Arról, hogy mi a szén-monoxid és hogyan keletkezik, már előző blog bejegyzéseinkben olvashattatok.

Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a levegőben akár kis mennyiségben jelenlévő szén-monoxid, hosszú távon milyen következményekkel jár.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

A szén-monoxid egy nagyon mérgező gáz.  Belélegzés után, a véráramba kerülve, a szén-monoxid atomok csatlakoznak a vörösvértestekhez. Így komplex szén-monoxid-hemoglobin atomokat képeznek, amelyek csökkentik a szervezet oxigénfelvételét, ezáltal akadályozva az oxigén ellátást. Huhh, ezzel le is tudtuk a mai napra a kémiát.

Mivel a szén-monoxid 250-szer nagyobb affinitással kötődik a vörösvértestekhez, mint az oxigén, ezért a szén-monoxidot már csekély mennyiségben is megköti szervezetünk.

És itt kezdődik a probléma.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő

Amennyiben nagy mennyiségben van jelen szén-monoxid a levegőben azonnali, könnyen érzékelhető hatásokat vált ki. Ilyen a fejfájás, a szédülés, az émelygés, extrém esetben látás- és hallásképesség csökkenése, eszméletvesztés, vagy akár halál.

Kis mennyiségben a szén-monoxid mérgezés hatásai már nem ennyire egyértelműek. Hosszú távon tehát, anélkül, hogy ezt észrevennénk, csökken a szívizmot ellátó koszorúerek keringése, hozzájárulva a koszorúér-elmeszesedéshez, koszorúér szűküléshez, és növekszik a szívinfarktus kockázata.

Ismerősek ezek a következmények? Lehetséges, mivel a dohányzás is, például, aktív szén-monoxid kibocsátással jár.

Szerezz be szén-monoxid érzékelőt!

Szerencsére van megoldás. Manapság már nagyon kifinomult szén-monoxid érzékelőket lehet találni a piacon.

Ilyen a FIBARO Szén-monoxid érzékelője. Már alacsony koncentrátumban is jelzi a mérges gáz jelenlétét és az előre megadott beállítások szerint, akár ki is szellőzteti a házad.

FIBARO okosotthon smart home okos otthon intelligens otthon  co sensor szén-monoxid érzékelő