Légy őszinte! Közeledik a 2019 év vége és a Te lakásod még mindig ugyanolyan „buta”, mint eddig. Ne aggódj, ezzel nem vagy egyedül! 


A technológiai cégek korábbi víziói, például hogy a hűtőszekrény majd a benne található élelmiszereket mennyiségét és lejárati idejét nyilvántartva a fogyasztási szokások alapján majd intézi automatikusan a heti bevásárlást… hááát ezek a gyakorlatban még nem működinek. Csak a bemutatótermekben.

Vagy hogy hangvezérléssel irányítod a lakásod bármely elektromos eszközét… pláne nem magyarul. Ha nagyon akarnád, akkor a google vagy alexa segítségével angol nyelven kipróbálhatnád, de akarsz a kávéfőződdel beszélgetni?

Sok márka belépett az intelligens otthon eszközök piacára, de sajnos sok cég mindezt csak a saját zárt rendszerén belül akarja tartani, azaz hiába van „S” márkájú okos tévéd, ha „i”márkájú a telefonod. Nem szeretik egymást. Amúgy is: számold csak össze, neked hány okos vagy okosítható eszközöd van otthon? Az észak-amerikai háztartásokban várhatóan 2022-re várhatóan minden háztartásban 9 okos eszköz lesz, úgyhogy ezzel sem vagy elmaradva. 

Az okosotthon igazi célja

Az intelligens otthon fogalma kicsit más irányba kanyarodott, mint ahogyan indult. Az okosotthon célja eredetileg az intelligens automatizmusok kialakítása, a kényelem, a biztonság és az energiahatékonyság érdekében.

Számos szórakoztató elektronikai cég azonban felszállt a hullámra és belevágott a fejlesztésekbe, számtalan klassz terméket dobtak piacra… csak valószínűleg túl korán. Úgy tűnik még nincs arra szüksége senkinek, hogy a hűtőszekrény, a mosógép, a lámpák, a kutyaeledel adagoló, a kávéfőző, a függönyök és a lakás ajtaja mind össze legyenek kapcsolva. 

Tehát felejtsük el az okosotthon koncepciót? Dehogyis!!!


Kezdjük inkább apró, ám annál hasznosabb lépésekkel!

Feledékenység ellenszere: okoskonnektor

Próbáld ki milyen megnyugtató érzés, ha van egy-két okoskonnektorod és a feledékenységedben bekapcsolva hagyott elektromos eszközöket távolról is le tudod kapcsolni, nem kell visszarohanni.

Rémálmod a csőtörés?

Helyezz el egy vízfolyásérzékelőt, és egy vízelzáró szelepet: ha riasztást kapnál a mobilodra, csak egy gombnyomás és akár távolról is elzárod a vizet, ezzel bizony komoly károktól óvhatod meg magad. 

Éjszakai botladozás helyett
Gondolj bele: mennyivel kellemesebb éjszaka, a sötétben kibotorkálás helyett, mozgásérzékelőre felkapcsolódó halvány fény kíséretében kimenni a mosdóba.

A láthatatlan gyilkos elkerülése

Fűtés szezonban pedig növelheted a biztonságérzetedet, ha nem csak beszerzel egy szén-monoxid érzékelőt, hanem akár csak egyetlen ablakra elektromos motort szereltetsz, és így ha az okosotthon rendszer riasztást érzékel, az ablak kinyílik, máris elkerülheted a veszélyt. 

Spórolj!

Gondolnád, hogy az elektromos redőnyök időjárásnak/napsütésnek megfelelő használatával, okos automatizmusok kialakításával még a fűtés számládon is spórolhatsz?! 


Gondolkodj praktikusan és olyan okosotthon eszközöket válassz, amik valóban megkönnyítik és nem bonyolítják az életedet :)