Az okos árnyékolás egy intelligens, szenzorokkal ellátott rendszer, amit egyszer beprogramozunk és utána az automatikusan ellátja feladatát. A rendszer kommunikál a hálózatba kötött eszközökkel, annak érdekében, hogy az árnyékolással, a belső hőmérséklet megtartásával a legtöbbet tudja kihozni otthonunkból.

A beépített szenzorok érzékelni tudják az idő múlását, a fényt, az időjárás sajátosságait (eső, szél, napsütés) és a beállításoknak megfelelően a szerkezetet ki- vagy becsukják a jobb árnyékolás, védelem vagy szigetelés érdekében.

Nézzük, mik az előnyei:

•    Az egyik legfontosabb előnye az egyszerűség és a kényelem, mivel egyetlen gombnyomással irányíthatjuk a házban az összes árnyékolástechnikai berendezését, illetve különféle pozíciókat is beállíthatunk akár a fotelből.

•    Bármikor és bárhonnan irányíthatjuk az okos telefonunk segítségével.

•    Olyan érzékelőkkel rendelkezik, amelyek segítségével folyamatosan figyeli otthonunk fényviszonyait, hőmérsékletét, ezáltal képes beállítani a lakás legoptimálisabb értékeit. Ezzel a módszerrel nagymértékben csökkenthetjük fűtési- és hűtési költségeinket.

•    A rendszer olyan érzékelővel is el van látva, ami a fizikai behatolást figyeli, így képes mechanikai védelmet biztosítani az esetleges betöréssel szemben.

•    Érzékeli az esőt, így egy kerti partit sem vághat félbe egy kis zuhé, mert egyből kinyílik a teraszon a napellenző.

•    Érzékeli a viharokat, ugyanis amikor biztonsági üzemmódba kapcsol, azaz leengedi a redőnyöket, megóvja ablakainkat a jégveréstől, letörő ágaktól.