kápráztasd el őket egy kis fényjátékkal ;) Már a megérkezés örömét is kifejezheted fogadófénnyel: csengetést követően még a kapuhoz sem kell érned, a fényeket már a mobilodról felkapcsolhatod a kapu előtt, ezzel is érzékeltetve, hogy te bizony nagyon szívesen látod őket.

5) A vendégek érkezésének hangulatát tovább emelheted, ha a kertilámpák működése mozgásérzékelővel összekötve automatikusan mutatja a teraszhoz vezető utat, szép fokozatosan felkapcsolódva majd a távozáskor lekapcsolódva. Ahol nincs már mozgás - kapcsolódjon le a fény, minek pazarolni? A teraszra érkezve a vendégeket a frissítő italok mellett egy kellemes zene is fogadhatja, amely akár a házba is elkísér, ha épp erre vágysz. 

6) Szülinapi köszöntésre vagy valamilyen nagy bejelentésre készülsz? Fokozd a hangulatot egy kis fényjátékkal, akár színes led szalagok rgbw vezérlésével akár csak dimmerelt fénnyel fokozott hangulatot teremthetsz mondandód előtt.

6+1 Kertiparti alkalmával persze állíts be olyan programot, ami felülírja a szokásos alkonyati öntözőprogramodat, nehogy a vendégek jókedvét hideg zuhany hűtse le.