Pár napra elutazol és szeretnéd biztonságban tudni az otthonodat? Adunk néhány tippet, hogyan segíthet az okos otthonod abban, hogy lakásod minél kevésbé legyen célpontja egy esetleges behatolásnak: 

1.) Jelenlét szimuláció elektromos redőnnyel

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyeletMindig eldöntendő kérdés, hogy elutazáskor mit is tegyünk a redőnyökkel. Hiszen ha pár napig folyamatosan felhúzva tartjuk, akkor persze napközben a szokásos állapot látható kívülről, éjszaka azonban igencsak feltűnő lehet egy megfigyelő számára, hogy a redőnyöket senki sem húzta le. Ha viszont pár napra leeresztve hagyjuk a redőnyöket, akkor nappal lehet feltűnő, hogy semmilyen mozgás nincs a házban... tehát könnyebb a behatolás. Erre kiváló megoldás lehet az okos otthon rendszerrel vezérelhető motoros redőnyök használata, amelyet beprogramozva a redőnyök ugyanazt a rutint hajtják végre mintha csak otthon lennénk. Ráadásul a lakást díszítő szobanövények is fényhez jutnak az utazásunk ideje alatt. 

2.) Jelenlét szimuláció fényekkel

Nincs elektromos redőnyöd? Sebaj! A világítás szabályozásával is keltheted azt a látszatot, mintha otthon lennél. Főképp az utcára néző ablakok, illetve az ajtó előtti világítás időközönkénti felkapcsolása lehet igencsak hasznos, és az esetleges figyelők számára olyan jel, amely arra utal, bizony ebben a házban mozgás van. Okos otthon rendszeredben könnyedén eltárolhatsz egy rutint, ami szerint kora reggel, és sötétedéskor fel-fel kapcsolódik néhány lámpa egy rövid időre. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

3.) Okos konnektor használata

Ha még nem ruháztál be okos otthon rendszerre, akkor próbáld ki első lépésben az okos konnektort! Az okos konnektor segítségével időzíthető az általa vezérelt elektromos eszköz, legyen ez akár egy kinti lámpa, vagy bármely beltéri lámpád, vagy éppen az akvárium lámpája - így nem csak a biztonságért, hanem a halak kényelméért is tettél :)

Társasházban laksz? A hangok is hallatszanak akár az utcán, akár a folyosón? Akkor használd az okos konnektort multimédiás eszközeidhez: este jó nagy hangerőre állítva kapcsolja be a zenét - ezzel is sugallva az esetleges rosszakarónak, hogy valaki bent éppen nagyon jól érzi magát.

4.) Távoli felügyelet

Okos otthon rendszered persze távolról is folyamatosan ellenőrizhető egy arra megfelelő alkalmazással. Néhány mozgásérzékelő, néhány kamera és bármilyen szokatlan cselekvést tapasztal a rendszer, azonnal értesítést küld a mobilodra. Amelyen te akár rögtön ellenőrizni is tudod, hogy a kerítésen éppen csak egy bátor macska ugrott át, és ezt érzékelte a rendszer vagy egy valódi veszélyt jelentő esemény történt. 

Te is feledékeny professzor vagy? Indulás előtt még vasaltál, de nem emlékszel biztosan, hogy kikapcsoltad-e a vasalót? Ha okos konnektort használsz, akkor akár távolról is lekapcsolhatod, megelőzve ezzel az esetleges károkat. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet

5.) Okos zár a legvégső esetre

Pont elfelejtettél szólni az anyósodnak, hogy elutaztok pár napra?  ;) Vagy megkérted a szomszéd nénit, hogy az utazás ideje alatt locsolja meg a virágokat? A lakás ajtajára helyezett okos zárat egyrészt időzíteni is tudod, másrészt akár távolról is ki tudod nyitni a lakás ajtaját, ha be szeretnél valakit engedni a távollétedben. 

6.) Kényelem bebiztosítva

A legtöbb termosztát ma már egyszerűen programozható egy fix időben való bekapcsolásra, de mi van ha közbejön valami és hamarabb érkezel haza? A hideg lakásba belépni, arra várni, hogy felfűtsenek végre a radiátorok, legyen végre melegvíz... nem a legkellemesebb "mindenütt jó, de legjobb otthon" hazaérkezés. Okos otthon rendszerrel azonban váratlan hazautazás esetén elindíthatod a fűtést, a vízmelegítőt és máris úgy érkezel haza, mintha a házad csak rád várt volna. 

okosotthonokos konnektorokosotthon biztonságos otthon okos konnektor intelligens otthon wallplug távoli felügyelet