Biztonságos hálózat - biztonságos kapcsolódás

Minél több internetre csatlakoztatható eszközt kezdünk el hozzáadni a lakásunk védelmi rendszeréhez, annál csalogatóbb lesz egy hekker számára a rendszerünk.

IoT eszközöknek nevezzük azokat az eszközöket, kütyüket és háztartási eszközöket, amelyek az otthoni hálózatunkra csatlakoznak. A cyberbűnözők könnyedén be tudnak törni egy otthoni wifis hálózatra az internet routeren keresztül - és ha már egyszer bent vannak, semmi sem állítja meg őket, számukra ez egy aranybánya.

Okosotthon eszközök és a biztonság


Gondolkozzunk el egy kicsit: amikor beállítjuk a WIFI hálózatunkat, olyan jelszóvédelemmel látjuk el, amely eléggé bonyolult ahhoz, hogy a szomszédok és környéken járók ne tudjanak csatlakozni, ugye?

Arra vajon hányan gondolunk ilyenkor, hogy ne csak a szomszédot tartsuk távol, hanem a feltörhető hálózatokért ácsingozó hekkereket is? Pedig legalább olyan fontos, hanem fontontosabb lenne ez a lépés.

Az otthon hálózatunkba kötött eszközökön keresztül sokat megtudhatnak rólunk, kifigyelhetik mikor nem vagyunk otthon, lehallgathatják mit beszélgetünk, vagy egy megadott bankkártya adatait ellophatják a cyber térben.

10+1 tippünk van, hogyan teheted biztonságosabbá a hálózatod:

1. Kerüld a nyilvános WIFI hálózatokat: használj VPN-t.

2. Állíts be kettős verifikációt: minél több falon kell átverekedniük magukat, annál nagyobb az esélye, hogy nem fognak vesződni vele

3. Gyakran változtass jelszót: minél erősebb kombinációkat találjunk ki.

4. Hálózat neve ne legyen egyértelmű: ne hagyd gyári beállításon, de ne is legyen egyértelmű, hogy hozzád tartozik

5. Limitált WPS: a legjobb lenne, ha ki is kapcsolnád ezt a lehetőséget. WPS gyenge biztonságot nyújt.

6. Tiltsd le a távoli elérést: szüntess meg minden távoli elérési lehetőséget

7. A WIFI routert a lakás közepére tedd: minél kevesebb lefedettség lóg ki a lakás határain kívülre, annál nehezebben tudnak csatlakozni a hálózatra a lakáson kívül.

8. Kapcsold be a tűzfalat: Hardver tűzfal igenis ajánlott és hasznos. Használd!

9. Frissítsd a szoftvert: Ne halaszd el az okostelefonod frissítését soha. Az okosotthonodhoz a telefonod is csatlakozik, így behatolási pontot jelent. 

10. Statikus IP-t válassz: minden eszköz egyedi IP címen kapcsolódik a vezetéknélküli hálózatunkhoz. A hekkerek könnyen eltudnak bújni az IP címek között, ha nem manuálisan állítod be őket.

+ 1 Kapcsold le ha elutazol: ha napokra elmész otthonról, akkor kapcsold le a hálózatot. Sose feledd el, hogy a hálózatodat is úgy kell, hogy megvédd, mintha a bejárati ajtódról lenne szó, azt sem hagyod nyitva éjszakára. Az okosotthon rendszered anélkül is ellátja a feladatát, hogy az internetre csatlakozna.