Minden nagyobb horderejű vásárlást egy alapos utánajárás előz meg, legyen szó okos telefonról, tévéről vagy egy egyszerű mosógépről. Az otthonautomatika téma még egy izgalmas, új terület, ami felé az érdeklődés napról napra folyamatosan nő. 2017-ben egy ilyen rendszer ráadásul már nem tartozik a megfizethetetlen luxusok közé, ma már szinte bárkinek lehet okos lakása, még akkor is, ha csak egy albérletben lakik. Pontosan ezek miatt még sokan nem is tudják, hol kezdjenek neki a tervezésnek. Szánj időt a tájékozódásra, fektesd le az alapokat, hogy az otthonod annyira intelligens legyen, amennyire csak lehet.

  1. Tervezd meg álmaid rendszerét

Szeretnél az Ironman zenéjére hazaérkezni? Vagy figyelni munka közben telefonról, ahogy játszik a macska a nappaliban? Egyik sem? Mit szólnál, ha heti programot adhatnál a fűtésnek, vagy biztonságban tudhatnád otthonodat csőtörés esetén? Esetleg a redőnyöket is szeretnéd vezérelni vagy reggel a távozást szeretnéd egyszerűbbé tenni?

A tervezésnél nem csak az a kérdés, hogy egy otthonautomatika mire képes, hanem hogy te mit szeretnél vele kezdeni. Ne hozz létre számodra felesleges funkciókat, úgysem fogod használni.

okosotthon smarthome vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okosház okoslakás

  1. Döntsd el: vezetékes vagy vezeték nélküli?

Mindkét rendszernek megvan a maga előnye. Ha építkezel, akkor még lehet vezetékes rendszered is, de érdemes végiggondolni, hogy ki tudod-e találni előre, hogy milyen szokásaid lesznek egy olyan otthonban, ahol még nem töltöttél egyetlen percet sem. Ha biztosra akarsz menni, akkor kivezetékezheted a lakást minden pontját, de akkor számolj azzal, hogy a költségek is megugranak.

Ha szeretnél olyan rendszert, amit bármikor rugalmasan bővíthetsz anélkül, hogy szétverd a falakat, akkor érdemes a vezeték nélküli megoldásokban gondolkodni. Egy olyan vezeték nélküli megoldás, mint például a FIBARO telepítése már sokkal barátságosabb áron kivitelezhető, mint korábban.

okosotthon smarthome vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okosház okoslakás

  1. Járj utána, mivel kompatibilis

Ha már eldöntötted, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli rendszert választasz, és megvan, hogy melyik gyártó termékét szeretnéd, akkor járj utána, hogy milyen gépészet, redőnyök és egyéb eszközök kompatibilisek hozzá. Vezeték nélküli okosotthon esetén elég csupán arra figyelni, hogy szabvány méretű kapcsolódobozokat alkalmazzunk, illetve a redőny típusa lehet még vízválasztó ebben a kérdésben. A többit elég a beköltözéskor eldönteni.

A későbbiek során, amikor az elektronikus eszközöket választjuk ki, már csak arra kell figyelni, hogy párosíthatóak legyenek egymáshoz. A legtöbb gyártó a saját termékét támogatja. A már említett FIBARO előnye, hogy úgy alakította ki az eszközeit, hogy szinte bármelyik Z-Wave-el kommunikáló eszközzel használható, sőt, egyre több kiegészítés létezik WI-FI-vel kommunikáló egyéb termékekhez is.

okosotthon smarthome vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okosház okoslakás

  1. Legyen minél gyorsabb internet kapcsolatod

Egy okosotthon lelke a gyors és megbízható internet kapcsolat, hiszen fontos, hogy bármikor távolról elérhesd az eszközeidet. Járj utána, hogy a környéken, ahol laksz, melyik a legjobb, leggyorsabb és legmegbízhatóbb szolgáltató.

okosotthon smarthome vezetékes okosotthon vezeték nélküli okosotthon okosház okoslakás

  1. Bízz meg egy professzionális telepítőt

Hacsak nem szeretnéd te magad kitanulni és beprogramozni a saját rendszered, akkor érdemes egy gyakorlott okosotthon telepítőt megbízni a beállításhoz. Általában a különböző márkájú okosotthon rendszerekre specializálódott szakemberek közül válogathatunk, szerencsés esetben, a termék viszonteladói maguk biztosítják ezt a szolgáltatást, és már a komplett árajánlatot ezzel együtt adják. Érdemes vele már a korai szakaszban konzultálni, mert sokat segíthet az eszközök kiválasztásánál is.